Met een kwartier touwtjespringen verbrand je net zoveel calorieën als een uur rustig wandelen. Touwtjespringen is goed voor de conditie. Behalve dat je goed met een springtouw kunt afvallen en veel calorieën kunt verbranden, is touwtjespringen zeer goed voor de conditie.
Naast het verbranden van veel calorieën kent touwtje springen nog veel meer positieve gezondheidsvoordelen. Zo is het ook goed voor je hart én versterkt het je botten. Daarbij is het perfect als workout van de dag, want het is een echte full body-workout.
Volgens onderzoek blijkt zelfs dat voor mannen en vrouwen 10 minuten touwtje springen je conditie nét zo erg verbeterd als 30 minuten hardlopen. Die verbeterde conditie maakt het je makkelijker om sneller of verder te kunnen hardlopen in je training.
Over het algemeen is tien minuten per dag lang genoeg als je je algemene conditie wilt verbeteren. Wil je als beginner aan de slag met touwtjespringen, spring dan tien intervallen van 1 minuut, met steeds een pauze van 1 minuut tussendoor. Probeer één keer per seconde te springen.
Verbrand veel en snel calorieën
' Volgens een onderzoek van Harvard University verbrand iemand van zeventig kilo 744 calorieën per uur met stevig touwtjespringen. Dit staat tegenover 596 calorieën met een uur hardlopen op een tempo van acht kilometer per uur.
Drie keer per week 5 minuten touwspringen is voldoende om te zorgen voor een aanzienlijk betere botdichtheid. Door slechts 2.5 cm hoog te springen moeten de botten al 1-3x het lichaamsgewicht opvangen. Naast een goede training kan touwspringen ook worden gebruikt als warming-up voor een kracht- of looptraining.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Touwtjespringen
Helaas zet je ook bij touwtjespringen veel druk op je rug (en je knieën, niet te vergeten). Het touwtjespringen kun je dus beter niet overdrijven en zo nu en dan vervangen door een andere oefening die ook focust op uithoudingsvermogen en kracht, zoals roeien.
Met een kwartiertje springtouwen verbrand je net zoveel calorieën als met een wandeling van een uur. Goed voor je conditie: Met touwtje springen train je in een hoge hartslagzone waardoor je snel conditie opbouwt. Je zult merken wanneer je dit vaker doet, dat je het steeds langer kunt volhouden.
Touwtje springen is een laagdrempelige sport waarmee je veel calorieën kunt verbranden en waarbij je veel spieren in je lichaam gebruikt. Met touwtje springen kun je door een kleine investering in tijd het sporten effectief inzetten om af te vallen.
Stevige botten
Heel veel spieren worden aangesproken tijdens het touwtje springen. Daarnaast is het een gewichtsdragende activiteit.
Begin voor je training altijd met een warming-up van twee minuten. Het makkelijkst is om daarin op heel laag tempo touwtje te springen, zodat je spieren de tijd krijgen om op te warmen. Vervolgens wissel je steeds af met 30 seconden rust en 30 seconden op hoog tempo springen.
Dat zijn 1.000 sprongen per dag.
Touwtje springen is een leuke, maar een intensieve bezigheid. Met een springsessie van 10 minuten verbrand je ongeveer 150 calorieën (kcal).
Eén kilo lichaamsvet staat gelijk aan ongeveer 7.700 kcal. Dat komt omdat het lichaamsvet slechts uit 72% tot 87% puur vet bestaat. De rest van deze massa zijn vloeistoffen en eiwitten. Dat betekent in theorie dus dat je met iedere 7.700 kcal die je níét eet of extra verbrandt, één kilogram lichter wordt.
Aangezien 1 kilo circa gelijk staat aan 7700 calorieën (kcal) zou je in theorie een calorietekort van 7700 calorieën moeten creëren om 1 kilo af te vallen. Als je bijvoorbeeld iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie ongeveer 1 kilo af per twee weken (want 7700/500 is 15.4 dagen).
Spring je slank
Het brengt je hartslag naar omhoog, je bouwt er conditie mee op en je verbrandt er pijlsnel calorieën mee. Het is de ideale cardiotraining en verbetert de coördinatie tussen je ledematen. Bovendien pak je er verschillende spiergroepen mee aan, zoals je benen, billen, buik en armen.
Oefening 2: Planken
Dit is een oefening bedoeld om je buik- en rugspieren te versterken. Ga op je buik liggen en plaats je ellebogen recht onder je schouders. Strek vervolgens je hele lichaam als een plank en steun alleen nog op je onderarmen en je knieën. Zorg ervoor dat heupen, rug, schouders en nek in een lijn zijn.
Ga op je rug op de vloer liggen met gebogen knieën en je voeten plat op de grond. Span je bilspieren aan en til je heupen op tot je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot je knieën. Houd die positie vijf seconden vast en keer dan terug naar startpositie. Doe weer drie keer vijftien herhalingen.
Vaak gebruiken we het woord conditie om aan te geven hoe lang we iets kunnen volhouden. Kun je tijdens een hardlooptraining het tempo van de rest van de groep niet bijbenen of ben je na het oplopen van vier trappen al buiten adem, dan heb je al snel de neiging om te roepen dat je een slechte conditie hebt.
Snelwandelen, intervaltraining, hardlopen of zwemmen zijn prima opties als je je conditie wilt verbeteren. Sporten samen met een vriendin heeft ook alleen maar voordelen. Ten eerste heb je een stok achter de deur en ten tweede kan je direct bijkletsen. Belangrijk daarbij: loop niet te hard van stapel.
Je hebt mixt je workouts niet genoeg. Het is belangrijk om je workouts regelmatig af te wisselen. Als je steeds dezelfde training doet went je lichaam hieraan en daarom zul je minder snel verbeteringen zien. Ook raak je (hopelijk) minder snel verveeld als je steeds iets nieuws uitprobeert.