Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of 'verslaafd' gedrag.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
4–8 jaar: 1 uur. 8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.
Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid.
Gamen wordt een verslaving op het moment dat gamen relaties en vriendschappen, werk en persoonlijke doelen begint te verstoren. De verslaving heeft net als vele andere verslavingen het verliezen van een baan, stoppen met een opleiding, minder behoefte en verlies van sociale contacten tot gevolg.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Gamen komt onder jongens veel vaker voor. Ook besteden ze er meer tijd aan. Onder de 12 tot en met 16-jarigen komt dagelijks gamen bij bijna 43 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes voor. In het basisonderwijs gaat het om respectievelijk bijna 50 procent en 20 procent.
Anderhalf procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar is aan te merken als 'gameverslaafd'. Dat komt neer op ongeveer 12.000 jongeren. Het gaat om meer jongens dan meisjes en dit percentage stijgt ieder jaar (Van Rooij et al., 2011).
Het spelen van games heeft veel verschillende positieve effecten. Het is een manier om te ontspannen en plezier te beleven. Daarnaast zijn er voordelen op cognitief, motivationeel, emotioneel en sociaal gebied.
Een kind dat gameverslaafd is wordt snel overstuur als je zegt dat het moet stoppen en iets anders moet gaan doen. Je kind liegt over het gamen Een ander signaal is dat het kind gaat liegen over het gamegedrag. Hij kan zeggen dat hij niet heeft gegamed, terwijl dat wel zo is. Dan kan er sprake zijn van een verslaving.
Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.
Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is.
Er bestaat geen advies dat aangeeft vanaf welke leeftijd kinderen mogen gamen. Ook voor jonge kinderen kan gamen al heel leuk en leerzaam zijn. Het is een vorm van (digitaal) spelen en hoort bij de huidige tijd.
Gamers zitten vaak lang achter elkaar op dezelfde plek. Dit kan zorgen voor pijn aan spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld aan schouders, nek en rug. Dat kun je lezen in dit onderzoek over gamen, beweging en lichamelijke klachten en in dit artikel over computergebruik, nekpijn en hoofdpijn.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de best onderzochte, meest toegepaste vorm van psychotherapie van dit moment. Het bestaat in de eerste plaats uit het opsporen van negatief gedrag en slechte gewoonten, maar ook van de gedachten en gevoelens die deze in stand houden.
Bij regelmatig te veel gamen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Je verwaarloost jezelf, waardoor je lichamelijke en geestelijke gezondheid achteruit kunnen gaan. Zo kun je ziek worden van te veel gamen doordat je te weinig beweegt, slecht slaapt en ongezond eet.
Maar het gaat er niet om hoeveel uur een kind precies games speelt. Er moet een balans zijn tussen gamen en andere dingen. Gaan de schoolresultaten achteruit, speelt een kind niet meer buiten of krijgt je kind ruzie binnen het gezin als hij of zij niet mag gamen? Dan kan het wel een teken zijn van een gameverslaving.
Een gamestoornis of 'gameverslaving'
Iemand met een gamestoornis: heeft weinig controle over de hoe veel en vaak hij/zij gamet; kiest gamen boven (bijna) elke andere activiteit; blijft gamen of gaat steeds meer gamen.
Tips voor een betere game balans
Zorg ervoor dat het gamen dingen als sport, sociale contacten, werk of school niet in de weg gaat zitten. Maak duidelijke afspraken met jezelf en met anderen. Bijvoorbeeld over wanneer en hoelang je wil gamen en (tot) hoe laat. Maar ook over hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven.