Kleine, droge schilfers zijn kenmerkend voor deze parasieten. Zelf lijken ze op deze schilfers. Meestal vind je deze schilfers op de rug van de hond. De roofmijten moeten worden gediagnosticeerd door een stukje huid te onderzoeken of met behulp van de plakstriptechniek onder de microscoop.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
De schurftmijt
De rug van de mijt heeft borstels en stekels die helpen bij het graven van een gangetje in de huid. De schurftmijt is kleiner dan 0,5 mm en is alleen onder de microscoop te zien. Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden.
De besmetting van dit type mijt vindt plaats door direct contact of via luizen, vlooien of vliegen. Sarcoptes, oftewel schurft, is een gravende mijt en bevindt zich in de huid van de hond. De besmetting vindt plaats via direct contact, waardoor besmetting ook mogelijk is van hond op mens.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Mijten vormen samen met de teken de orde van de 'Acarina'. Het zijn erg kleine spinachtige insecten die haast onzichtbaar zijn voor het menselijk oog en op gras, planten, bloemen en struiken leven. Ze hechten zich aan mensen en liften zo mee naar binnen.
Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten. De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
Vachtmijt kat behandelen. Als jij vermoedt dat je kat last van vachtmijt heeft, is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Deze kan de diagnose stellen door huidafkrabsels te nemen. Hiermee kunnen huidcellen, schilfers en ook mijten verwijderd worden en deze kunnen onder de microscoop bestudeerd worden.
Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten. Ook kan een vachtmijt tijdelijk overleven in de omgeving of op producten. Hierdoor kan je konijn ook besmet raken door voer (gras en hooi) of bodembedekking (zaagsel en stro).
Huidschilfers bij de hond zijn eigenlijk gewoon dode huidcellen welke loslaten van de huid. Dat is een natuurlijk proces en gebeurt ook bij honden met een gezonde huid. Wanneer een hond problemen heeft met zijn huid gaan deze huidcellen in grotere hoeveelheden los laten. Dan worden er vaak schilfers geconstateerd.
Demodicose of 'jonge honden schurft'
Demodex is een gravende mijt. De mijten bevinden zich in de haarfollikels en talgklieren. Demodicose is niet besmettelijk voor andere honden, katten of mensen. De mijt wordt overgedragen van moeder naar pups in de eerste 2-3 dagen na de geboorte.
Er ontstaan rode plekken, bultjes en korsten op de huid. Deze klachten zitten vaak vooral aan de oren, snoet, ellebogen en hakken maar kunnen over het hele lichaam verspreiden. Veel honden met scabiës hebben een secundaire bacteriële infectie van de huid door de schade die de mijten veroorzaakt hebben.
Mijten worden overgebracht via direct contact of via zadels, dekens, dekjes en borstels of bijvoorbeeld stro, hout of een stalmuur waar een paard met mijt stond. Mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven en vanuit daaruit besmetting veroorzaken.
Ze overleeft bovendien bij temperaturen die voor de meeste andere dieren onhoudbaar zijn. De mijt, of Paratarsotomus macropalpis, is ongeveer een millimeter groot. Die kleine lengte houdt haar niet tegen om vliegensvlug door het leven te gaan: ze haalt snelheden tot zo'n 322 lichaamslengtes per seconde.
Mensen kunnen last hebben van Dermanyssus gallinae (vogel- of kippenmijt) als de mijten talrijk en de vogels gevlogen zijn, zoals na een broedperiode. De meeste infestaties van mensen vinden plaats van half juni (uitvliegen jonge vogels) tot augustus.
Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Bedwantsen beten zitten vaak op een rijtje, alwaar de mug doorgaans maar één keer toehapt. Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk.
Zij hebben aan hun lichaam twee aanhangsels die op vleugels lijken. Alleen kan de mijt er niet mee vliegen, maar krijgen zijn pootjes er extra bescherming door. Het lijken vleugels, maar vliegen kan de mijt er niet mee. Ze dienen puur ter bescherming.
Iedereen heeft ze. Toch worden deze huidbewoners in verband gebracht met bepaalde huidklachten, waaronder rosacea.
Schurft (Sarcoptes)
Schurft (of 'scabies') wordt bij de hond veroorzaakt door Sarcoptes canis. Deze mijten graven gangetjes in de huid en daarbij ontwikkelt zich een overgevoeligheidsreactie met zeer heftige jeuk, veel meer dan de bovengenoemde huidziekten. Ook ontstaan er korsten, schilfers en kaalheid.
De mijt graaft zich in na intensief contact met de huid van een besmette persoon of met besmette kleding of beddengoed. Het mannetje bevrucht het vrouwtje in de huid en sterft. De vrouwelijke mijt graaft kleine gangetjes tussen het stratum corneum en stratum granulosum van de huid en legt daarin eitjes.
Hoe komt mijn hond aan schurft? Je hond kan een schurftinfectie oplopen na contact met een besmet dier of materialen waar de mijt op zit. Deze mijt kan enkele weken overleven buiten de hond, bijvoorbeeld op borstels of in een mand.