Crock-Potten bespaart energie. Niet alleen omdat werk uit handen wordt genomen, maar ook omdat het apparaat op stand LOW niet meer stroom gebruikt dan 150 watt en op stand HIGH niet meer dan 210 watt. Laat je de Crock-Pot de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas.
Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker? Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
Afhankelijk van het maximale vermogen van de slowcooker, het aantal uur dat hij aan staat en de stand waarop je hem zet (laag of hoog) zal het iets verschillen, maar je komt uit op iets van 10-14 cent voor acht uur slowcooken. Dit verschilt nauwelijks per model slowcooker.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
Slowcooker energieverbruik
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Je kunt 'm dus niet gebruiken om een steak te bakken of zo. Voor sommige gerechten, zoals stoofpotjes met vis, is een slowcooker minder geschikt net omwille van het lange garen. De vis zou uit elkaar vallen. Nog een nadeel van de lange gaartijd: sommige vitaminen worden afgebroken.
De best geteste slowcooker van 2022 is de Crock Pot CR605! Dit is uit de ultieme slowcooker test gebleken van 2022. De Crock Pot CR605 is een grote slowcooker die geschikt is voor meer dan 6 personen. Het is dus gemakkelijk een familieproduct.
Je kunt de slowcooker ook met hoge buiten temperaturen gebruiken op de camping. De slowcooker zelf wordt snel heet en zal naar mate de tijd verstrekt niet gaan afkoelen. Wanneer je gerecht klaar is raad ik aan de slowcooker op de warmhoud stand te houden, op deze manier blijft het eten heet genoeg.
De temperatuur van een slowcooker is zo'n 80 ºC op stand low en 90 ºC op high. Op zulke lage temperaturen zal een oven een stuk minder goed functioneren. Gebruik je de oven als alternatieve slowcooker, dan zul je voor veel slowcooker recepten de bereiding dus wel een beetje moeten aanpassen.
Een slowcooker kan je voor veel soorten gerechten gebruiken, maar is het meest geschikt voor sudderen, stoven en koken. Maak er dus bijvoorbeeld heerlijk suddervlees mee, een fijne stoofpot of een intense soep. Waar je wel op moet letten is dat je recept is aangepast op het gebruik van de pan.
Tip 1: gebruik de juiste hoeveelheid vocht
Zorg er dus altijd voor dat je de juiste hoeveelheid water aan het gerecht toevoegt, of juist mindert. Goed om te weten: een slowcooker moet altijd minimaal voor driekwart gevuld zijn met inhoud.
Een slowcooker (we gebruiken in onze vergelijking dit model) is 220 Watt. Een multicooker (we gebruiken in dit geval de veelgebruikte Instant Pot Duo60) is 1000 watt.
Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron. HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een slowcooker maximaal voor 2/3 van de capaciteit vult, dus een 3 liter slowcooker vul je maximaal met 2 liter ingrediënten. Hieronder maten zoals die gemiddeld worden aangehouden: Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter inhoud. Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter inhoud.
Oven, combimagnetron en magnetron
Zelfs het laten koken van een gerecht is zuiniger in de magnetron dan op het gasfornuis. De magnetron verhit het snelst en daarmee zorg je voor een lager energieverbruik. Gebruik je de oven, dan zijn heteluchtovens het meest zuinig in verbruik.
Ook voor ovens is gas energiezuiniger dan een elektrische oven. Onder de elektrische kookplaten zijn de inductiekookplaten het interessantste op het vlak van energiezuinigheid. Ze zijn wel wat duurder dan de traditionele platen, maar ze zijn veel veiliger, sneller en zeker ook zuiniger.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Onze winnaar de Crockpot CR605 is onze keuze als je een grote Crockpot zoekt ideaal voor 4 tot 5 personen. Houd hier rekening mee. Als je met 1 tot 2 personen bent kies je een model van 2,5 liter tot 3,5 liter. Als je met 3 of meer bent kies je best een model met meer dan 4 liter inhoud zoals de Crockpot CR026x.
Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees.