Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning. De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.
"Laat je snelheid zakken, en houd (veel) meer afstand", adviseert de ANWB. "Dit geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte, gevaarlijke situaties." Pas extra op bij bruggen, dijken en open vlaktes, waar windstoten extra hard aankomen. En let ook op als je langs een gebouw of een vrachtwagen rijdt.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Vanwege de storm verwachten we dat het verkeer op de weg veel hinder zal ondervinden, zeker in de loop van de vrijdagmiddag en de vrijdagavondspits. We raden aan om alert te zijn en rekening te houden met extra reistijd. Lokaal worden windstoten tot 120 km/h en in de kustprovincies zelfs tot 130 km/h of hoger verwacht.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Wees alert met het parkeren van uw auto. Door de auto waar mogelijk strategisch neer te zetten, kan schade worden voorkomen. Parkeer als het even kan niet onder een boom en ook niet in de buurt van prullenbakken of fietsen. Let ook op de mogelijkheid van vallende dakpannen.
Stormschade auto verzekerd bij windkracht 7. Zware windstoten met een snelheid die oplopen tot wel 90 kilometer per uur, meldt het KNMI vandaag. Dat betekent goed opletten, voorzichtig rijden en dat eventuele stormschade aan uw auto verzekerd is.
Storm is gedefinieerd als wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Bij windkracht 8 is het stormachtig. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Bij windkracht 8 valt de schade aan gebouwen mee. Wel kunnen er kleine takjes en twijgjes van bomen afbreken.
Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van hagelschade, stormschade of aanverwanten.
Met elke wind kan je fietsen.
Een storm leidt tot schade aan dakpannen en schoorsteenkappen en veroorzaakt lichte schade in de bossen. Tijdens een storm wagen alleen zwaluwen en eenden zich nog in de lucht. Alle insecten blijven aan de grond. Op zee zijn hoge golven te zien met zware schuimstrepen en rollers.
Code rood (weeralarm): onderneem actie. Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.
Code geel: Plaatselijk dichte mist.
Stormschade is vaak overmacht. Dus vaak zijn dan de buren of jijzelf niet aansprakelijk voor schade aan anderen. Voor schade zónder storm kun je de buren wel aansprakelijk stellen. Je ontvangt dan via de aansprakelijkheidsverzekering een bedrag, op basis van dagwaarde.
Als u toch schade heeft geleden aan uw woning of auto door noodweer, dan valt die schade vaak onder de dekking van uw inboedel- en opstalverzekering (woning) of autoverzekering. De verzekeraar stelt dan samen met u de schade vast en zorgt ervoor dat de schade zo snel mogelijk hersteld kan worden.