Wil je af van je gespannen kaak? Neem dan rust en wees lief voor jezelf.Maak eens een extra lange wandeling of stop eens een uurtje eerder met werken. Luister je naar je lichaam, zodat de stress afneemt en je kaak weer kan ontspannen!
Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.
Wat kun je doen tegen gespannen kaken? Het helpt, obviously, om je kaken te ontspannen. Dat kun je doen door de kaak een paar keer per dag losjes heen en weer te bewegen. Het is ook het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan.
Hoe ontstaat tandenknarsen of kaakklemmen? De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is niet altijd te achterhalen. Wel weten we dat bruxisme meestal gekoppeld is aan factoren als stress, angst en slaapproblemen.
De meestgebruikte methode om tandenknarsen te voorkomen is een speciaal bitje dat de boven- en onderkaak gescheiden houdt. Zo kunt u niet meer met uw tanden en kiezen over elkaar schuiven, wat slijtage voorkomt.
Het bitje wordt ook wel een splint genoemd. Hoewel een mouthguard van de tandarts meestal een goede fit heeft, kan het ongeveer 3 weken duren voordat het klaar is en variëren de kosten tussen de €250 en €350.
Wanneer je 's morgens wakker wordt met een vermoeid of verkrampt gevoel in de kaak kan dit duiden op kaakklemmen. Je kunt het idee hebben dat je een gat in je je tanden hebt, pijn in je kaken of oren voelen, en zelfs ook in je hals of nek. Je kunt door uitstraling naar je hoofd ook hoofdpijn voelen.
Makkelijk te genezen is bruxisme niet. Zijn de gevolgen niet zo ernstig, dan kan de lezer zich beter met het knarsen verzoenen, vindt Lobbezoo. Het is niet erg en heeft zelfs voordelen: wie 's nachts ligt te kauwen, masseert de speekselklieren.
Het is niet erg als dit sporadisch gebeurt, maar als u dit regelmatig doet is het aan te raden om een afspraak te maken bij de tandarts. Tandenknarsen kan namelijk schade aanrichten aan uw gebit. Bovendien kunt u hierdoor vervelende pijnklachten in onder andere uw kaak, hoofd en nek ervaren.
Als u gestrest bent, houdt u onbewust uw kaken meer en steviger op elkaar. Vaak merkt u dit niet op en dit kan jarenlang onopgemerkt gebeuren. Slijtage van de tanden en kiezen kan het gevolg zijn.
Gespannen zijn hoort natuurlijk typisch bij de symptomen van stress en burn-out. Je hebt strakke spieren, gevoel van onrust en onbehagen. Hoewel gespannen zijn veroorzaakt wordt door stress, kun je ook stress gaan ervaren door spanning waardoor je je in een vicieuze cirkel bevindt.
1. Massage kauwspier (kaak) Neem plaats op een stoel, plaats de wijsvinger en middelvinger ter hoogte van de oorlel en ga ongeveer 2 centimeter naar het midden van de wang. Maak cirkelvormige bewegingen op het pijnlijke punt.
De pijnklachten door kaakklemmen
Als je klemt met je kaken, kan dit diverse pijnklachten geven, variërend van pijn in je kaken of in je gebit (soms denk je dat je minstens een gat in je tanden hebt), pijn in je oren, hals, nek, of uitstraling naar je hoofd wat zich uit in hoofdpijn.
Een zeurende, constante hoofdpijn of pijnlijke kaak wanneer je wakker wordt, is een goed merkbaar symptoom van bruxisme. Vaak komen mensen erachter dat ze tandenknarsen doordat hun partner ze 's nachts hoort knarsetanden. Als je vermoedt dat je tandenknarst, neem dan contact op met Studentist.
SSRI's, waaronder citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline, worden vaak voorgeschreven voor angst en depressie. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaken deze geneesmiddelen bruxisme vanwege hun antiserotonerge en antidopaminerge werking.
De opbeetplaat beschermt tegen gebitsslijtage en zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen. Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut je helpen met diverse oefeningen die het klemmen en de eventueel daaruit voortkomende kaakklachten verminderen.
Als uw tanden en kiezen zijn getrokken, heeft het kaakbot op deze plaatsen geen functie meer. Hierdoor verdwijnt (slinkt) het kaakbot in de loop van de jaren.
Als uw tand is losgeraakt, kunt u een spalk krijgen. Een spalk is een metalen draad. De spalk houdt de tand stevig op zijn plaats. Uw tand kan dan weer vastgroeien.
Dat gebeurt meestal door middel van een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee het beste in beweging kunnen worden gezet. Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel. Door een combinatie van slotjes, ringetjes, draadjes en elastiekjes worden de tanden en kiezen rechtgezet.