Onderzoek lijkt te laten zien dat mediteren en mindfulness goede manieren zijn om te ontspannen. Door bijvoorbeeld te letten op je ademhaling, komt je lichaam tot rust. Meditatie kan ook helpen om negatieve gedachten makkelijker los te laten.
Wat kun je doen tegen stress? De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect. Anderen hebben nood aan psychologische begeleiding of psychotherapie.
Wanneer we ons ontspannen neemt de bloedstroom toe in ons lichaam, hierdoor krijgen we meer energie. Dit helpt ons met: positief te denken, concentratie, dingen onthouden en beter beslissingen te maken. Ontspanning vertraagt onze hartslag, vermindert onze bloeddruk en verlicht spanning.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
De hormonen die nog in je bloedbaan zitten, worden afgebroken en afgevoerd. De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.
Kom tot rust en zoek de rust op om de onrust goed te kunnen ervaren. Ga naar buiten en maak bijvoorbeeld een mooie wandeling. Ga met jezelf in gesprek, mijmer voor je uit en doe aan dagdromen. Maak aantekeningen van je gedachten en gevoelens en houd een dagboekje bij.
Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even je gedachten uitschakelen.
Bij overspanning lukt het u niet om met spanningen om te gaan. U bent bijvoorbeeld moe of snel boos, u slaapt slecht of piekert veel.U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie.
Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.
Door dagelijks afstand te nemen van je werk, tot rust te komen en te bewegen kun je je zelfs in drukke tijden behoorlijk rustig voelen. Merk je dat je je nog steeds gestrest voelt na het uitvoeren van deze gewoontes? Maak het dan iets intensiever. Beweeg meer, structureer je leven grondiger en mediteer langer.
Innerlijke onrust is moeilijk in één woord te beschrijven. Voor de ene is het een zeurende rusteloosheid in hun hoofd. Voor de andere een steeds aanwezige lichamelijke nervositeit. Nog anderen beschrijven het als het gevoel steeds in beweging te moeten zijn of het gevoel te hebben altijd nog iets te moeten doen.
Emotionele rust geeft je de vrijheid om gevoelens authentiek uit te drukken en neigingen te elimineren die je emotionele welzijn niet ondersteunen. Je emoties uiten en verwerken met iemand die je vertrouwt of via creatieve uitingen zoals een dagboek of kunst.
Het equivalent van stilte van buitenaf is de innerlijke stilte in jezelf. Telkens als het stil is om je heen, moet je naar die stilte luisteren. Dat betekent gewoon dat je de stilte opmerkt.
Een drukgevoel boven op je hoofd is meestal een teken van dat een verstoorde doorbloeding in het achterdeel van het brein. Het komt voor bij 75% van de mensen met de diagnose Fibromyalgie Syndroom en ook vaak na een hersenschudding/whiplash met blijvende klachten.
We spreken van overspannenheid wanneer je te lang gespannen bent geweest en niet meer voldoende tot rust kan komen. Stress kan zowel gezond als in ongezonde vorm voorkomen. Overspannenheid is het resultaat wanneer je voor een korte periode te veel stress en emoties hebt moeten verwerken.
Hersencellen maken minder goed contact met elkaar en trekken zich terug. Je wordt daardoor minder goed in staat jezelf te remmen of je gedrag te sturen. Je concentratie gaat achteruit en je emoties vliegen alle kanten op. Ook in de Hippocampus, een dieperliggend gedeelte in de hersenen, treedt een soort krimp op.
Veelgestelde vragen. Hoe lang duurt het als je overspannen bent? De meeste mensen die overspannen zijn herstellen binnen twee tot zes maanden. Belangrijk in het herstelproces is om de signalen van je lichaam serieus te nemen.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.