Na een voorlopige toewijzing kan een openbare verkoop niet zomaar gestopt worden. Men kan zowel de uitbrenger van het hoogste bod op de eerste zitdag als de uitbrenger van het hoger bod hun rechten niet zomaar ontzeggen. In 't kort: behalve bij gedwongen verkoop, kunnen de verkopers de verkoop tegenhouden.
De klant kan de (dreigende) executieverkoop van het huis tegenhouden door een executie kort geding op te starten. De rechter kan bij misbruik van recht de executieverkoop van het huis tegenhouden door deze te verbieden of door deze uit te stellen. Een bank mag dan niet meer overgaan tot executieverkoop van het huis.
Men zegt wel eens dat je bij een openbare verkoop uiteindelijk als vuistregel kan nemen dat de kosten (aankoopkosten en de kosten van de leningsakte en eventuele hypotheekvestiging) 20 % bedragen van de prijs die je biedt voor het onroerend goed.
Een openbare verkoop van een woning of bedrijfspand is een verkoop die wordt georganiseerd door een notaris, die speciaal voor de openbare verkoop werd aangesteld. Tijdens deze bijeenkomst krijgt iedere geïnteresseerde de mogelijkheid om een bod uit te brengen op het te koop aangeboden goed.
Op een openbare verkoop wordt aan alle potentiële kopers de kans gegeven om op een gewenste woning te bieden. Uiteindelijk zal de woning dan logischerwijs naar de hoogste bieder gaan. Een openbare verkoop kan een vrijwillige keuze van de verkopende partij zijn, bijvoorbeeld wanneer men snel van een huis af wil zijn.
Mag je zomaar een gezinswoning verkopen? Als de wet het huis ziet als gezinswoning, kan geen van de partners het huis verkopen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de ander.
De rechtbank beslist of de verkoper een gegronde reden heeft om de verkoop te annuleren. Wanneer dat niet het geval blijkt te zijn, kan de rechtbank de verkoper dwingen tot verkoop.Anders moet de verkoper bij ontbinden van het compromis een schadevergoeding betalen aan de koper.
Normaal gezien krijg je één dag om je huis of appartement openbaar te verkopen. Mocht het na die dag toch niet verkocht geraken, kan de notaris het pand toch nog een tweede dag te koop stellen. Alleen als je woning gedwongen of gerechtelijk wordt verkocht, gaat de verkoop sowieso over twee dagen.
We spreken van een vrijwillige openbare verkoop wanneer de eigenaar van het object op eigen initiatief besluit om een deel van zijn bezittingen te verkopen. Daarentegen is er sprake van een gedwongen verkoop wanneer de rechter dit beveelt om schuldaflossing mogelijk te maken.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod.
Een openbare verkoop is een verkoop waarbij de kandidaat-kopers openbaar (fysiek of online) bieden op een pand. Een openbare verkoop gebeurt volgens vaste regels en onder de begeleiding van een notaris. Biedingen worden aangemoedigd door het instellen van een 'instelprijs'.
Een openbare verkoop wordt meegedeeld via aanplakbrieven en advertenties. Bij een onderhandse verkoping sluiten koper en verkoper een akkoord over de verkoop van een onroerend goed tegen een welbepaalde prijs. Dit gebeurt altijd via een notaris of makelaar. Meteen wordt ook een aantal lasten en plichten overeengekomen.
De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van uw woning. Zijn er kosten voor de verkoop van uw woning, dan moet u die natuurlijk zelf betalen.
Op grond van artikel 7:2 lid 2 BW heeft een koper van een woning gedurende drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Voor een verkoper geldt deze wettelijke bedenktijd niet.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.
De koper kan veelal naar de rechtbank stappen om de verkoper te dwingen aan hem te verkopen. Hij kan in die procedure ook een schadevergoeding vragen voor de schade die hij lijdt ten gevolge van het niet doorgaan van de verkoop. Neem voor zo'n procedure een advocaat onder de arm.
Stille verkoop heeft een aantal voordelen boven normale verkoop van uw woning. Zo krijgt u geen bord in de tuin en heeft u dus meteen minder last van nieuwsgierige mensen die langs uw huis rijden. Sommige verkopers kunnen zich hier namelijk flink aan ergeren.
Alle eigendom van grond in Nederland staat geregistreerd bij het Kadaster. Inschrijvingen in het Kadaster moeten door een notaris worden gedaan. Ook wanneer je een deel van je perceel wilt verkopen dien je langs te gaan bij een notaris.
De kosten voor de koper op Biddit zijn identiek aan de kosten die de koper zou betalen bij een gewone verkoop uit de hand, dus de registratierechten, notariskosten, enz.Houd er wel rekening mee dat u ook als verkoper een extra kost moet betalen van gemiddeld € 3.000 à € 5.000.
De nadelen van Biddit:
Biddit is een notarissenplatform, de notariskosten en registratiekosten komen dus nog bovenop het bod dat je uitbracht. Omdat deze panden vaak wat ouder zijn, zal je ook rekening moeten houden met een hogere EPC-score.
Overeenkomst is bindend
De term 'voorlopige verkoopovereenkomst' is misleidend, want de overeenkomst geldt als definitieve verkoop en is bindend voor beide partijen. De bepalingen van de overeenkomst dienen ook als basis voor de notariële akte.
Alle biedingen van potentiële kopers zijn bindend. De notaris kent het eigendom toe aan de persoon die het hoogste bod heeft gedaan. Indien bijvoorbeeld later blijkt dat geen lening kan worden verkregen, zal dit in beginsel geen geldige reden zijn om van het (hoogste) bod af te zien.
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.