En dat heeft van alles te maken met de status van dit stuk water: is het een zee of een meer? Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land.Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is. Het laatste heikele punt: de exacte verdeling van de ruim aanwezige grondstoffen.
Volgens bovenstaande definitie zijn de volgende zeeën geen zee: Dode Zee. Kaspische Zee.
Een meer is een door land omringde watervlakte, meestal met zoetwater.
Het IJsselmeer, met een oppervlakte van 1100 km², is het grootste meer in Nederland. Bijzonder aan dit meer is dat het vroeger de Zuiderzee was, die later door een dijk, de Afsluitdijk, tot een meer is gemaakt. Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren als de Amstel, de Rijn, de Vecht en de IJssel.
In de geologie worden vier en soms vijf oceanen onderscheiden en ongeveer vijftig zeeën.
De Nederlandse kust is de landstreek waarmee Nederland grenst aan de Noordzee en aan de Waddenzee. De kustlengte bedraagt ongeveer 523 kilometer, waarvan 353 km Noordzeekust, de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde.
Het 3,15 miljoen hectare grote Baikal meer is het oudste (25 miljoen jaar oud) en diepste (1.700 meter) meer ter wereld. Het bevat 20% van 's werelds (niet bevroren) zoetwaterreserve. Het meer in zuidoost Siberië – de 'Galapagos van Rusland' – heeft een van de rijkste en meest ongewone zoetwaterfauna's ter wereld.
Grevelingenmeer Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Het zoutgehalte in het meer blijft op peil vanwege het zeewater dat via de doorlaatsluis het Grevelingenmeer in komt. Het water in het meer is kraakhelder. Een walhalla voor watersporters, duikers en liefhebbers van het zwemmen in natuurwater.
Meren ontstaan door aardverschuivingen
Vaak ontstaan meren door aardverschuivingen, inzinkingen of uitdiepingen, zoals bijvoorbeeld zogenaamde slenkmeren. Door vervorming of barsten van aardlagen ontstaan sleuven die zich vullen met water. Tektonische meren zijn meestal zeer diep.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit.
Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur. De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op en blauwe lichtstralen worden teruggekaatst.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Weer 125 miljoen jaar later ontstond de kleinste oceaan, namelijk de Noordelijke IJszee. Omdat dit de kleinste oceaan is, wordt het een zee genoemd. Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is.
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere 'zwemzones': je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.
Blauwalgen zijn giftig voor uw hond. Door de blauwalgen kunnen vooral de lever en het zenuwstelsel van uw hond beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe gevaarlijk de bacterie is. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn.
Kaspische Zee – 374.000 km2
Met een oppervlakte van maar liefst 374.000 km2 is de Kaspische Zee (Caspian Sea) verreweg het grootste meer in de wereld.
De Kaspische Zee op de grens van Europa en Azië is feitelijk een binnenmeer, maar met een oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer wel het grootste ter wereld, en zout.
1. Lake Titicaca - Peru en Bolivia. Op de grens van Peru en Bolivia, met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Cordillera Real, ligt het Titicacameer – met 3812 meter boven de zeespiegel het hoogst bevaarbare meer ter wereld.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Historisch gezien waren er vier oceanen: de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordpool. De meeste landen - waaronder de Verenigde Staten - erkennen nu echter ook de Zuidelijke Oceaan (Antarctica) als de vijfde oceaan.