Een feest van licht en hoop op het einde van de donkere wintermaanden. Lichtmis verwijst voor christenen naar het verhaal waarbij Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje naar de tempel gingen om het toe te vertrouwen aan Gods zorg en bescherming Het is de traditie dat op deze dag kleine kinderen gezegend worden.
Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat 40 dagen na Kerstmis op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de opdracht of presentatie van de Heer in de tempel, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje, werd opgedragen aan God.
Maria Lichtmis is, anders dan de naam doet vermoeden, in eerste instantie een Christus-feest en vervolgens een Maria-feest. Het centrale thema is de openbaring van Christus als 'het Licht dat voor alle volkeren straalt'. Maria, de moeder van Jezus, is de draagster van dit goddelijke licht.
Maria-Lichtmis heeft dus eerder iets met kaarslicht te maken dan met pannenkoeken. De pannenkoeken die we met Lichtmis eten, hebben meer met de terugkeer van de zon en de lente te maken, dan met het katholieke feest waar ze in onze hoofden mee gekoppeld zijn.
Lichtmis wordt gevierd op 2 februari, 40 dagen na de geboorte van Jezus. Het is de herdenking van het zuiveringsoffer dat Maria moest brengen. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen namelijk 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het publiek te worden getoond.
Vroeger mochten Arnhemmers die in het boerderijleven werkten niet zomaar van baan wisselen. Dat kon maar op twee momenten in het jaar: op 2 februari en op 11 november. De nieuwe personeelsleden vielen in een warm bad, want zij werden traditiegetrouw verwelkomd met – je raadt het al – pannenkoeken!
Pannenkoekendag vindt plaats op de Dag aan het einde van de Vastentijd. In die tijd mocht je namelijk geen eieren, melk en vetten eten, en dat zit nu net in pannenkoeken. Daarom aten mensen vroeger traditioneel pannenkoeken nadat de 40 dagen vasten waren afgelopen.
2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd 's avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
Een nietszeggend, inwisselbaar stuk deeg. 'Een zacht scheldwoord dat hard aankomt', zoals de woordenlijst van plat Amsterdams Mokums.nl schrijft.
Nederlanders eten gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer. 81% van de Nederlanders eet hun pannenkoek het liefst met stroop. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
Samen met de leerlingen sluiten we de kersttijd af door stil te staan bij Maria-Lichtmis, het feest dat door christenen veertig dagen na de geboorte van Jezus (2 februari) wordt gevierd, vaak met kaarsen en pannenkoeken.
Maria Tenhemelopneming of Maria Assumptie wordt in de Katholieke Kerk jaarlijks gevierd op 15 augustus. In het Nederlands taalgebied wordt het feest in de volksmond ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Herdacht wordt dat Maria, de moeder van Jezus, aan het einde van haar aardse leven door God in de hemel werd opgenomen.
In veel katholieke en *orthodoxe landen, waaronder België, *Cyprus, Frankrijk, *Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, *Roemenië, Slovenië, Spanje, gedeeltelijk in Duitsland (in Saarland en gedeeltes van Beieren) en in verschillende kantons van Zwitserland ...
26 mei - Hemelvaartsdag
De veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart van Jezus Christus. Het is een nationale feestdag en veel mensen zij vrij.
Het woord wordt ook wel gebruikt als scheldwoord. Iemand die niet goed presteert (in werk of anderszins) wordt soms voor pannenkoek uitgemaakt. In enkele gemeentes heeft dit ertoe geleid dat het woord deel uitmaakt van de lijst van verboden woorden om gezagsdragers mee aan te spreken.
Pannenkoeken; je kan ze als avondeten, lunch en zelfs als ontbijt eten. Bovendien is pannenkoeken bakken niet ingewikkeld. Het belangrijkste is dat je een goed pannenkoekenbeslag maakt. En dat beslag kan je heel goed een dag of avond van tevoren klaarmaken.
Is een pannenkoek gezond? Over het algemeen zijn pannenkoeken verre van gezond. In een pannenkoekenrestaurant worden ze meestal gebakken in roomboter, daardoor bevatten ze veel verzadigd vet. Dan zijn er nog de toppings of beleg.
Deze lekkernij is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Maar zo Hollands zijn pannenkoeken eigenlijk niet. Het recept voor de pannenkoek, komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit China!
MOSKOU (ANP) - Een 33-jarige Rus uit Lakhta, een dorpje nabij Sint-Petersburg, heeft het afgelopen weekeinde een nieuw wereldrecord gevestigd. Het Russische persbureau Interfax meldde maandag dat de man 73 pannenkoeken in 60 minuten heeft gegeten.
De zielen van de overledenen keren dan terug en om ze te verwelkomen, wordt er eten geofferd op altaars of op de graven die vaak worden versierd met goudsbloemen. Koekjes of snoep in de vorm van doodshoofden, zoete pompoen, typische Mexicaanse chocolademelk, tamales, … en El Pan de Los Muertos.
Je legt een pannenkoek op je hoofd en zegt: 'Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek! ' Inmiddels is bekend dat de oorsprong van dit feest nog veel ouder is. Sint Pannekoek is ontstaan in 1899.
Wat is juist: pannekoek of pannenkoek? Volgens de officiële spelling is alleen pannenkoek juist. Pannekoek komt nog steeds geregeld voor (tot 1995 was dát de officiële spelling) en is goed te verdedigen: het woord is in zijn geheel een vaste aanduiding voor een bepaald gerecht.
Wist je dat American pancakes en pannenkoeken niet hetzelfde zijn? De Amerikaanse versie rijst namelijk tijdens het bakken, waardoor ze wat dikker en licht worden. Dit komt door het zelfrijzend bakmeel wat je toevoegt aan het beslag.