Giet de slagroom in de kom (je kan meerdere pakjes nemen, je hebt per pakje 1 zakje vanillesuiker of 2 el poedersuiker en 1 zakje slagroomversteviger nodig).
Voeg de suiker niet te vroeg toe. Pas als de slagroom lobbig begint te worden voeg je de gewenste hoeveelheid vanillesuiker toe. Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende.
Bereidingswijze. Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe.
Hoeveel suiker moet ik toevoegen aan room om slagroom te kloppen? Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.
Maak bijvoorbeeld eens slagroom met vanille-, kaneel-, anijs- of mokka-smaak. Benodigdheden: 250 ml slagroom. 30 gr suiker.
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één tot twee eetlepels kristalsuiker toe. Variatietip: gebruik gekleurde suiker voor een extra feestelijk effect. Mixen maar en zorg ervoor dat je niet doorklopt. De slagroom is goed geklopt als de room zo stijf is dat hij in pieken overeind blijft staan.
Gebruik ca. 1 eetlepel suiker per 125 ml slagroom.
Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage (minstens 35%), voeg niet teveel suiker toe en klop het rustig op. We hebben vaak de neiging om de mixer op vol vermogen aan te slingeren en de boel zo snel mogelijk stijf te kloppen.
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat. De slagroom en de kom moeten zo koud mogelijk zijn.
Gebruik je liever poedersuiker in plaats van suiker? De verhouding suiker-room blijft dan hetzelfde (30 gram poedersuiker op 250 ml slagroom).
bereidingstip:Bij grotere hoeveelheden slagroom kan het kloppen iets langer duren voor de room stevig wordt. combinatietip:Wil je slagroom gebruiken als taartdecoratie of een ander gerecht dat wat langer moet blijven staan? Voeg dan, al kloppend, 8 g klop-fix per 250 ml slagroom toe.
De truc om slagroom goed stevig of stijf te kloppen zijn koude materialen. Een koude kom dus, maar ook je gardes en de slagroom zelf. Ik gebruik zelf altijd een metalen kom, deze zijn van zichzelf al wat koeler dan bijvoorbeeld een plastic kom. Je zou je kom ook een tijdje in de koelkast kunnen zetten.
Hoeveel zit er in 1 zakje vanillesuiker? In de zakjes vanillesuiker die je bij ons kunt bestellen, maar die je ook in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen, zit vaak 8 gram vanillesuiker. De zakjes vanillesuiker worden altijd met meer stuks in een verpakking aangeboden.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet.
Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom. Je voegt het tijdens het kloppen toe aan de slagroom.
Een heel ander probleem bij het opkloppen van slagroom, is juist té stijve slagroom. Als je te lang klopt, scheidt de room zich in twee delen: vocht en vet. Het vet is boter. Roomboter, welteverstaan.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Begin slagroom te kloppen op de laagste temperatuur om spetteren te voorkomen, totdat de slagroom wat dikker wordt. Dan kun je de snelheid wat opvoeren. Klop de slagroom totdat de sporen van de mixer niet meer te zien zijn in de room.
Alternatieven. Om slagroom te verstevigen kan ook een kleine hoeveelheid zetmeel, melkpoeder of puddingpoeder aan de room worden toegevoegd. Ook is het mogelijk het vetgehalte van de room te verhogen door mascarpone toe te voegen, hierdoor zal de slagroom ook steviger worden.
Zet 30 minuten op voorhand een grote metalen kom in de koelkast. Idealiter leg je zelfs je klopper fris. Als de kom koud is, klop je de room. Op die manier blijft het vet in de room koud en vormt het een stevig netwerk dat lucht vasthoudt.
Slagroom klop je best in een inox kom.Deze zet je samen met de garde van je keukenmachine of mixer een half uur op voorhand in de koelkast of liefst in de diepvries als je daar plaats hebt. Je pak slagroom zelf bewaar je onder in de koelkast net boven de groente lade, daar is het koudste punt in de koelkast.
Koel de Debic Slagroom 35% zonder suiker tot onder de 4°C. Zet de mengkom van de planeetmenger (of de bekken wanneer je het met de hand doet) in de koeling. Giet de slagroom in de mengkom en plaats onder de machine. Begin met een lage snelheid te kloppen.
Het verschil tussen kookroom en slagroom is het vetpercentage. Kookroom bevat minimaal 10% vet (maar vaak 20%) en slagroom minimaal 30% (maar vaak 35%). Slagroom kun je opkloppen tot een stijve massa, kookroom niet.
Als je slagroom te lang klopt, wordt het vanzelf boter. Meestal gaat dit per ongeluk en is het niet de bedoeling, maar je kan het dus ook expres doen.