Elektrische schoksensaties zijn gevoelspercepties die lijken op korte elektrische schokken, voornamelijk in het hoofd. Deze duren kort, in de regel een paar seconden.
Myoclonieën, oftewel schokken
Schokken bij een schrikreactie of bij in slaap vallen zijn een normaal fenomeen. Andere schokken zijn meestal niet normaal. Epilepsie is een belangrijke oorzaak. Hierbij treedt er een soort kortsluiting in de hersenschors op.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Ineens voelde ik op willekeurige momenten een soort elektrische schok door mijn lichaam of mijn hoofd gaan. Ik noem het 'breinschokken' en het is een bekend fenomeen bij mensen wiens serotonine-voorraad flink is uitgeput. Ik merkte na het festival voor het eerst dat ik last had van visuele sneeuw.
Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Er ontstaat als het ware 'kortsluiting' in de hersenen.
Dit breingedeelte is betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Hierdoor gaat een burn-out vaak ten koste van zaken zoals het denk- en leervermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, geheugen en het vermogen om beslissingen te nemen.
Net als u bijna in slaap gevallen bent, schrikt u wakker van een schok die door uw armen en/of benen gaat. Het is een stuiptrekking van uw spieren die kan ontstaan op het moment dat u zich tussen waken en slapen bevindt. Dit fenomeen wordt een hypnagoge-schok of slaapstuip genoemd.
Omdat de hersendelen één voor één in slaap vallen kan het gebeuren dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl de hersendelen die uw spieren aansturen al slapen. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat u valt en spant in een reflex al uw spieren aan.
De hypnagoge schok of slaapstuip is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren die zich vaak voordoet tijdens de overgang van waken naar slapen. Het wordt vaak beschreven als een vallend gevoel of een elektrische schok; dit veroorzaakt dan de hypnagoge schok.
Bij een beroerte (CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Plotseling vallen functies uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten of hebt een scheve mond of een lamme arm.
Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.
Een en ander kan leiden tot hartritmestoornissen, maagzuur, of menstruatieklachten. Er kunnen velerlei pijnklachten ontstaan zoals bij een whiplash, hernia, migraine of pijn aan de ledematen of organen. Langzamerhand functioneert het lichaam niet goed meer en dat heeft zijn weerslag op het mentale/emotionele systeem.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Stuiptrekkingen tijdens de slaap
Niet alleen degene die slaapt, maar ook de partner die ernaast ligt kan hier last van hebben. Hoewel het natuurlijk vervelend is, is het niet gevaarlijk. Daarbij is PLMD prima te behandelen met de juiste medicatie, die een arts kan voorschrijven.
een hartziekte of hartritmestoornis. hoge bloeddruk. diabetes (suikerziekte) sommige medicijnen (zoals prednison, medicijnen bij ADHD, sommige medicijnen tegen astma, sommige medicijnen voor de schildklier)
Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen. Dat gebeurt meerdere keren per nacht. U schiet daarom steeds wakker. Daardoor bent u vaak moe en kan het zelfs voorkomen dat u overdag in slaap valt.
Zeker als je begint te piekeren over het feit dat je nu wel “moet” slapen omdat je anders morgen moe zal zijn. Deze paradox activeert je stresshormonen en houdt je nog langer wakker. Stress verslechtert slaap, slechte slaap verergert stress en kan een burn-out veroorzaken.
Braun: 'Dromen waarin je valt, kunnen duiden op een gevoel van controleverlies, of je voelt je overweldigd door iets. Ze kunnen ook betekenen dat je je onvelig of niet gesteund voelt.
Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen. Dat gebeurt meerdere keren per nacht. Bij sommige mensen maken ook de armen plotseling buigende en strekkende bewegingen terwijl zij slapen. PLMD is een slaapstoornis.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Burn-out herkennen bij anderen
verslonzing van zichzelf of van het werk. gebrek aan humor, creativiteit, solidariteit en flexibiliteit. contact via de mail in plaats van fysiek of telefonisch te laat komen en vroeg weggaan. verminderde productiviteit.