Houd uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen.Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen.Blijf even zo zitten of liggen. De druppels hebben dan de tijd om in de gehoorgang te gaan.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Mensen met een smalle gehoorgang of veel haargroei in de gehoorgang, krijgen hier sneller last van. Een verstopt oor kan ook komen doordat mensen hun oorsmeer terug het oor in duwen, bijvoorbeeld met wattenstaafjes, of doordat mensen hun gehoorgang afsluiten met bijvoorbeeld een gehoorapparaat of oordop.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
“Het beste is om korte tijd een neusspray te gebruiken met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline erin. Deze wordt vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®, maar zijn vaak ook als huismerk te verkrijgen. Door de neusspray kan je direct beter door je neus ademen. Dat is ook fijn bij het slapen.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Oorsmeer kan het oor verstoppen en dicht doen laten aanvoelen. Het trommelvlies kan ingetrokken zijn door een verkoudheid. Er kan water of shampoo in het oor zitten waardoor het oor verstopt zit. Ook kan een oor dichtzitten door drukverschillen tijdens rijden in de bergen of vliegen.
1e plaats: Raibu oorreiniger
Een zachte oorspoeling zorgt voor een optimale reiniging en verwijdert oorsmeer op milde wijze, zelfs diep in de gehoorgang.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Een huisarts – of zijn/haar doktersassistente, die daar ook voor heeft geleerd – zal met schoon water op lichaamstemperatuur de gehoorgang reinigen door water in de gehoorgang te spuiten. Bij het weer naar buiten komen van het water komt het oorsmeer mee.
Sluit je mond, knijp je neusgaten dicht en blaas zachtjes. Met dit bekende trucje neutraliseer je de druk in de buis van Eustachius – de verbinding tussen de middenoorholte en de keel-neusholte. Maar wees voorzichtig; als je té hard blaast kun je je trommelvliezen beschadigen.
In plaats van je hele oor met de olie te vullen, doe je er maar een paar druppels in, die dan in het oorsmeer kunnen trekken. Hou je hoofd gekanteld zodat je de olie er vijf tot tien minuten in kunt houden.
Reinig je oor op de juiste manier. Maak het oorsmeer zachter door dagelijks een tot twee druppels fysiologisch water, sla-olie of olijfolie in je oor te druppelen. Zachter oorsmeer zal immers makkelijker uit de gehoorgang afgevoerd worden. Hou je hoofd tijdens en kort na het druppelen opzij.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Druk in de oren, oorsuizen, doofheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn van een oorprop*. Oorproppen worden veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer onderin de gehoorgang, waarvan de oorzaken uiteenlopend zijn.
Gebruik eventueel wattenstaafjes om de oorschelp en de gehooropening schoon te maken, maar duw deze nooit de gehoorgang in. Is uw oorsmeer erg stug en brokkelig? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in uw oor. Daardoor wordt het oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Oordruk is het gevoel van dichtheid, verstopping of een vol gevoel in het oor. Het treedt op wanneer de buis van Eustachius van het oor verstopt raakt of niet meer goed werkt. Er zijn veel oorzaken voor oordruk, zoals verstopte sinussen, allergieën of een verkoudheid.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.