Het likken van een hondenwond door de hond kan wel een stimulerend effect hebben op de doorbloeding van de wond, wat positief kan zijn voor de genezing. Echter bij excessief likken kan er een zogenaamde likplek (likgranuloom) ontstaan of kan de wond vergroot worden of verder geïnfecteerd raken.
Een lik van de hond
De helft van de anderhalf miljoen hondenbezitters vindt dat geen probleem, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Een hond likt aan van alles en nog wat en daardoor is de tong van het dier vooral een potentiële ziekteverwekker.
Een wond moet snel genezen als het dier er echt niet aan kan zitten. Als de genezing niet vordert binnen 3 dagen ondanks dat het dier er niet aan kan zitten, dan is er doorgaans meer aan de hand (infectie, er zit nog iets in de wond, parasieten). Ga naar de dierenarts en wacht niet langer af.
Beschermkragen. Een beschermkraag is een effectief middel om te voorkomen dat jouw hond aan een wond of verband kan likken of bijten. Hier vind je verschillende uitvoeringen met elk specifieke eigenschappen, er is dus voor elke hond een geschikte kraag te vinden.
Een hondentong is schoner dan een vaatdoekje. Op een vaatdoekje zit meer dan een miljoen bacteriën op. Op een hondentong maar 5000. Een hondentong reinigt ook vanuit zichzelf, een vaatdoekje niet.
Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.
Het is belangrijk om de wond grondig schoon te spoelen en daarna schoon te deppen met een katoenen gaasje of een wattenschijfje (liever gaas, watten kunnen afgeven) gedrenkt in zoutoplossing. Reinig vuil of opgedroogd bloed uit de vacht met lauw water.
als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn. u voelt zich ziek of u krijgt koorts.
Oplossing. Betadine-oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden bij honden , katten , paarden , konijnen en alle andere dieren.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
En daarom uit je je liefde graag. Maar denk even twee keer na voordat je je huisdier een kus geeft of je hond jóu een kus laat geven. De tong van een hond bevat namelijk meer gevaarlijke bacteriën dan je denkt. De helft van de honden draagt de bacterie Campylobacter in het speeksel, zonder daar iets van te voelen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Bij een eenvoudige oppervlakkige wond kan men volstaan met het reinigen van de wond. Dit kan het beste gebeuren met een fysiologische zoutoplossing of indien men dit niet bij de hand heeft: gewoon water. Bijvoorbeeld door afdouchen of voorzichtig afspoelen.
Het is altijd een goed idee om de dierenarts te raadplegen als je hond lang of vaak aan zijn poot blijft likken. Als er een onderliggend probleem is, kan het overtollige vocht van het continue likken van je hond een secundaire bacteriële of schimmelinfectie veroorzaken.
Vetramil Honingzalf gebruik je als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Vetramil Honingzalf is zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf is geschikt voor mens, kat, hond, knaagdier, paard, pony en vogel.
Goede zalven zijn: honingzalf, antiobioticazalf (neo-bacitracine of bactroban) of wondzalf (neo-cutigenol).
Maar het hoofddoel van een kraag is het voorkomen dat je hond aan een helende wond likt of bijt. Een populaire beschermkraag voor honden is de Comfy Cone Kraag. Deze beschermkraag is een prettig draagbare, zachte kraag gemaakt van gelamineerd nylon over een stevige foamlaag.
Dit is de manier waarop honden informatie verzamelen. Door middel van ruiken verzamelen ze informatie over de andere hond. Zo ruiken ze het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelf of de andere hond vriendelijk is ja of de nee. Een kruisruikende hond doet bij ons precies hetzelfde, informatie verzamelen.