Het betekent in elk geval dat u geen kinderen meer kunt baren. Voor deze operatie wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. Bij deze operatie wordt u onder narcose gebracht. U moet rekening houden met een herstelperiode van een aantal weken (zie folder 'Het verwijderen van de baarmoeder via de buikwand').
Vleesbomen in de baarmoeder of onder het slijmvlies haalt de gynaecoloog weg met een operatie met een kijkbuis via de vagina. Vleesbomen aan de buitenkant van de baarmoeder of in de wand haalt de gynaecoloog weg met een operatie via kleine sneetjes in de buikwand of door een grote snee in de buik.
Afhankelijk van wat er tijdens de hysteroscopie precies gedaan is, heeft u na de ingreep vrijwel geen last van bloedverlies (diagnostische hysteroscopie) tot gemiddeld bloedverlies (na verwijdering van vleesboom of baarmoederslijmvlies). Dit kan tot 2 weken aanhouden.
Wat zijn vleesbomen? Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen.
Afhankelijk van de soort operatie moet u rekening houden met een hersteltijd van circa 4 tot 6 weken. Bij een operatie via de schede of kijkbuis zal dit eerder richting de 4 weken zijn, bij een buiksnede duurt het herstel zeker 6 weken. Dat wil niet zeggen dat u tijdens uw herstel 'niets' mag.
Na de operatie
U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt drie tot vier weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.
Vleesbomen of myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen.
Een vleesboom kan vervelende klachten geven, maar is vrijwel nooit gevaarlijk. Meestal heb je voldoende tijd om over de verschillende behandelingen na te denken en een besluit te nemen. De gynaecoloog kan je hierbij adviseren.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.
Myomen hebben hormonen nodig om te groeien. Dit betekent dat myomen na de overgang meestal verschrompelen. Ook de klachten die de vleesboom veroorzaakt, verdwijnen dan. Als na de overgang hormonen worden toegediend, kunnen myomen hierdoor blijven of terugkomen.
Het komt zeer zelden voor dat een myoom kwaadaardig wordt. Daarom hoeft een myoom dat geen klachten veroorzaakt, niet altijd te worden verwijderd. Wel kan een zeer snelle groei een aanwijzing zijn voor kwaadaardige veranderingen. Daarom controleert een arts de groei van de myomen met regelmatige tussenpozen.
Er is in het algemeen geen pijn na het onderzoek. Wel kan het onderzoek soms wat krampen in de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller (ibuprofen of naproxen) gebruiken.
Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan mag u na twee à drie dagen uw werk weer hervatten. Overleg altijd eerst met uw gynaecoloog over werkhervatting.
Symptomen vleesboom
Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.
Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.
De snelheid waarmee myomen groeien, wisselt sterk. Soms duurt het jaren voor een myoom zo groot is als een knikker. Er zijn ook myomen die binnen een paar jaar de afmeting hebben van een flinke sinaasappel.
In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit. Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn.
Myomen die aan de voorkant van de baarmoeder groeien, kunnen door de druk op de blaas plasproblemen veroorzaken. Sommige vrouwen hebben door de myomen pijn tijdens het vrijen. Myomen met een steel kunnen verdraaid raken, waardoor de bloedtoevoer stokt. Plotselinge, hevige buikpijn is dan het gevolg.
Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf. De meeste vrouwen met vleesbomen hebben geen of weinig klachten. Het is ook niet zo dat grotere vleesbomen meer klachten geven dan kleine.
Zo kunnen myomen in de baarmoederholte, zelfs als ze klein zijn, menstruatieklachten veroorzaken. Klachten die het meest voorkomen, zijn overmatig bloedverlies (hypermenorroe) en menstruatiepijn (dysmenorroe). De menstruaties blijven in principe regelmatig.
De meeste vleesbomen veroorzaken geen problemen. Ze worden vaak bij toeval ontdekt tijdens een inwendig onderzoek. De arts merkt dan dat de baarmoeder vergroot is of bobbelig aanvoelt. Om de diagnose van een vleesboom te bevestigen, is nader onderzoek nodig, vaak een echo.
De pijn: kan ook naar uw onderrug of liezen gaan. kan zeurend, stekend of branderig voelen. kan erger worden voor, tijdens of na het plassen, poepen of vrijen.
Meestal komen stolsels alleen voor tijdens de heftigste dagen van je menstruatie, dus aan het begin van je menstruatie. Waaruit bestaan stolsels? Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren.
Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.
Een normale baarmoeder is zo groot als een kleine peer en weegt 50 gram. De baarmoeder bestaat voornamelijk uit stevig spier- weefsel. Soms ontstaat plaatselijk verdikkingen in de baarmoeder- spier die vleesbomen (myomen) worden genoemd en aanleiding kunnen geven tot hevige en pijnlijke menstruaties.