Nee, de kerstster kan in de winter niet buiten staan. Deze subtropische plant heeft een hekel aan kou en kan al helemaal niet tegen vorst. Houd je kerstster dus lekker warm binnen. Als je de kerstster wilt overhouden, dan kan hij wel in het voorjaar naar buiten als de temperatuur boven de 13-15 °C komt.
Kerststerren komen oorspronkelijk uit de bergen van Mexico en Midden-Amerika. Ze zijn een temperatuur gewend van minimaal 12°C (en maximaal 22°C). Bescherm je Euphorbia daarom tegen kou als je hem uit je tuincentrum meeneemt.
De kerstster heeft redelijk veel water nodig. Giet ze wanneer de bovenste laag van de potgrond weer droog is. Zorg er wel voor dat de wortels van de kerstster niet in een bak water komen te staan, want dan gaan ze rotten. Mits de plant goed te verzorgen kunnen de lokbladeren tot 6 maand blijven.
Beschermen tegen koude en tocht
De kerstster heeft graag een warm, licht en tochtvrij plekje zonder direct zonlicht, bij een temperatuur van 15 tot 22 graden. Kerstrozen die bij de deur of buiten staan, hebben meteen al een kleinere overlevingskans dan de rozen die er warmpjes bijstaan.
Kerststerren zijn zeer gevoelig voor watertekort maar ook voor een overvloed aan water. Als de planten in een laag met water staan dan krijgen de wortels niet genoeg lucht en zullen ze afsterven. Te weinig water zorgt juist weer voor uitdroging waardoor de plant er veel minder lang mooi uit zal zien.
De kerstroos is goed winterhard en houdt van voedzame grond en halfschaduw.Een zonnige plek kan hij ook wel aan, zolang hij maar voldoende voeding en water krijgt. Schoffel of schep in het voorjaar en eventueel nog een keer in oktober wat gedroogde koemestkorrels door de grond aan de voet van de Helleborus.
Nee, de kerstster kan in de winter niet buiten staan. Deze subtropische plant heeft een hekel aan kou en kan al helemaal niet tegen vorst.
De Kerstroos staat het best op een plekje met halfzon en in grond met lekker veel kalk! Ook houdt de Kerstroos niet van te natte voeten. ð§Dus je hoeft hem zelf geen extra water te geven. Het is verstandig om ongeveer 8/9 planten per vierkante meter te plaatsen, dan heeft hij genoeg ruimte om te groeien.
Kerststerren horen bij Kerst. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de volle zon. De wilde kerstster die Euphorbia pulcherrima heet, komt oorspronkelijk uit Mexico.
De kerstroos is een tuinplant die schitterend bloeit in de wintermaanden. In deze koudere periode zal de kerstroos de aandacht trekken in jouw tuin. De kerstster, daarentegen, is juist een kamerplant die binnenshuis schittert in allerlei verschillende kleuren, waaronder dieprood.
Geef je kerstster ook een plekje met lekker veel indirect zonlicht. Een zonnige ruimte kan dus zeker, maar de zonnestralen mogen de bladeren niet direct raken. Tijdens de warme lente- en zomermaanden kan deze plant ook buiten staan op je balkon of terras. Let er dan op dat hij niet in de felle zon komt te staan.
De eigenlijke bloemen zijn klein en onopvallend en het zijn dus de spectaculaire schutbladeren die de plant zijn gekleurde look geven. Kerststerren zijn er met rode, (zalm)roze, paarse, gele en witte schutbladeren. Ze kunnen wel een half jaar mooi blijven, dus tot ver na kerst heeft u zo kleur in de woonkamer.
Omdat deze plant zo gevoelig is voor de kou, kunt u de kerstster het beste water op kamertemperatuur geven (alleen met mate). De kerstster laat zijn bladeren vallen wanneer hij last van stuwvocht heeft, daarom is het belangrijk de plant pas water te geven wanneer de aarde bijna droog is.
Als de kerstster zo ver is kan hij in principe in bloei worden gebracht. Dat gebeurt nadat hij gedurende tien weken iedere nacht gedurende minstens dertien uur in het donker wordt gezet. Hij moet dan echt absoluut donker staan. Tien weken lang en iedere nacht opnieuw.
Ook bij kwekers kleurt de kerstster (Euphorbia pulcherrima) niet spontaan rood. De planten komen vormen hun gekleurde schutbladeren slechts nadat ze een periode ,,korte dagen'' hebben doorgemaakt. De nacht moet dan ongeveer 14 uur duren, de dag slechts 10.
De Helleborus niger is ook wel bekend als Kerstroos. Deze Ranunculaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 30 centimeter.
Kerstrozen vormen diepe wortels. Wanneer je een kerstroos in een pot plant, moet deze daarom voldoende diep zijn. Verder moet je waterverzadiging vermijden. Als potgrond is rozenaarde ideaal.
Helleborus bloeit van januari tot in april. Het blad blijft het hele jaar aan de plant, maar wordt op den duur wel lelijk. In februari kun je al wat blad wegknippen, maar wacht met alles weg te knippen tot het nieuwe blad verschijnt!
De Kerstroos is zeer winterhard. Temperaturen tot -35 graden Celsius worden verdragen.
De Helleborus orientalis groeit niet snel en hoef je daarom ook niet zo vaak te snoeien. Toch is het zinvol om regelmatig de verwelkte bladeren te verwijderen. Dit zal de groei van gezonde scheuten en bladeren stimuleren. De vaste plant doet het ook als snijbloem in een vaas heel goed.
Kerststerren doen het uitstekend als je ze regelmatig voorzichtig wat lauw water geeft. Als de wortels uitdrogen, laat de plant haar bladeren vallen. Maar als ze daarna weer water krijgt, herstelt ze zich meestal.
Het snoeien van kerstrozen kan niet alleen de bladeren maar ook de bloemen betreffen. Enerzijds worden ze soms gebruikt als compacte snijbloemen voor de vaas of bloemstukken, of ze worden teruggesnoeid om te voorkomen dat ze zichzelf uitzaaien.
De kerstster of de ster van Bethlehem is rechtstreeks terug te voeren op het kerstverhaal, zoals dat in het evangelie volgens Matteüs wordt beschreven. De ster van Bethlehem gaf de plaats aan waar de Koning der Joden geboren zou zijn.
Zet de plant in de halfschaduw. Van oorsprong is het een bosplant, die graag in de luwte van bomen staan. Ook een beschutte plek uit de wind is beter. In de winter kan de plant volle zon verdragen, bijvoorbeeld omdat er geen blad in de omliggende bomen zit, in de zomer is halfschaduw of schaduw beter.