Gebruik het hot/cold-pack niet direct op de huidBij direct of te lang contact met de huid kan je het weefsel verbranden of bevriezen. Sommige hot/
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
De coldpacks zijn steeds herbruikbaar, niet giftig, hypoallergeen en volledig veilig te gebruiken. COOLKIDZ cold packs in een notendop: - blijven altijd soepel, ook in bevroren toestand !
Koel niet langer dan 15 tot 20 minuten. Als je langer koelt, probeert het lichaam de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen en dat wil je juist voorkomen. Korter is echter ook niet goed. Als je kort koelt, krijg je namelijk direct na het koelen een bloedvatverwijding.
Als het pack is gekoeld, kan het worden gebruikt bij verlichting van de pijn bij blessures en zwellingen. Voor het beste resultaat kunt u de Ice Pack het beste 10 tot 15 minuten op de pijnlijke plek leggen. Het is wel belangrijk dat u tussen het Ice Pack en de huid een handdoek legt.
Gebruik het hot/cold-pack niet direct op de huid
Gebruik een relatief dunne stof, want onderzoek toont aan dat hoe dikker de stof tussen de hot-/coldpack hoe minder het effect. Bij direct of te lang contact met de huid kan je het weefsel verbranden of bevriezen.
Bij het gebruik van een ice pack vermindert de zwelling door een verhoogde bloedtoevoer.Daarnaast vermindert het de pijn bij een acute blessure. Een coolpack of ice pack wordt gebruikt tijdens koude therapie, ook wel cryotherapie genoemd, voor het koelen van de spieren.
Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen. De zwelling zou de weefsels 'weker' maken en daardoor kwetsbaarder. Daarom zou zwelling zoveel mogelijk voorkomen moeten worden door te koelen.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
De 'standaard' versie van het coldpack is een zakje met gel. Het wordt vooraf een tweetal uur 'ingevroren' in een vriezer. Het zakje blijft enkele minuten koud.
Een coldpack is een zakje met gel in dat wordt bevroren in de diepvries. Deze gel blijft dan enkele minuten koud en kan zo helpen om bij een verstuiking de zwelling te verminderen.
De Instant Cold Pack is een koudepakking voor eenmalig gebruik. De eenmalige cold pack is een koudepakking op chemische basis, bedoeld voor het koelen bij onder andere sportblessures. In het zakje bevinden zich twee door en binnenzakje gescheiden stoffen.
Voor koeling de pakking in de koelkast bewaren of 1 uur in de vriezer leggen max. tot -5 graden. Om als warmte pakking te gebruiken 8 minuten in heet water (maximaal 80 graden) of magnetron verwarmen.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Koel uw hoofd met een ice pack, een koude natte doek of iets kouds uit de diepvries. Wikkel daar een theedoek of handdoek omheen en houdt dat 20 minuten tegen uw hoofd aan. Neem rust en doe niet meer dan u aan kan. Vooral de eerste dagen na de klap of val is dit verstandig.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Daarnaast is het voor mensen een stok achter de deur om meerdere keren per dag even rust te nemen, wat weer goed voor het herstel is. Daarom adviseren wij om in de eerste fase (enkele dagen) zo'n 3 keer per dag, 15-20 min te koelen na een acute blessure.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
IJs – koelen helpt tegen zwelling, pijn, ontsteking en spierfunctieherstel tijdens de eerste acute herstelfase, direct na de blessure.
"Door kou vernauwen de bloedvaatjes zich.Daardoor komt er minder bloed in het weefsel terecht.Dat zorgt ervoor dat er minder zwelling optreedt én dat je enkel minder dik en blauw wordt. Het is wel belangrijk dat je direct na de verzwikking een icepack of een zak met ijsklontjes op de verzwikte plek legt.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Als het gewricht ontstoken is kan koelen met ijs of een coldpack verlichting geven. Warmte, met name toegepast op de spieren, is vaak prettig bij startstijfheid, het gewricht kan makkelijker in beweging komen en is minder pijnlijk.
Het is belangrijk om dit niet direct op de huid aan te brengen, maar eerst een handdoek op de huid te leggen om brandwonden te voorkomen. Het ijs dient vier maal per dag gedurende een 15-tal minuten aangebracht te worden.
Als je pijn kreeg tijdens een workout, leg je eerst ijs om het zwellen en de pijn te verminderen. Daarnaast is ijs ook geschikt voor atleten met een chronische blessure na een workout, omdat het een ontsteking voorkomt. Als je werkt met zowel ijs als warmte, moet je altijd eindigen met ijs.