In een lysing staat de werking van enzymen voorop. Dit zijn eiwitsplitsende enzymen die ervoor zorgen dat de hoornlaag verdund wordt. Een lysing is geschikt voor ieder huidtype en met name voor een oudere, verslapte huid, een huid met roodheden en actieve acne.
Bij oppervlakkig reinigen maak je de buitenste huidlaag schoon: make-up en afvalstoffen van de huid verwijderen. Bij dieptereiniging wordt de huid veel dieper gereinigd, dan alleen de buitenste huidlaag. Hierbij wordt ook de hoornlaag van de huid verdund, en worden eventueel aanwezige puistjes en mee-eters verwijderd.
Een dieptereiniging is een onderdeel van acnetherapie waarbij op een snelle en efficiënte manier de huid grondig wordt gereinigd om onzuiverheden te verminderen en verergering van de acne te voorkomen.
Tijdens de dieptereiniging wordt de huid schoongemaakt van make-up en vuil met een door de huidtherapeut gekozen reiniging. Daarna begint het ledigen, het verwijderen van de verstoppingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een steriele naald.
Bij actieve acne kan het wenselijk zijn eens per 3 tot 6 weken te komen. Als de actieve fase voorbij is, is het vaak zinvol om enkele keren per jaar voor een onderhoudsbehandeling te komen.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Microdermabrasie is een mechanische peeling om dode huidcellen te verwijderen. De huid krijgt een nauwkeurige en gecontroleerde peeling tot het gewenste niveau is bereikt. Des te meer behandelingen je ondergaat, des te mooier het resultaat zal zijn.
Een chemische peeling is bij veel huidproblemen effectiever dan een microdermabrasie behandeling. Maar als je deze twee methoden met elkaar combineert, krijg je een behandeling die de huid op verschillende manieren zowel mechanisch als chemisch zal exfoliëren.
De CO2 laser is de meest effectieve laser op gebied van huidverbetering. Rimpels, littekens, een onregelmatige huidstructuur en pigmentvlekken kunnen effectief behandeld worden met deze laser.
Microneedling geeft dezelfde resultaten als Meso Therapie, Microdermabrasie, Dry Needling en Botuline Toxine injecties, maar dan gecombineerd in één techniek. Het grote voordeel van Microneedling is, dat de beschermende functie van de opperhuid niet aangetast wordt.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar. Bij een klein percentage blijft de aandoening langer bestaan.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Bij hormonale acné veroorzaken veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron onzuiverheden zoals pukkeltjes, mee-eters en een glimmende T-zone. Vooral een toename in androgene hormonen (lees: testosteron) kan de olieproductie van je huid flink opschroeven.
Zowel tieners als volwassenen die een ernstige vorm van acne hebben, kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar een dermatoloog. Je kunt ook kiezen voor een privékliniek. Een dermatoloog kan de behandeling volledig toespitsen op jouw geval, waardoor de conditie van je huid drastisch verbetert.
Bij een oppervlaktereiniging verwijder je afvalstoffen en make-up van de huid. Deze reiniging blijft beperkt tot de buitenste laag van de huid daarom noem je dit een oppervlaktereiniging.
Met een dieptereiniging wordt jouw sanitair grondig aangepakt. Zichtbaar én onzichtbaar vuil wordt verwijderd. Maar een dieptereiniging gaat nog verder: er wordt een bacteriedodende coating aangebracht op het sanitair. Hierdoor verbetert de hygiëne zichtbaar gedurende 7 dagen, juist op die moeilijk bereikbare plekken.
Wat is Dieptereiniging? Dieptereiniging is het periodiek reinigen van oppervlakten om de hygiëne van die oppervlakten voor een langere periode te waarborgen. Denk hierbij vooral aan plekken waar regelmatig mensen komen én waar regelmatig met voedsel wordt gewerkt.
Zo kan talg makkelijker uit de huid worden gehaald. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Doordat acné moeilijk te genezen is, kan een dieptereiniging gecombineerd worden met een behandeling van de dermatoloog.
Een contra-indicatie of, vooral in België, een tegenaanwijzing is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet toe te passen. Bijvoorbeeld: Iemand heeft een longontsteking waarvoor een bepaald antibioticum geïndiceerd is. De patiënt is echter allergisch voor dat middel.