Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
Hoe droog jij je wasgoed wilt hebben, bepaalt welk toerental je nodig hebt. Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
Vereist het wasvoorschrift dat je het kledingstuk kletsnat moet laten drogen, dan mag je de was niet laten centrifugeren. Tip: Is de kleding geschikt voor de droger? Let dan op de verschillende droogniveaus.
Als je kleren geheel van gedeeltelijk van kasjmier of wol zijn, ga er dan mee naar een stomerij om ze op de juiste manier te laten reinigen. Door beweging en centrifugeren kunnen deze stoffen van dierlijke vezels krimpen. Je kunt dus het beste enkele euro's uitgeven om deze stoffen bij een stomerij te laten reinigen.
Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren. Vind je dat nog te nat en ga je toch strijken dan mag je ook voor een hoger toerental kiezen. Wollen truien mag je meestal maar op 600 toeren centrifugeren. Alle andere kleding mag op 1200 toeren gecentrifugeerd worden.
Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Je kunt dit testen door wanneer de wasmachine leeg is de trommel met de hand rond te draaien. Als dit niet soepel gaat, kun je het beste de lagers laten vervangen.
Een wasmachine kan een toerental hebben van 1200, 1400 of 1600. Dit zijn de rondjes die de wasmachine per minuut draait, hoe meer rondjes de wasmachine draait hoe droger de kleding uit de wasmachine komt.
Het is niet noodzakelijk om de sportkleding in de droger te stoppen. De kleding droogt door de samenstelling van de stof al snel, omdat de vezels geen vocht opnemen. Voor een sneller droogresultaat is het mogelijk de centrifugesnelheid van uw wasmachine hoger zetten.
Schade aan kleding, zoals gaten, scheuren en losse stiksels, kunnen erop wijzen dat de stof van mindere kwaliteit is en dat de beschadiging niet persé door de wasmachine veroorzaakt is. Lees de labels altijd voor je de kleding koopt om de kwaliteit te bepalen.
Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en 'beschadigen' door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!
Een wasmachine kan een toerental hebben variërend van 1200 toeren tot 1800 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Daarom is het van belang om te weten of je de was ophangt aan de lijn om te drogen of dat je hiervoor een droger gebruikt.
Oorzaak: wasmachine bonkend geluid bij centrifugeren
Als een onderdeel dan versleten is en 'beweegt' heeft, kan het er ook voor zorgen dat de wasmachine van zijn plaats schuift of dat irritante bonkend geluid teweegbrengen. Ook defecte lagers, defecte schokbrekers of een defecte vering kan hieraan ten grondslag liggen.
Bonkend lawaai uit wasmachine
Dit kunnen de schokbrekers en de vering zijn. De wasmachine is gebouwd om tegen een stootje te kunnen. Vooral tijdens het centrifugeren. De schokbrekers en vering die daarvoor zorgen, kunnen naar mate de wasmachine ouder wordt hun kracht hebben verloren.
Het overgrote deel van de moderne wasmachines beschikken over een maximaal toerental van 1400. Dit soort wasmachines bieden een mooie middenweg tussen de 1200 en 1600 toeren. Het restvochtpercentage na een centrifuge van 1400 toeren ligt rond de 50%. Dit is hoger dan 1200 toeren, maar lager dan 1600 toeren.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Laag centrifugeren is dat een bepaalde wasmachine in verhouding tot andere machines minder toeren maakt. Dit betekent dat de wasmachine minder vaak per minuut rond hoeft te draaien. Centrifugeren: Het snel ronddraaien van de was, waardoor de inhoud wordt onderworpen aan een centrifugale kracht.
40 graden is dan wel de regel voor kleding die u vaak draagt maar dit is te heet voor het delicate katoen. 15 of 30 graden is de betere keuze in dit geval. Wat het toerental tijdens het wassen betreft opteert u maximaal voor 600 toeren.
Om te voorkomen dat je wasmachine herrie maakt en door het centrifugeren verschuift, werden er vroeger trillingsdempers aangeraden. Dit zijn rubberen doppen die lawaai dempen en de wasmachine op zijn plek houden. Tegenwoordig zijn deze trillingsdempers niet meer nodig.
Als de lagers van de wasmachine defect zijn zal de wasmachine een harder geluid maken dan de wasmachine voor heen deed. In het begin stadium van kapotte wasmachine lagers zal er een zacht gerommel te horen zijn die snel zal Toenemen tot een luider Krijsend geluid.
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Fijne was centrifugeren
Kies dan voor een toerental tussen de 600 en 900. Het is belangrijk niet harder dan dit te centrifugeren want hoe harder de trommel ronddraait, hoe belastender het is voor de was die erin zit.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Bij het centrifugeren op een hoog toerental wordt de stof van de jeans onnodig belast. Een snelheid van 1000 toeren is voldoende. Stretchjeans kun je het beste centrifugeren bij een snelheid van 700 toeren, anders loop je het risico dat de stretchvezels scheuren. Let op temperatuur bij jeans wassen.