Inleiding. Intertrigo of 'smetten' is een inflammatoire huidaandoening die is gelokaliseerd in huidplooien. Voorkeursplaatsen zijn de huidplooien onder de borsten, in de liezen en tussen de tenen.
Meer over preventie en behandeling smetten
Door beschadiging van de huid is de huid bij smetten gevoeliger voor het ontstaan van een infectie. Als er een infectie is, herkent u dat aan de felrode kleur van de huid. Ook kunt u puskopjes zien of groen/geel vocht op de aangedane huid.
Soms wekken die smetten bultjes op onder de oksels of krijg je hierdoor schrale billen. Het verschijnt in ieder geval altijd in een huidplooi. De huidaandoening, intertrigo, kan eruitzien als zweetuitslag of een opvallende rode vlek op de borst. Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel.
Smetten (heet ook wel intertrigo) is een aandoening van het huid. Het komt vooral voor in huidplooien, zoals liezen, bilnaad, buikplooi en onder de borsten. Smetten ontstaat door een combinatie van oorzaken zoals warmte, vocht en wrijving.
Intertrigo is eczeem in de huidplooien (liezen, onder de borsten, buikplooien, bilnaad). Het ontstaat door een combinatie van vocht, warmte en wrijving. In het vochtige klimaat van de plooi kunnen bacteriën en/of schimmels gaan overgroeien. Dit kan extra pijnklachten veroorzaken en de huid irritatie in stand houden.
een zinkbevattende zalf of smeersel. Bij acute of ernstig nattende smetplekken geven natte kompressen snel verlichting. Gist en schimmel infecties worden behandeld met een antischimmelmiddel, bijv. miconazolnitraat of ketoconazol.
Denk aan jeukende rode plekken onder de huidplooien of borsten. Een klein laagje helpt direct bij het verzorgen van smetvlekken. Doorligwonden in de schaamstreek: Door een laag aan te brengen in en rond de schaamstreek wordt het risico op doorligwonden aanzienlijk kleiner.
Smetten (medische naam: intertrigo) zijn rode plekken in een huidplooi. Je herkent ze aan een gespiegelde rode plek met de huidplooi in het midden. Het komt vooral voor in de liezen, bilnaad, buikplooi en onder de borsten. Smetten zijn pijnlijk, ze kunnen jeuken en vies gaan ruiken.
Vermijd factoren die maceratie van de huid bevorderen, zoals warmte, vocht en wrijving. Was de huidplooien eenmaal daags (gebruik bij voorkeur weinig zeep); maak de aangedane huidplooien daarna goed droog. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en ruimzittende kleding en verschoon de kleding regelmatig.
Vochtige omstandigheden
In de warme en vochtige huidplooien van de lies krijgen natuurlijke schimmelsporen namelijk een uitstekende gelegenheid om zich te vermenigvuldigen, zodat ze uitgroeien tot een schimmelinfectie, bekend als liesschimmel.
Gisten en schimmels kunnen de plekken erger maken. Zorg dat je huid bij de plekken goed droog is. Je kunt de plekken behandelen met zinkoxide-smeersel. Of een crème tegen gisten en schimmels.
Op uw huid krijgt u 1 of meer plekken met kleine schilfers (velletjes). Bij een lichte huid zijn de plekken meestal rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter dan de kleur van de rest van uw huid. De randen van de plekken zijn vaak dikker.
U kunt de plekken verzachten met zinkoxidesmeersel (zinkolie). Breng het smeersel ruim aan op de plekken en wrijf zachtjes in. Ziet u rond de plekken een schilferige rand? Er kan dan een schimmel-infectie zijn ontstaan.
Zinkzalf is altijd goed voor je huid
Sommige bevatten geurstoffen. Nodig zijn die niet, en ze kunnen wel huidirritatie geven. Niet handig, zeker omdat je zinkzalf gebruikt op een huid die al kwetsbaar is.
U kunt ook talkpoeder aanbrengen in de huidplooien, zodat de huid minder vochtig wordt. Mocht het toch vochtig blijven in de plooien, dan kunt u er scheurlinnen of gaasjes op doen. Dit kunt u bij de apotheek of drogist kopen.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft. In Sudocrem zit zinkoxide daarom wordt het ook wel een zinkzalf genoemd.
Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies. Deze geven zelden klachten.
Daarnaast zijn er meerdere risicofactoren voor het ontstaan van smetten, namelijk vrouw zijn, obesitas, verminderde mobiliteit, verhoogde lichaamstemperatuur, vochtige huid (door transpireren of incontinentie), diabetes, verminderde weerstand en beperkingen in de ADL (Mistiaen & Van Halm-Walters, 2010; Janniger e.a., ...
Bovendien kan Candida leiden tot ernstige psychische klachten zoals depressies, concentratie- en geheugenstoornissen en zelfs tot suïcidaal gedrag. Candida Albicans is bij de mens de meest voorkomende ziekteverwekker en kan voor mensen, met om welke reden dan ook verzwakt immuunsysteem, mogelijk dodelijk zijn.
Smetplekken komen vaak voor: bij baby's, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kan je met een zinkzalf smetplekken verzorgen en helpen mijn tips smetplekken te voorkomen.
Sudocrem is een dikke witte crème die over het algemeen vooral gebruikt wordt tegen luieruitslag en rode babybilletjes. Doordat de crème herstellend, verzorgend en verzachtend werkt, is het product ook heel geschikt voor andere doeleinden.
Bepanthen werkt inderdaad beter bij echt wondjes en Sudocrem/zinkzalf houdt het droog, om wondjes te voorkomen.
Hoe ziet een smetplek er uit? De aandoening begint als een wazig uitziende nattende roodheid in de plooien. Zo kunnen er dus smetplekken ontstaan onder de oksels , in de lies en onder de borsten. De aandoening kan gepaard gaan met (pijnlijke) kloofjesvorming of wondjes.
'Er zijn drie fases van smetten: rode huid, natte huid en geïnfecteerde huid. Het is belangrijk dat je hier als verzorgende alert op bent, en actie onderneemt zodra je dit waarneemt.