Shampoo, conditioner en douchegel: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
Ook bespaar geld je op douchegels, shampoo's en conditioners. Gemiddeld gebruik je, als je je hele lichaam inzeept én als alleen jij een douchegel gebruikt, een fles douchegel per 2/3/4 weken.
Op je huid leven niet alleen slechte bacteriën, maar ook goede. De juiste balans zorgt ervoor dat je zweet niet gaat stinken. Zowel de reinigende stoffen in doucheproducten als de conserveermiddelen doden ook de goede bacteriën die van nature op onze huid leven en die veel goeds voor je doen én geurloos zijn.
Staat er bijvoorbeeld op je shampoo een geopend potje met 12M? Dan is de shampoo na openen nog 12 maanden houdbaar. En dat betekent eigenlijk dat de fabrikant van de shampoo tot 12 maanden na opening garant staat voor de kwaliteit van het product.
Ongeopend meestal 24-36 maanden (zie verpakking) en na opening vaak 18 maanden, mits ze onder de juiste condities worden bewaard. Dit wil zeggen in een donker ruimte op kamertemperatuur en in de originele verpakking.
Geen houdbaarheidsdatum bekend? Je mag ervan uitgaan dat de meeste haarproducten ongeopend tot zo'n 3 jaar nog prima werken, zéker als ze op een koele en droge plek worden bewaard. Heb je nou een fles, tube of flacon die al wel geopend is? Dan geldt hier ongeveer 1,5 jaar voor.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Douchegel bestaat vaak uit een duidelijke emulgerende agent zoals guargom of glycerine. De gel is over het algemeen doorzichtig en heeft een gelatine-achtig textuur. Douchecrème is doorgaans een hydraterende formule met een dekkende of semi-dekkende kleur en het formule is dunner dan een douchegel.
Per week gaat er gemiddeld anderhalve fles showergel doorheen. Dat zou per week ongeveer 400 ml moeten zijn. Per maand komt dat op ruim anderhalve liter en paar jaar zou dat betekenen dat een gezin van vier personen zo'n 20 liter showergel wordt geconsumeerd.
Maar het grootste verschil tussen shampoo en douchegel is natuurlijk de geur. In douchegels zitten meestal meer parfums en vaak ook nog hydraterende stoffen voor een zachte huid. Conclusie: Je kunt dus prima je haar met douchegel wassen.
Als je een gevoelige huid hebt is het aangeraden om een hypoallergene douchegel te gebruiken zonder alcohol of parfum met een neutrale PH-waarde. SA Anti-ruwe huid reiniging van CeraVe is ontworpen om de epidermis in alle mildheid te reinigen.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Natte washandjes waarop dode huidcellen zijn achtergebleven, vormen namelijk een perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Zeker als ze ook nog in een warme, vochtige ruimte hangen.
Hoe kun je het beste douchen? Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen.
De beste temperatuur om te douchen
De ideale temperatuur voor het lichaam ligt in elk geval tot uiterlijk 37 graden. Douchen bij deze temperatuur stimuleert de doorbloeding en werkt daarmee ook goed tegen spierpijn of stijfheid.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt.
Als de TGT verstreken is dan mag het product niet meer verkocht worden door winkels. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers zoals bacteriën in gaan groeien. Soms kan je deze bacteriën niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.
Hoe lang kun je een crème gebruiken? Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan.
Kit en lijm hebben gewoonlijk een houdbaarheidsdatum van 12 maanden.