Gault&Millau brengt wel, net als de Michelin, elk jaar een nieuwe gids uit met daarin de beste restaurants, maar doet dit met punten in plaats van sterren. Beginnend bij 10 en dan steeds hoger tot de 20. Restaurants met minder dan 10 punten komen niet in de gids.
De Gault&Millau gids is op op maandag 14 maart 2022 gepresenteerd in bijzijn van 700 professionals uit de restaurantwereld. In de gids worden restaurants beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 17 punten behoren restaurants tot de absolute top van Nederland.
GaultMillau kan 20 punten geven (waar de beste van de beste restaurants onder vallen), Michelin kan maximaal 3 sterren geven. Omdat beide bedrijven andere criteria hanteren, kan het zijn dat een restaurant in de ene gids beter of minder goed gewaardeerd wordt in de andere gids.
Gault&Millau is een pur sang producent van gastronomiegidsen, met beoordelingen van restaurants, en dat al meer dan 30 jaar lang. Michelin geeft vorken aan de brede laag en sterren (1, 2 of 3) aan de absolute toplaag, Gault&Millau doet het met koksmutsen en punten.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Het symbool dat in de gids gebruikt wordt, wordt weliswaar een ster (in het Frans: étoile of macaron) genoemd, maar lijkt meer op een zesbladige bloem.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
De Bib Gourmands – afgeleid van Bibendum, de naam van het bekende Michelinmannetje – zijn sinds 1955 een onderdeel van de Michelingids. Het is geen ster, maar – om de gids zelf te quoten: 'ook zeker geen troostprijs'. Bib Gourmands worden gegeven aan restaurants die hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs geven.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Michelin = Frans autobandenconcern, toekenner van de michelin-ster en uitgever van toeristische gidsen en cartografisch drukwerk (michelin duidt toeristisch mooie routes aan met groene lijnen).
Volgens de nieuwe richtlijnen komt een restaurant in aanmerking voor een Bib Gourmand als het bedrag van de totale rekening niet boven de €65/€70 per persoon uitkomt, stelt Loens. Dan maakt het niet uit of het menu €38 of €42 kost.
Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants waar men voor om en bij de 39 euro drie volwaardige gangen naar keuze kan eten. Het zijn restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding.
Wanneer krijgt een restaurant een ster? Dat bepalen anonieme inspecteurs. Zij beoordelen restaurants aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie.
GaultMillau is een Frans bedrijf dat in diverse landen gastronomiegidsen uitbrengt.
GaultMillau is een Frans bedrijf dat gastronomiegidsen uitgeeft in meerdere landen, waaronder in Nederland.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Drie Michelinsterren zijn het hoogst haalbare in de internationale culinaire wereld en daarmee de ultieme bekroning van het vakmanschap. Op dit moment zijn er wereldwijd 2562 restaurants in het bezit van een of meerdere Michelinsterren.
Ster kwijt
Eigenaren Tabitha en Rik Jansma verkochten namelijk onlangs de zaak aan hun keukenchef Yornie van Dijk. De Basiliek startte achttien jaar geleden en ontving na het eerste jaar al een ster.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.