Als hij niet regelmatig water krijgt, gaat hij dood. Alleen als de tomaten gaan verkleuren van geel naar rood, geef je zoveel water dat het blad groen en goed blijft – dit is zeker minder in het begin. Dan geef je om de twee dagen een flinke scheut. Dat doe je een beetje op gevoel.
Je herkent de tomatenplaag aan de ronde, bruine vlekken op het blad. De ziekte verspreidt zich heel snel naar stengel en vrucht. Er komt vaak een grijs schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren. Daarna sterft je tomatenplant volledig af.
Dieven van tomaten is simpelweg het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo'n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.
Calcium gebrek
Bij neusrot zijn de tomaten niet aangetast door schimmels, die rot veroorzaken. Neusrot heeft een andere oorzaak, namelijk calcium gebrek. Door het tekort aan calcium worden de celwanden minder sterk. Als de tomatenplant veel moet verdampen, haalt hij het tijdelijk tekort aan vocht uit de vruchten.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Het beste antwoord. Als tomatenbladeren slap gaan hangen dan is, of de themperatuur te laag voor wat langere tijd, of een is een schimmelziekte in de plant gekomen, te zien aan bruine stukjes blad of geheel bruine bladeren, dit kan gebeuren door te lage themperatuur en/ of te hoge luchtvochtigheid.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes.
Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan. We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken.
De reden waarom stamtomaten worden aangebonden is dat stamtomaten (zeker in de kas) grote planten worden tot meer dan 2 meter hoog. Door de hoofdstam elke 15 tot 30 centimeter vast te binden aan een stok zorg je dat de planten niet omvallen.
Hoe herken je het? In het begin zie je alleen ronde bruine vlekken op het blad. Vaak met een gelige of lichtgroene rand. En uiteindelijk wordt al het blad lelijk en schimmelachtig en gaat de hele plant dood.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Wat is de oorzaak van gekruld blad bij je tomatenplanten : Hoge temperaturen, vochtige grond en te veel gesnoeide planten kunnen het gekrulde blad veroorzaken. Eigenlijk wil een gekruld blad zeggen : stress bij je tomatenplant. Jonge plantjes die het te koud hebben bij uitplant, kunnen ook gekruld blad vertonen.
Houd het tomatenblad zoveel mogelijk droog. De schimmelsporen ontkiemen namelijk vlot op vochtig blad. Zorg dus zoveel mogelijk voor droge lucht in jouw serre of kas. De belangrijkste maatregel: lucht continu jouw serre of kas.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Neusrot is een abiotische afwijking en komt voor bij tomaten en paprika en is een gevolg van calciumgebrek in combinatie met extreme klimaatomstandigheden. Het neusje van de vrucht krijgt een zwarte bruine plek en dit vindt vooral plaats op momenten dat het extreem warm is.
Als een tomatenplant niet of slecht gesnoeid wordt en daardoor heel veel bladeren heeft, gaat de bestuiving ook moeizaam. Ook al heeft deze veel trossen met bloemen, veel of grote tomaten groeien niet aan zo'n plant.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
De tomaat is eigenlijk een meerjarige plant, maar kwekers gebruiken hem vaak eenjarig. Ook in Nederland kun je prima tomaten kweken: in de zomer buiten en het hele jaar door in een kweektent. De plantenvoeding en substraten van CANNA bieden je tomatenplant precies de basis die ze nodig heeft.
Tomatenplanten houden van zon, warmte en voed-zame grond. Kies dus een plek uit om de tomaten-planten te laten groeien, die voldoet aan deze voorwaarden. Als je buiten tomaten wilt gaan kweken, zorg dan dat de planten uit de wind staan en het liefst op het zuiden.
Het binnen kweken van kleine tomaten is niet moeilijk. Je zaait een tomatenzaadje van een tomatenras dat kleine planten geeft in vochtige grond en zit dit op een warme plek. Zodra het plantje vier blaadjes heeft, zet je het plantje in een groter potje en hou je het op een zonnige vensterbank.
De combinatie van te weinig water (waterstress) en hoge temperaturen zorgen voor zachte vruchten, als gevolg van een tekort aan vocht voor de vruchtontwikkeling. Het optimale temperatuur traject voor de teelt van tomaten is tussen 18 en 27 °C.