U heeft in de laatste 36 weken voordat u werkloos werd minstens 26 weken gewerkt (een week is van maandag tot en met zondag). U werkte gemiddeld minimaal 10 uur per week en verliest 5 uur of meer van uw werk per week. U raakt ook het loon over deze uren kwijt. U bent niet door uw eigen schuld werkloos geworden.
Voorwaarden WW
5 uur of meer van uw arbeidsuren per week verliest en geen recht hebt op loon over die uren; direct beschikbaar bent voor betaald werk; minimaal 26 weken heeft gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd (wekeneis).
Voorwaarden algemene bijstand
u woont in Nederland.En u bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning;u bent 18 jaar of ouder;u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om van te leven.
U krijgt misschien een bijstandsuitkering als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U woont in Nederland. U bent 18 jaar of ouder. U heeft niet genoeg inkomen of spaargeld of vermogen om van te leven.
Verlaat u uw werk voor een andere dienstbetrekking, dan heeft u bovendien geen recht op uitkeringen gedurende 4 weken te rekenen vanaf de verandering van dienstbetrekking, behalve in geval van tijdelijke werkloosheid of wanneer u die dienstbetrekking verliest ten gevolge van overmacht .
'De meeste huisvrouwen en -mannen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt', zegt Petra Foubert, professor arbeidsrecht aan de UHasselt. 'Dat is hun eigen keuze. Ze ontvangen ook geen uitkering en zijn niet ten laste van de maatschappij.
Wanneer krijg je een uitkering? Als je 312 dagen of meer werkte, tijdens de 21 maanden voor je aanvraag. Of als je voldoet aan de voorwaarden voor personen van een oudere leeftijdscategorie.
Terwijl de werkloosheidsuitkering alleen geldt voor mensen die langere tijd in loondienst zijn geweest, is de bijstandsuitkering juist een basisrecht voor (in principe) iedereen. Een zogenoemd 'sociaal vangnet'. Bij een bijstandsuitkering wordt daarom ook niet gekeken naar de hoogte van de voorgaande salarissen.
Als we niet binnen 4 weken beslissen heeft u recht op een voorschot van 90% van de bijstandsnorm. Dit gaat automatisch en u hoeft dit dus niet aan te vragen. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als blijkt dat u zeer waarschijnlijk geen recht op een uitkering heeft, kan dit geweigerd worden.
Wanneer heeft u recht op bijstand? U heeft recht op een bijstandsuitkering als u aan deze voorwaarden voldoet: U bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning. U bent 18 jaar of ouder.
Als je (bijna) geen inkomen hebt en geen recht op een andere uitkering, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. Je doet dan een beroep op de Participatiewet. De gemeente kan ook je inkomen tot bijstandsniveau aanvullen, als dat nodig is.
U mag maximaal 28 dagen per kalenderjaar (inclusief weekenden) met behoud van bijstand in het buitenland verblijven. Weekenden en feestdagen tellen daarbij ook mee. U moet uw vakantie - ook al blijft u in Nederland - wel eerst melden en bespreken met uw contactpersoon bij de gemeente.
Uitgesloten zijn van het recht op bijstand
u zit in detentie. u verblijft in het buitenland (uitzondering: een toegestane vakantie) u bent jonger dan 18 jaar (uitzondering: weglopers, tienerouders) u bent tussen de 18 en 21 jaar en u verblijft in een inrichting.
Om te bepalen of u recht heeft op een bijstandsuitkering zal de gemeente wel kijken of uw vermogen de zogenaamde vermogensgrens niet overschrijdt. Voor alleenstaanden geldt dat zij een maximaal vermogen mogen bezitten van 5.555 euro. Voor alleenstaande ouders en gehuwden ligt deze grens op 11.110 euro.
Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. U moet dan minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Als u niet kunt werken, krijgt u een IVA-uitkering.
Als je voltijds werkloos wordt en uitkeringsgerechtigd bent, krijg je de eerste 3 maanden 1.300 euro per maand.Van maand 4 t.e.m. maand 12 krijg je 1.200 euro.Het tweede jaar krijg je 1.100 euro per maand.
Behalve als je al een nieuwe baan hebt of geen uitkering nodig hebt. In alle andere gevallen is zelf ontslag nemen eigenlijk geen optie. Als je zelf ontslag neemt, dan kies je hier heel duidelijk zelf voor en ben je dus verwijtbaar werkloos volgens het UWV.Dit betekent dat je jouw recht op WW-uitkering verliest.
Als je nieuwe arbeidsovereenkomst minstens 13 weken duurt, dan zijn er geen gevolgen. Als je na het einde van je arbeidsovereenkomst van bepaalde duur werkloos wordt, moet je je inschrijven als werkzoekende en een werkloosheidsuitkering aanvragen. …