Wat te doen met waterige soep?

Is je groentesoep toch nog waterig of wil je die kippensoep iets dikker maken? Zoek je redding dan in een zakje. Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lacroix.be

Wat doen als soep te waterig is?

Als je soep te dun uitvalt, kan je ze dikker maken met aardappelzetmeel of maïzena of je kan er een gekookt aardappeltje tussen mixen. Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op njam.tv

Kun je geschifte soep eten?

Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien. Let wel, het alleen schiften is misschien smerig en ziet er vies uit, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de soep bedorven is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bloemkoolsoep.eu

Kun je soep binden met bloem?

Roer gelijke delen bloem en boter stevig door elkaar totdat het een pasta wordt. Roer de pasta daarna in beetjes door de saus of soep. Meng goed totdat de pasta goed wordt opgenomen. Laat het gerecht nog even garen zodat de bloemsmaak verdwijnt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jumbo.com

Hoeveel maizena om soep te binden?

Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur. Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op koopmans.com

Wat kun je doen als je soep te dun is?

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg ik de soep iets dikker?

Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unox.nl

Hoe kun je soep iets dikker maken?

Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lacroix.be

Hoe maak je een vloeistof dikker?

Als het met vloeistof wordt verhit, wordt het dikker. De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookuniversiteit.com

Waarom een aardappel in de soep?

Voeg tijdens het koken blokjes aardappel toe (ongeveer 1 aardappel per 2 liter bouillon) aan de soep die je wilt binden. Aan het eind van de kooktijd geeft de aardappel zetmeel af en bindt de soep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op njam.tv

Hoe laat je een saus indikken?

Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op foodiesmagazine.nl

Waarom moet je soep niet laten koken?

Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkerensimpel.com

Hoe haal je soep uit de schift?

Pas net aan het schiften

Gebruik zo'n twee tot vier theelepels water, wijn, azijn of citroensap en klop dit met een garde goed en voor je het weet ziet je saus er weer uit zoals-ie eruit hoort te zien. Deze methode werkt bijvoorbeeld goed bij een geschifte mayonaise of Hollandaise saus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookfans.nl

Kan je soep een week in de koelkast bewaren?

Te minste houdbaar tot

De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Hoe voorkom je vel op soep?

Maar hoe voorkom je dit? Je kunt de melk het beste zonder deksel op laag vuur zetten en voordat het kookt van het vuur afhalen. Of zet een lepel in het pannetje melk. Hierdoor scheurt het vel en kookt de melk niet over!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op puurgezond.nl

Waarom bloem in de soep?

Het zetmeel in de bloem zorgt voor dan voor de binding. Door vloeistof (melk, bouillon, kookvocht) toe te voegen krijg je een gebonden saus of soep. Gemakshalve wordt vaak gezegd dat een roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem, wil je het echter heel exact doen neem dan 6 delen bloem op 5 delen boter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkertafelen.nl

Wat is binden koken?

Binden is een hulptechniek bij het koken met als doel om vocht in een reeds gegaard gerecht dikker te maken. Meestal gaat het om een soep, saus of pudding die dikker moet worden. Daartoe wordt het warme vocht vermengd met een eerst met koud water aangelengd bindmiddel, zoals bloem of maïzena.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikibooks.org

Wat kun je met kookvocht?

Kookvocht van groente kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een saus of soep aan te verrijken. Wel is het raadzaam om dat niet van alle groente te gebruiken. Kookwater van groente en aardappels bevat namelijk niet altijd louter goede stoffen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Is kookvocht gezond?

Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine. Ook kookvocht van nitraatrijke groenten (zoals spinazie, bieten en andijvie) kun je beter niet opdrinken, evenals kookwater waaraan zout is toegevoegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Hoe SAP indikken?

De oplossing is dat je het sap en de melk apart bindt met vanillepoeder. Je brengt dus het sap aan de kook en voegt het poeder al roerend toe. Nu kan je de melk en het sap vermengen naar eigen smaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nieuwsblad.be

Wat als je geen maïzena hebt?

Goede vervangers

Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Wat voor bloem in soep?

Welke bloem voor soep? Voor het binden van blanke soepen en sauzen gebruik je de blanke roux. Een blonde roux wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bereiding van ragout, salpicon of een velouté en een bruine roux gebruik je voor het binden van donkere sauzen en soepen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dekooktips.com

Waarom moet je soep zeven?

Gebruik een zeef

Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Kun je soep met roomkaas invriezen?

Antwoord van Jeroen Meus

Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend (opnieuw) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Kun je slagroom in de soep doen?

Volle room/slagroom

Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Populaire vragen