De bank kan weigeren om je een schuldsaldoverzekering te geven of ze kan die net heel duur maken. Het Opvolgingsbureau komt dan tussen. Het bekijkt het voorstel van je bank en schrijft een advies uit. Als je bank je nadien een contract aanbiedt, moet ze dit advies volgen.
Een kandidaat-verzekerde, die een bijpremie van meer dan 75% krijgt voorgesteld of geweigerd wordt, kan een aanvraag indienen bij het Opvolgingsbureau voor tarifering. Dit bureau bestaat enerzijds uit vertegenwoordigers van verzekeringsondernemingen en anderzijds uit vertegenwoordigers van consumenten en patiënten.
Het is niet zo dat een schuldsaldoverzekering verplicht is als je een woonkrediet wilt afsluiten. Veel bankiers geven evenwel die indruk. Er bestaat geen verplichting! Niettemin kan het wel zinvol zijn om een schuldsaldoverzekering te nemen, maar dat hoeft niet bij de bank waar jij jouw hypotheeklening afsluit.
Als u uw lening herfinanciert: het is mogelijk dat u uw schuldsaldoverzekering moet aanpassen (bijv. looptijd of verzekerd bedrag) aan uw hypothecaire lening.
Een schuldsaldoverzekering is geen verplichte verzekering. Het is echter wel zo dat de meeste kredietinstellingen voor grote kredieten (bijvoorbeeld een hypothecaire lening of professioneel krediet) vragen om dergelijke verzekering aan te gaan om een bijkomende garantie te hebben.
Traditioneel werden de premies voor een schuldsaldoverzekering betaald gedurende 2/3 van de looptijd van de hypotheeklening. Een voorbeeld: als u een krediet afsloot voor een duur van 20 jaar, dan betaalde u de premies voor de schuldsaldoverzekering gedurende een termijn van 13 jaar.
Vanaf 1 januari 2020 is er geen fiscaal voordeel meer voor de nieuw afgesloten schuldsaldoverzekeringen. Je moet de polis afgesloten hebben bij een instelling in de Europese Economische Ruimte (EER). Je moet de verzekering onderschreven hebben vóór de leeftijd van 65 jaar.
SparenDe schuldsaldoverzekering die u afsluit bij een woonlening beschermt niet enkel uw partner, maar ook andere erfgenamen. Alleen al daarom is ze dus ook wel nuttig voor alleenstaanden. Wettelijk bent u dus niet verplicht om bij het aangaan van een woonlening ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten.
De schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat een deel van of jouw volledig openstaand krediet wordt afgelost bij overlijden. Er bestaan drie soorten regelingen binnen de schuldsaldoverzekering: 50% + 50% dekking. Bij deze regeling wordt 50% van het geleende bedrag gedekt door jezelf en de andere 50% door je partner.
Welk bedrag is verzekerd? Het dekkingspercentage van de schuldsaldoverzekering drukt uit welk percentage van het openstaande kredietbedrag verzekerd is. Ideaal is een percentage van 100%. Zo hoeven je erfgenamen of de andere kredietnemers de lening niet meer terug te betalen als jij zou overlijden.
DE WONING WORDT VERKOCHT
Je vormt de polis om tot een gewone overlijdensverzekering (zonder link met een lening). Je dekt met de schuldsaldoverzekering een nieuw krediet (de polis moet dan wel aangepast worden). Je betaalt geen premies meer en de polis wordt 'in remise' geplaatst.
Zolang jullie beide eigenaar zijn van de woning, moeten jullie allebei bijdragen aan de schuldsaldoverzekering. Zodra de woning verkocht werd aan één van de twee ex-partners, zal hij of zij de schuldsaldoverzekering ook voor zijn of haar rekening nemen.
- schuldsaldoverzekering: 286 euro, jaarlijks te betalen gedurende 2/3 van de looptijd van het krediet. Deze premie is indicatief voor een 100% schuldsaldoverzekering aangegaan door een niet-roker van 35 jaar. - kosten hypothecaire inschrijving: 3.898 euro, geïnd door de notaris bij het verlijden van de akte.
Uw medische bijpremie (zoals voorgesteld door de verzekeraar of het Opvolgingsbureau) bedraagt minstens 125% van een gewone premie.
- Bijpremie: deel van de premie, die de verzekeraar aanrekent voor een schuldsaldoverzekering aan een persoon van een bepaalde leeftijd, dat de basispremie overstijgt en om redenen van de gezondheidstoestand van de kandidaat-verzekerde wordt aangerekend.
Ja, dat kan. Een schuldsaldoverzekering is een soort levensverzekering en die kan je opzeggen.
Eenschuldsaldoverzekering is dus een vorm van overlijdensverzekering. Dankzij een schuldsaldoverzekering vermijd je financiële zorgen bij je nabestaanden. Als ze de lening verder zouden moeten terugbetalen, dan lopen ze het risico de woning te moeten verkopen, gewoon omdat het hypothecaire krediet te zwaar weegt.
Uw schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen onder de woonbonus of de wooncheque. Dit is zeker een optie wanneer u een woonkrediet afsluit op het einde van het jaar. Bij de meeste woonkredieten is deze korf al volledig gevuld met de kapitaalaflossingen en interesten van uw lening.
Heb je een schuldsaldoverzekering, dan betaalt een verzekeringsmaatschappij het uitstaande saldo van je lening terug als je voor het einde van het krediet sterft. Ze wordt dan ook soms een kredietsaldoverzekering genoemd. Het is dus een tijdelijke overlijdensverzekering.
Met een levensverzekering kunt u een uitkering verzekeren die levenslang duurt. U verzekert bijvoorbeeld een bedrag van € 500 per maand. U heeft dan de zekerheid dat u gedurende uw gehele leven dat bedrag ontvangt. Een bankspaarproduct keert uit tot er geen spaarsaldo meer op de rekening staat.
Een schuldsaldoverzekering is niet wettelijk verplicht, dus waarom zou je een extra financiële last op je nemen bij de aankoop van een woning? Omdat kredietverstrekkers een waarborg willen vooraleer ze jou een lening toestaan. Omdat een SSV een overlijdensrisicoverzekering is.
De rechtspraak aanvaardt de fiscale aftrek van premies van een levensverzekering, op voorwaarde dat deze als waarborg dienen voor een beroepsmatig aangegane lening en dat de lening zonder de verzekering niet toegekend zou worden. In dat geval worden deze premies beschouwd als beroepskosten.
Bij langetermijnsparen betaal je 10% eindbelasting op 60 jaar of na 10 jaar als je je contract sloot vanaf 55 jaar.
Naast code 3364 van uw belastingbrief staat het bedrag vermeld dat u in 2019 heeft gespendeerd aan de cheques (rekening houdend met het wettelijk maximum) en naast code 3366 staat het aantal cheques vermeld dat hiermee overeenstemt.
Ja, een levensverzekering dekt zelfdoding, tenzij dit gebeurt binnen het eerste jaar na de inwerkingtreding van het verzekeringscontract. De wet stelt dat de levensverzekering dekking biedt in geval van zelfdoding van de verzekerde, tenzij dit minder dan één jaar na de inwerkingtreding van het contract gebeurt.