Naast de natuurlijke kleurstoffen wordt er vaak voor acrylverf gekozen. Acrylverf blijft namelijk goed hechten op de schaal van het ei. Daarnaast kun je met behulp van acryl leuke effecten creëren. Paaseieren schilderen met acrylverf is een leuke bezigheid om met Pasen te doen.
De eieren verven: Vul een beker of schaaltje met 3/4 water, 1/4 azijn en 15-20 druppels voedingskleurstof. Leg je ei in het verfbadje en duw hem met een lepeltje voorzichtig onder water. Als het ei de kleur heeft die je wilt, haal je hem er weer uit en laat je hem drogen op bakpapier of in de eierdoos.
Het perfecte koken begint met het helemaal onder water zetten van de eieren op kamertemperatuur. Zet vervolgens het vuur onder de pan hoog en laat de eieren vanaf het moment dat het water echt kookt, nog 1 minuut lang koken. Zet dan het vuur uit en laat de eieren 12 minuten in de pan staan.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Als je speciale eierverf of eierviltstiften gebruikt, kunnen zelf versierde eieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Een andere veilige keuze is het gebruik van voedingskleurstoffen of -gels die ook gebruikt worden bij het decoreren en kleuren van bijvoorbeeld suikerfondant voor taarten.
Eierverf van natuurlijke ingrediënten
Voor de paaseitjes die je ook op wilt eten. Met Duits eco keurmerk. Vijf kleuren: geel, oranje, rozerood, groen en paars. In de verpakking zitten 5 kleine zakjes met de kleurstof in poedervorm.
Maal de eierschalen goed fijn in een grote vijzel. Meng het poeder door je eten of door water of sinaasappelsap. Gebruik dagelijks een half theelepeltje, zo'n 2.5 gram.
Als eerste is het goed om te weten dat verse eieren en stuk lastiger pellen dan eieren die al een dag of 3 oud zijn. Dat komt doordat het eiwit en vlies nog heel dicht op de schil zit als de kip het ei vers heeft gelegd.
Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook.
Wel ben je minder tijd kwijt met het koken van een pan met water. Voor een zachtgekookt ei houd je 6 minuten stoomtijd aan, voor halfzacht 10 minuten en voor hardgekookt ongeveer 12 tot 15 minuten.
Uitblazen doe je zo:
Maak één gaatje iets groter dan het andere. Blaas door het kleinste gat voorzichtig de struif uit het het ei (vang dit op in een schoon bakje en bak er een lekkere omelet van). Het uitblazen is best vermoeiend. Je kunt het ei ook leegblazen met een grote injectiespuit.
Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Eieren bevatten naast vetten en eiwitten, ook ijzer, vitamine A, B2 en B12. Ze passen in een gezond voedingspatroon en zijn een goede vervanger voor vlees. Eieren horen in de Schijf van Vijf maar je kunt ze niet onbeperkt eten.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren? Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water.
De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.