Planten die te weinig licht opnemen, groeien langgerekt uit – op zoek naar licht. Ze zullen weinig blad vormen, en bladeren die ontstaan zijn meestal erg klein.
Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan. Net zoals mensen verschillen in hun energie behoefte, doen planten dat ook.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Kamerplanten kunnen niet overleven op een plek zonder licht. De ene kamerplant zal het langer uithouden dan de ander, maar als je echt een ruimte zonder ramen hebt (denk aan de badkamer of het toilet), dan zijn kunstplanten toch écht the way to go.
Iedereen weet dat een plant licht nodig heeft om door middel van fotosynthese te groeien. Fotosynthese is een proces waarin energie wordt gebonden en suiker wordt geproduceerd. Maar naast het leveren van energie speelt licht ook een sleutelrol in veel andere plantenprocessen zoals fotomorfogenese en fotoperiodisme.
Planten hebben licht nodig voor het proces van fotosynthese: het chemische proces waarbij planten water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose met behulp van energie uit licht. Dit proces hebben planten bovendien nodig om überhaupt zelf te kunnen groeien.
Planten die te weinig licht opnemen, groeien langgerekt uit – op zoek naar licht. Ze zullen weinig blad vormen, en bladeren die ontstaan zijn meestal erg klein.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
Gebalanceerd met blauw licht, kan rood licht gedurende de hele levenscyclus van een plant worden gebruikt - van zaad tot oogst. Rood licht is nodig voor planten voor een gezonde groei. Interessant genoeg halen planten tijdens fotosynthese het meeste energie uit rood licht.
Rood en blauw licht bevorderen de fotosynthese, de groei en de ontwikkeling van bloemen en vruchten. Ook het type plantenlamp is cruciaal: de lichtbron moet voldoende verlichtingssterkte (lux) hebben en mag niet te veel warmte genereren om de planten niet te beschadigen.
Een klein beetje rood licht in een lange nacht is bijvoorbeeld al voldoende om chrysanten vegetatief te houden. Bij het stuureffect van licht gaat het altijd om de verhouding tussen kleuren. Bijvoorbeeld de verhouding tussen rood en verrood. Meer rood zorgt voor compacte planten.
De groei en ontwikkeling van planten hangt in sterke mate af van de kwaliteit en de hoeveelheid licht die ze waarnemen. Planten hebben immers licht nodig voor de fotosynthese, het proces waarbij ze koolstofdioxide omzetten in koolhydraten. Omdat planten niet zelf kunnen bewegen, groeien ze naar het licht toe.
Mensen en dieren hebben zuurstof nodig om in leven te blijven. Ook planten zelf hebben zuurstof nodig. Door de fotosynthese komt er steeds nieuwe zuurstof in de lucht. Zonder fotosynthese zou de zuurstof in de lucht langzaam opraken.
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
Reacties. Ja, licht is licht en de plant kan gewoon fotosynthese uitvoeren, ook bij "gewone" lampen Echter, wat heel belangrijk is, is dat de planten de juiste golflengte licht krijgen.
Voornamelijk rood licht is belangrijk voor de groei van binnenplanten. De beste keuze is een LED of UV-LED groeilicht. LED wordt niet te warm en is ook erg energievriendelijk.
Een plantenlamp is een lamp waarmee je kunstmatig daglicht kan nabootsen. Hierdoor optimaliseert de lamp de fotosynthese bij planten. Door dit kunstmatige daglicht kan je planten ook in een donkere hoek plaatsen zonder dat het de groei en de gezondheid van de plant beïnvloed.
Met blauw licht bevorderd je juist algengroei. Belichtingskleur is voor planten belangrijk, omdat bij bepaalde kleuren de planten het beste assimileren. In een aquarium is de juiste belichting vooral voor planten van belang. Zowel teveel als teweinig licht heeft negatieve gevolgen voor de planten.
Licht word door de plant omgezet in energie. Deze energie is nodig voor de fotosynthese. Hoe groter de hoeveelheid licht, hoe meer energie, des te sneller de fotosynthese verloopt. Aan de hand van het aantal vrijkomende zuurstofbelletjes uit een waterplant kan de snelheid van de fotosynthese gemeten worden.
Lichtbehoefte per levensfase
Tijdens de groeifase heeft een plant vooral blauw licht nodig om goed en krachtig te kunnen groeien. Tijdens de bloeifase is rood licht noodzakelijk om een krachtige bloei te stimuleren.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Plaats ze in een groep vlakbij een raam
Zo weet je zeker dat jouw planten genoeg licht krijgen en dan staan ze ook nog leuk bij elkaar gestyled. Heb je een grote groene zonaanbidder? Zet deze dan vooraan in de zon en ze je kleine plantjes die liever indirect licht hebben erachter.
Als je je planten niet kan verplaatsen naar een lichtere plek, kan een groeilamp ervoor zorgen dat je plant toch gezond blijft. Ook kun je een groeilamp inzetten om zaailingen succesvol te laten groeien en je stekjes gedurende de winter extra power te geven.