Blauwe kaas is vrij gezond, dit komt doordat de kaas rijk is aan calcium. En calcium is goed voor je botten! Hiernaast zit er ook een hoop natrium in. Wat weer goed is voor de vochtbalans in je lichaam.
In schimmelkaas zitten schimmels die niet schadelijk voor je zijn, zoals de blauwe aders in blauwaderkaas. De aders ontstaan door tijdens de rijping in de kaas te prikken. De schimmel die wordt gebruikt tijdens de productie van schimmelkazen is een Penicillium-soort, in een witte, groene of blauwe variant.
Lekker met zoete smaken
Het is een klassieker op de kaasplank en een smaakmaker in quiches, soufflés en sauzen. Vroeger kwam de groenblauwe schimmel van broden, maar tegenwoordig wordt deze schimmel ook in een laboratorium gemaakt. De zilte, scherpe smaak gaat vooral lekker samen met zoete vruchtensmaken, zoals: Appel.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Eetbare schimmels
Zelfs penicilline wordt gemaakt uit een schimmelsoort. Ook schimmelkazen krijgen hun kenmerkende uiterlijk en smaak dankzij ongevaarlijke schimmels. Sommige schimmelkaasjes, zoals brie en camembert, krijgen schimmel over hun korst gestrooid tijdens de productie.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Blauwe kaas dankt zijn naam aan de blauwe schimmel in de kaas. De schimmelkaas is rijk aan calcium, wat erg goed is voor uw botten. Goed om te weten is dat er vaak veel natrium in blauwe kaas zit.
Wanneer blauwe kaas in de koelkast wordt bewaard, kan hij een tijdje goed blijven. Controleer de houdbaarheidsdatum van je kaas--in de meeste gevallen blijft hij nog één tot twee weken na de datum goed. Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Het antwoord is nee. “Een blauwkaas kan eigenlijk nooit echt bederven zoals een verse kaas als mozzarella doet. De bacteriën en enzymenen in blauwe kazen zijn eigenlijk continue aan het werk en groeiende.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
“Gorgonzola is heel rijk aan vitaminen B2, B6, B12, die uiterst belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem.” Om deze redenen is Gorgonzola over de gehele wereld gekend en geliefd en is hij de derde belangrijkste Italiaanse koemelkkaas BOB.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm.
Blauwschimmelkazen: kazen met aders
Die ontstaan doordat de kazen worden geprikt tijdens het rijpen. De schimmels die dan worden toegevoegd zorgen voor deze strepen. Blauwaderkaas is doorgaans stevig en heeft lekker wat pit. Bekende blauwschimmelkazen zijn Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Specifieke gorgonzola recepten zijn er eigenlijk niet, maar er zijn wel heel veel recepten waarin deze kaas wordt verwerkt. Je kunt hierbij natuurlijk denken aan pasta, risotto of lasagne, maar vergeet ook vooral niet dat Italianen ook veel salade recepten hebben met deze blauwschimmel.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Ongezonde stoffen in kaas
Hoeveel dit precies is, is erg afhankelijk van de soort, maar een 48+ volvette kaas bestaat voor meer dan een kwart van zijn gewicht uit vet. Dat loopt dus snel op. Het nadeel van verzadigd vet is dat het in grote hoeveelheden slecht is voor je hart en bloedvaten.
Er geldt heel simpel: hoe hoger het vetgehalte, hoe meer calorieën. Daarnaast is een kaas vetter wanneer hij harder is. Heel oude, brokkelige kaas is dus een soort die relatief bijzonder veel calorieën bevat. Jonge 20+ kaas is daarentegen één van de slankere keuzes!
Zuivelproducten zijn boosdoeners als het gaat om huidproblemen zoals Acne, Eczeem of een rode of schilferige huid. Hoe dit kan? In koemelk zit namelijk veel melkvet en melksuiker, wat door sommige mensen niet makkelijk verteerd kan worden. Klachten zoals buikpijn, vermoeidheid of diarree zijn hier een gevolg van.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond! Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.