Heri Heri is een Surinaams gerecht, met wortels op de Surinaamse plantages, dat werd gegeten door tot slaaf gemaakte voorouders. Heri heri bestaat uit zoete aardappel, groene banaan, gele banaan, cassave, zoute vis (bakkeljauw) en ei.
Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Sinds twee jaar is er op deze speciale dag een nieuw initiatief: Free Heri Heri. Ook in Amsterdam.
Herheri (ook wel heriheri, heri heri of eri-eri, uit het Sranantongo) is een Surinaams eenpansgerecht van aardvruchten als cassave en zoete aardappel met ei, bakbanaan en bakkeljauw. Het gerecht komt uit de voedselbereidingstraditie van Afro-Surinamers, ontstaan tijdens de slavernij.
Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden.
Heel erg veelzijdig is het eten dat zij daar krijgen niet. Ze krijgen vooral te eten van de gewassen die op de plantages zelf groeien. Voorbeelden daarvan zijn bakbananen, cassave of tayer. Tegenwoordig kun je deze ingrediënten makkelijk in de toko of op de markt kopen.
Ketikoti (uitspraak: [ˈkɪti ˈkɔti]; ook wel Keti-koti of Keti Koti) is een van oorsprong Surinaamse feestdag, jaarlijks op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'ketenen gebroken'. Ook in Nederland wordt Ketikoti gevierd.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Ter viering van Keti Koti 2020 deelt cultureel platform KIP Republic op 1 juli 4000 gratis porties uit van het gerecht heri heri. De actie is een alternatief voor het Keti Koti Festival, dat niet door kan gaan vanwege de coronapandemie.
Op 1 juli herdenken we de afschaffing van de slavernij tijdens Keti Koti, letterlijk 'verbroken ketenen'. In 2020 organiseerde KIP Republic een grote actie waarbij er gratis porties heri heri werden uitgedeeld. Dit jaar doen ze dat weer, nóg grootser dan vorige keer!
Bij de Surinaamse keuken denken we al snel aan roti. Maar als je even rondvraagt in dit zonnige land dan noemen de meesten 'moksi alesi' als het meest klassieke Surinaamse gerecht. Grappig genoeg heeft iedereen een eigen manier van bereiden.
Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en worst (fachong). Moksi meti wordt meestal geserveerd met een bijgerecht van gebakken noedels (tjauw min) of van witte of gebakken rijst (Surinaamse nasi).
Op 1 juli gaan veel Surinamers naar een speciale kerkdienst om het slavernijverleden te herdenken. Daarna vieren ze de vrijheid met allerlei feestelijkheden in de lokale stadsparken en dragen traditionele kleding: vrouwen dragen een speciale rok 'koto' en een hoofddoek 'angisa'.
Tijdens Keti Koti wordt elk jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Keti Koti betekent 'verbroken ketenen'. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Keti Koti wordt al sinds 2002 georganiseerd in de grote steden, en is vanaf 2009 ook in Noord-Nederland. Alleen al in de steden Leeuwarden, Groningen en Assen wonen ruim 17.500 mensen van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst.
Hoe lang duurde de slavernij? De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo'n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw. In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft.
Tijdens Keti Koti ('keten gebroken') wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen gevierd en herdacht. Nederland was gedurende drie eeuwen zeer actief in de slavernij, omdat onder meer de West Indische Compagnie arbeidskrachten nodig had voor hun plantages.
Keti-koti of Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.
Op 1 juli - ook bekend als Keti Koti - is de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. "De dag waarop de afschaffing van de slavernij én het vieren van vrijheid worden gememoreerd, verdient een officiële erkenning", vinden de initiatiefnemers.
1 JULI 2022 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING EN VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ.
Keti Koti betekent 'Ketenen Verbroken'. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren.
Slavernij duurde tot ongeveer 1865 in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten. Als economisch systeem werd de slavernij grotendeels vervangen door sharecropping en het convict leasing, het verpachten van gevangenen.
'Keti Koti' betekent 'ketenen doorbroken' en slaat op de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit een historische dag is voor Nederland, is dit geen officiële feestdag. Het wordt wel jaarlijks gevierd met een herdenking en festival in het Oosterpark, maar het staat niet in het rijtje Kerstmis, Pasen en Hemelvaart.
Op 1 juli wordt ieder jaar de afschaffing van de slavernij herdacht. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij de gruwelijke dingen die zijn gebeurd tijdens de slavernij. De dag wordt Keti Koti genoemd. Dat betekent het verbreken van de ketenen.
Hoezo is 1 juli nog geen nationale feest- en herdenkingsdag?! Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon.