Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
Olie en was
Olijfolie is een prima keuze, net als zonnebloemolie en kokosolie. Let erop dat je koudgeperste olie gebruikt, geen bakkwaliteit. Bakolie is vaak chemisch bewerkt en niet geschikt om zalf mee te maken. Was is een hard soort vet waarmee je de zalf smeerbaar maakt.
Hoe vaak Calendula smeren? Hoe vaak je Calendula moet smeren hangt van af van de reden waarvoor je het gebruikt. Wanneer je het als dagelijkse verzorging gebruikt, doe je meestal een dag- en nachtcrème op.
Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, volgt met haar kopje gedurende de hele dag de zon. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat vervolgens wordt omgezet in talrijke actieve bestanddelen.
Het is aan jou welke olie je daarvoor wilt gebruiken. Jojobaolie, zonnebloemolie, olijfolie of amandelolie, het kan in principe allemaal.
Goudsbloemolie maken
Pluk de goudsbloem aan het einde van een zonnige dag, als deze een beetje is uitgedroogd. Doe de bloemtoppen in het potje en giet er de olie over, tot de bloemen helemaal onder staan. Dek het potje af met een doekje en bevestig deze met het elastiek. Zet de pot in de zon.
Ongeveer twee weken nadat je de bloemknoppen hebt weggezet, zijn ze droog. Je kunt de oranje blaadjes nu heel gemakkelijk van het bloemhoofd trekken. Ik bewaar mijn gedroogde goudsbloemen in een weckpot, maar ieder glazen potje dat je kunt afsluiten is geschikt. Je kunt de bloemen zo maanden tot zelfs een jaar bewaren.
Calendulan zalf is een homeopathisch genees- middel, dat wordt toegepast bij lichte verwon- dingen zoals schaaf- en snijwonden, huidirritatie en oppervlakkige brandwonden (met intacte huid).
Calendula wordt uitwendig gebruikt bij huidontstekingen, slecht helende wonden, verbrandingen en eczeem. Tevens wordt het als gorgelmiddel gebruikt bij ontstekingen in mond- en keelgebied.
Het is een mooi gezicht, die veelheid van oranje bloemblaadjes rond het gele hart. Vergeet niet om je tanden erin te zetten, want ook deze bloem is eetbaar. De smaak: heel bescheiden, maar toch duidelijk peperachtig. De bloem kun je eten, maar ook de opvallende blaadjes.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Calendula wordt gemaakt van de Goudsbloem (Calendula officinalis). Deze plant is een winterhard en éénjarig. Hij bloeit van juni tot en met september en als het weer het toe laat vaak nog langer. De bloem is standaard oranje/geel met een doorsnede van 4 tot 7 centimeter.
Dat kan wanneer je gebruik maakt van planten die bekend staan om hun krachtige, helende werking op dit gebied, zoals Calendula officinalis en Arnica montana. Deze plant staat ook wel bekend als 'goudsbloem'. Het is een eenjarige plant die tot de familie van de composieten behoort.
Inhoudsstoffen. Oliën die je voor een zalf goed kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld amandelolie, distelolie, zonnebloemenolie, avocadoolie, jojobaolie, druivenpitolie, olijfolie, kokosolie of abrikozenpittenolie. Neem altijd biologische producten voor je zalf.
50 ml INCI: Glycerin
Laat zich mengen met water en alcohol maar niet met etherische olie en vette olie. Makkelijk door crèmes te roeren. Wateraantrekkend (hygroscopisch) en kan water binden. Heeft een vochtvastoudende werking en heeft een zachtmakend effect op de huid.
Gebruik Staudt Wondcrème en bedek de wond
Na het ontsmetten van de wond kun je wat op de wond smeren. Het merk Staudt is hier geschikt voor.
Calendula Zalf verzorgt en verzacht een ruwe, schrale of gesprongen huid (door koude, droge lucht) en is ook geschikt voor de verzorging van kloofjes en tepelkloven.
VSM Derma Calendulan eerste hulp zalf voor een ruwe, schrale huid. Te gebruiken bij schaaf- en oppervlakkige brandwonden, maar ook als dagelijkse verzorging bij volwassenen en baby's, eczeem, acne, uitslag, jeuk, kloven en scheurtjes van de huid.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Was uw handen en spoel de wond schoon met lauw water. Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Als je Calendula wilt drogen dan kun je dit het beste doen op een zonnige dag, zodat de bloemen droog zijn. Pluk de blaadjes van de bloemen en leg ze op een vel bakpapier op een rooster in de oven. Zet de oven op de laagste stand en sluit de oven niet helemaal af.
Goudsbloemen fleuren je bak op. De planten verbeteren de bodem, weren schadelijke insecten en nare aaltjes in de mix en trekken nuttige insecten aan. Kortom: goudsbloemen horen in elke moestuin ð.
Het zaaien van goudsbloemen is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Bedek het een klein beetje met aarde. Zaaien kan je doen in maart, april, mei of juni als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je goudsbloemen in de zomer of herfst zaait gaan ze het volgende voorjaar bloeien.