Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst. Dit wordt een breuk, maar ook wel een hernia genoemd.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Behandeling. Een navelbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan groter worden. Bij herhaaldelijke pijnklachten, een zeurend of branderig gevoel, of een steeds terugkerende beklemming raden we een operatie aan.
Behandeling navelbreuk
Via een kijkoperatie of een open buikoperatie wordt de uitstulping in het buikvlies teruggedrongen. Daarna wordt de zwakke plek in de buikwand met een kunststof matje verstevigd. Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de breukpoort.
Bij een navelbreuk kunt u de volgende klachten ervaren: Bult of zwelling die naar buiten puilt en groeit bij uw navel. Een brandend of zeurend gevoel.
Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst. Dit wordt een breuk, maar ook wel een hernia genoemd.
Pijn rond de navel kan wijzen op problemen in de dunne darm. Pijn net onder de ribbenboog heeft veelal te maken met de maag, maar kan ook afkomstig zijn van het hart. Een koliekpijn rechtsboven in de buik, soms met uitstraling naar het schouderblad wordt vaak veroorzaakt door galstenen.
Een buikwandbreuk kan aangeboren zijn. Het kan ook komen doordat de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaarder te worden, zwangerschappen, persen, veel hoesten of zwaar lichamelijk werk, zoals vaak zwaar tillen.
De navelbreuk
Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven, maar kan bij een beklemming pijnlijk zijn. Als er vetweefsel door de breuk naar buiten komt, dan is dit niet levensbedreigend. Als een deel van de darm in de breuk bekneld raakt, is dit wel het geval.
Een breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan wel groter worden. Dat kan meer klachten geven. Maar ook kleine navelbreuken kunnen veel klachten geven. Soms raakt een navelbreuk bekneld.
Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk.In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.
Een buikwandbreuk ziet eruit als een zwelling. De grootte is afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen. Over het algemeen is een buikwandbreuk niet gevaarlijk.
Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer 30 minuten. U kunt na de operatie dezelfde dag naar huis, mits u zich goed voelt. Vindt de operatie laat in de middag plaats, dan mag u meestal de volgende dag naar huis. Het operatiegebied kan na de operatie pijnlijk zijn.
Een toenemende druk in de buik bij lachen of persen. Zwelling die naar buiten puilt en groeit. Een brandend of zeurend gevoel.
Er zijn vier veel voorkomende verschijningsvormen: het knoopje: een eerder platte navel die het uitzicht heeft van een ronde platte knoop, de innie: een ovale tot ronde holte die varieert in doorsnede en diepte, meest voorkomende verschijningsvorm. de outie: een licht tot fel uitstulpende navel.
Een navelbreuk geneest niet vanzelf. Een operatie is nodig om de navelbreuk te herstellen. Als de operatie zonder complicaties verloopt, kunt u nog dezelfde dag of na een korte opname alweer naar huis.
Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.
Bij een littekenbreuk gaat het buikvlies en wat buikinhoud (meestal vetweefsel, soms een stukje darm) uitpuilen. Het komt dan als het ware door de breukpoort naar buiten. Een littekenbreuk kan slechts enkele millimeters groot zijn en toch al veel (pijn) klachten veroorzaken.
Baden, zwemmen of saunabezoek wordt de eerste 14 dagen na de operatie afgeraden omdat de wond daardoor kan verweken. Als de wond genezen is kan dit weer. De eerste zes weken geen zware lichamelijke inspanning en/of het tillen van zware voorwerpen. Probeer hoesten, niezen en persen zo mogelijk te voorkomen.
Een verworven navelbreuk kan voorkomen bij volwassenen en kinderen.Het wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in de buikholte of verzakking van de buikwand. Dit kan komen door zwangerschap, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veel hoesten of bepaalde ziekten zoals levercirrose.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: Bacteriële infectie: Een plotseling aanval van buikpijn in combinatie met misselijkheid en diarree kan wijzen op een darminfectie met bacteriën, bijvoorbeeld Salmonella of Campylobacter.
De blindedarm wordt ook wel appendix (letterlijk: aanhangsel) genoemd. Deze bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik.
De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.