Tomaten in blik zijn gezond Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
De voordelen van tomaten uit blik
Tomaten in blik zijn niet duur en handig om altijd in huis te hebben. Ze zijn heel veelzijdig, je kunt ze in veel gerechten gebruiken. De tomaten worden rijp geoogst, wanneer ze het lekkerste zijn, en worden onmiddellijk verwerkt. De smaak is dus optimaal.
San Marzano tomaten worden geprezen voor de intense tomatensmaak en worden daarom ook de allerbeste tomaten uit blik genoemd. Helemaal mee eens, mits je wel échte San Marzano tomaten in je blik hebt zitten.
Tomato frito – In de supermarkten vind je tegenwoordig een scala aan geconserveerde tomaten. Weet jij de verschillen tussen al die varianten? De tomato frito is er ook zo één. In feite is het gewoon een gepureerde tomatensaus met knoflook en ui.
Passata is tomatensaus. Het grappige is dat het Italiaanse woord passata 'verleden' betekent. Niet heel logisch misschien, al is de mooie rijpe tomaat wel verleden tijd nadat die in de saus is beland. Passata wordt dus gemaakt van tomaten die gekookt worden en daarna gezeefd.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Met tomatenpuree gaat dat nog een stapje verder. Deze puree is enorm geconcentreerd, waardoor een klein beetje puree al vol zit met de hoeveelheid vitaminen die je anders uit meerdere tomaten moet halen. Daarbij krijgt het lichaam ook veel lycopeen binnen bij het eten van tomatenpuree.
Tomaten kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem
Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Verder kan vitamine C bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het behoud van sterke botten en tanden.
Conclusie. Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus. De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree. De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid.
Gezond, maar met mate
Het wordt namelijk niet aangeraden om onbeperkt tomaten te eten. De tomatenplant behoort tot plantenfamilie nachtschade. Ook de aardappel, paprika en aubergine horen bij deze familie.
Ingrediënten: tomaat, zuurteregelaar (citroenzuur).
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Tomatenpuree vervangen met granaatappelsiroop
Tomatenpuree heeft een intense smaak en is een tikje zuur. Met granaatappelsiroop (ook wel granaatappelmelasse genoemd) kun je hetzelfde bereiken: de smaak is behoorlijk heftig (dus pas op dat je niet teveel gebruikt), wrang en zuur.
Gepureerde rode paprika's
Pastagerechten zijn de beste optie om paprika's te gebruiken als vervanging voor tomatenpuree.
Uit onderzoek is gebleken dat tomatenpuree supergoed werkt tegen rimpels en huidveroudering. Meng daarvoor iedere dag tien eetlepels tomatenpuree met 10 gram olijfolie. De werkzame stof in tomaten is de antioxidant lypoceen. Deze zorgt voor de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur verbetert.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Kiwi's zijn vitamine C bommetjes die onder andere bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een mooie huid, het voorkomen van hartziektes en een slank lichaam. Deze frisse vrucht is heerlijk op zichzelf, maar ook lekker door een salade, bij je yoghurt of in deze groene smoothie.
Tomatenpuree is zo geconcentreerd dat het per 100 gram zelfs veel meer vitaminen en mineralen dan verse tomaten bevat. Een van de gezondste stoffen in de tomaat is lycopeen – een belangrijke antioxidant die oxidatieve schade in ons lichaam herstelt.
De passata basilico van de AH, passata met basilicum van Mutti, of de pastasaus basilico van Bertolli zijn een prima keuze.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Heinz Tomato frito zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Heinz Tomato frito kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.