Een oplossing uit grootmoeders tijd is de deksel een halve minuut onder warm water te houden en hem eraf te draaien met een theedoek. Het metaal van het deksel zet bij het opwarmen sneller uit dan het glas. Daardoor komt er ruimte tussen het deksel en het glas, wat het openen makkelijker maakt.
Om lucht te krijgen kun je een gaatje in het deksel prikken met een naald of met hamer en spijker. Ook zijn er veel suggesties om de dekselrand met een fles-, blik- of allesopener op te lichten waardoor er 'bevrijdende' lucht binnenstroomt.
Als je een nieuwe fles olie of azijn aanbreekt en je trekt het plastic lipje uit de opening, draai het lipje dan om en duw het terug in de opening. Met deze lifehack zorg je er namelijk voor dat er een kleine opening overblijft, waardoor je makkelijk je olie of azijn kunt sprenkelen.
Het nieuwe dopje zit dus niet vast aan het plastic flesje om dopje en flesje samen te houden – en zo het recyclageproces te vergemakkelijken – maar om te vermijden dat het losse dopje in onze mooie natuur terechtkomt.
Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.
Bouw het drinken uit de fles geleidelijk af door bijvoorbeeld 's morgens en 's avonds de fles te geven en tussendoor de beker. Als je melk of sap uit de fles laat drinken, zorg dan dat je kind de fles achter elkaar leeg drinkt. Leg na het drinken de fles weg.
Dat heet de 'azijnmoeder', het zijn de azijnzuurbacteriën die samen met andere bacteriën bovenaan de vloeistof zweven om zo dicht mogelijk bij de zuurstof te zijn die ze nodig hebben om te overleven en de alcohol om te zetten. Dit vliesje kan steeds dikker worden naarmate je azijn ouder wordt.
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop. TIP!
Wanneer de een pot klemt, heb je vaak meer grip nodig om de pot te kunnen openen. Dit kun je doen door een doek vochtig te maken, wasverzachterdoekje of rubberen handschoenen te dragen. Werkt dit niet? Dan kun je ook een elastiek om de deksel doen om meer grip te krijgen.
Neem een stevig broodmes uit de bestekla en geeft 2 à 3 flinke tikken op de rand van de deksel. Hierna zul je zien dat je 'm gemakkelijk kunt opendraaien. Een andere truc is om een klein lepeltje of mesje te gebruiken als hefboom. Plaats deze onder de dop en druk naar beneden.
Je gebruikt hiervoor het mesje van de kurkentrekker. Je snijdt rond de hals van de fles, mooi onder de rand, in de folie. Geef voldoende druk en je kan gemakkelijk de folie verwijderen door een verticaal sneetje te maken tot aan de bovenkant van de wijnfles.
Open de fles met een (auto)sleutel
Steek de sleutel in een hoek van 45° in de kurk, zover als je de sleutel in de kurk kunt duwen. Druk daarna de sleutel in cirkels terwijl je ook omhoog trekt. Op die manier draait de kurk naar boven en uiteindelijk volledig uit de fles!
THEEDOEK EN POLLEPEL
De eerste manier is ook gelijk de makkelijkste. Hier heb je een pollepel en theedoek voor nodig. De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
Wat is azijn? Azijn wordt gemaakt van een alcoholische drank, zoals wijn, appelcider of sherry, waaraan een azijnzuurbacterie wordt toegevoegd.Die zet de alcohol om in azijn. Azijn moet altijd voor 4 tot 15 procent uit azijnzuur bestaan.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig. Vanaf een jaar kun je je kind gewoon koemelk geven.
En als je van tevoren een fles klaarmaakt: bewaar hem dan gekoeld en niet langer dan 8 uur. Zo weet je zeker dat de flesvoeding veilig is om te geven aan je baby.