Wat niet weet, wat niet deert. ''t Geen men niet weet, deert het herte niet, van iets geheel onbekends kan men geen smertelijke aandoening hebben' (Tuinman I, 331).
Je voelt je niet lekker. In Twente ben je dan niet goed te pas. Als je je prima voelt, ben je goed te pas.
11. Ik pak de paling in. Dit is misschien wel één van de meest rare Twentse uitspraken, maar betekent gewoon: ik ga er weer vandoor. 12.
“Ik vond het heel interessant en nuttig”, zegt hij. Op de vraag welke woorden hij al heeft geleerd, reageert Robert trots met 'moi' en 'goed te pas'. “Dat betekent 'hallo' en 'hoe gaat het' in het Twents.
Snigge, m., slak. Snok, m., hik.
'Moin!Good te pas?' Je zou zomaar op deze manier in Twente kunnen worden verwelkomd.
De koekjes zijn slof
Dit is een uitdrukking die meer in Twente voorkomt. De koekjes zijn niet lekker meer, ze zijn oud of zacht geworden.
Metworst of boerenworst (harde gekruide worst van varkensvlees en varkensvet) Kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) Krentenwegge (een brood waarbij krenten worden meegebakken) Bakleverworst (een echte Twentse delicatesse van spek, ham en lever)
Het schijnt saksisch dialect te zijn. En het betekent dat je je niet erg prettig voelt.
“Goodgoan “ is de bekendste en mooiste Twentse groet die we elkaar toewensen. Waar je ook gaat of staat; het ga je goed! De uitdrukking is ook een werkwoord: goed gáán!
De knollen op hebben. Je bent ontzettend moe en wilt eigenlijk het liefste slapen.
d.w.z. tegen iemand opgewassen zijn; eig.
Het is namelijk een echt Twents woord: de Otto. Waarom wordt het de Otto genoemd? Het is simpelweg het merk van de afvalbak. In de jaren 70 zijn de afvalbakken namelijk geproduceerd en uitgeleverd met het merknaam prominent op de afvalbak.
Een “Tuffel” is een aardappel in het Twents.
'n Tik-ei:. een ei, dat geconsumeerd wordt. Niet te verwar- ren met: knik-ei !
Neem het woord 'soppen', een puur Twents woord dat 'vies maken' betekent in de zin van 'zit niet zo te soppen'. Correct Nederlands is het niet, maar een mooie uiting van ons taalgebruik is het wel. Veel Twentenaren weten niet dat dit puur Twents is.
Voor dag en dauw je bed uit. In Twente is d at nog heel gewoon. Nou ja... in iedergeval eenmaal per jaar met Hemelvaart. Op die donderdag in mei gaan we namelijk dauwtrappen: dat betekent in alle vroegte je bed uit om het buitengebied in te trekken.
Kats an de latten, in het Sallands betekenis helemaal of totaal dood en doodmoe. Ik ben vandaag Kats an de latten.
Te pas en te onpas betekent 'telkens weer, bij iedere gelegenheid'. Vaak klinkt er ook ergernis in door. In een zin als 'De buurman komt te pas en te onpas onze tuin in lopen' bedoel je dat de buurman in jouw ogen te vaak en waarschijnlijk ook op ongelegen momenten in je tuin opduikt.
Haar hond heet Bössel wat kwajongen betekent in het Twents.
mam (v.)
In de finale versloeg pieneköttel de woorden 'lyyeshearhönne' (lieveheersbeestje in het Hindeloopens) en sókkerkäörkes (muisjes van beschuit in de taal van Venlo).
Het Twents is een dialect van het Nedersaksisch. Nedersaksisch is één van de twee erkende streektalen in Nederland (de ander is het Limburgs). Daarnaast is het Fries al verheven tot de tweede officiële taal van Nederland.