Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Vlees uit één stuk van rund, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.
Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B6, B12, selenium, zink, fosfor, ijzer en kalium. Alleen moet je niet overdrijven. Elke dag een reusachtige biefstuk op je bord, is te veel van het goede. Maar uiteindelijk geldt dat voor zo goed als alle voedingsmiddelen.
Eet u veel rood vlees, dan heeft u naast meer kans op darmkanker ook meer kans op een beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu daarnaast meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan aanhoudende diarree leiden tot dehydratie en kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Filet Americain, carpaccio, tartaar, ossenworst en andere producten van rauw rundvlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. In 2005 werden nog meer dan 150 mensen ziek door een infectie. Maar ook gebakken rundvlees is niet zonder risico.
Meer en meer studies komen tot de conclusie dat te veel rood vlees de kans op dikkedarmkanker verhoogt. De mogelijke boosdoeners zijn de hoeveelheden verzadigd vet en heemijzer in rood vlees, de toevoeging van nitrieten en zout aan bewerkte vleeswaren, en de kankerverwekkende stoffen in aangebrand vlees.
Eet de carpaccio niet op!
Klanten wordt dringend verzocht deze carpaccio niet op te eten. Het eten van een product met een E. coli bacterie (poepbacterie, STEC, EHEC) kan, indien niet door en door gegaard, binnen een week misselijkheid, braken en (bloederige) diarree tot gevolg hebben.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Een voedselvergiftiging kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden, afhankelijk van de verwekker van de infectie. In de meeste gevallen duren de symptomen niet langer dan 24 uur.
Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
Salmonella komt veel voor in landbouwhuisdieren, zoals pluimvee en varkens. Ook de producten van deze dieren, zoals vlees en eieren, kunnen hierdoor een bron van Salmonella zijn. Door het nuttigen van onvoldoende verhitte producten of door onhygiënisch te werken, zijn deze producten vaak een oorzaak van salmonellose.
Ten eerste is varkenshaas, varkensfilet en karbonade niet vetter dan mager rundvlees. Ten tweede is inmiddels onomstreden dat rundvlees een veel hogere milieubelasting heeft dan varkensvlees. Dat komt doordat er veel meer voedsel nodig is voor een kilo rundvlees dan voor een kilo varken.
In principe mag je ervan uitgaan dat de kipfilet van de slager vers is en dus niet bewerkt is. Wie geen bewerkt vlees eet, heeft iets minder kans op het ontwikkelen van darmkanker.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.