Op basis van de TH kan de target height range berekend worden. Dit is het gebied rondom de TH waarin gezonde kinderen naar verwachting hun eindlengte hebben.
De uiteindelijke lengte van een kind is niet precies te voorspellen, maar kan worden geschat met behulp van de zogenoemde streeflengte. De streeflengte wordt berekend op basis van lengte van beide ouders en zegt iets over de erfelijke verwachting voor de lengte. De streeflengte wordt ook wel target height (TH) genoemd.
Target Height in cm
Hierbij wordt de lengte van het kind niet meegenomen. Indien lengte van de vader niet bekend is, kan de volgende formule gebruikt worden voor kinderen van Nederlandse afkomst: Jongens: 99,9 + 0,492 × lengte van moeder (cm) Meisjes: 96,3 + 0,436 x lengte van moeder (cm)
We noemen dit de seculiere trend. Met deze trend houden we rekening in de berekening van de streeflengte: Streeflengte meisje: (lengte moeder + lengte vader - 13cm) / 2 + 4,5. Streeflengte jongens: (lengte moeder + lengte vader - 13cm) / 2 + 4,5.
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Meisjes groeien vooral hard tot hun 12/13e jaar. Daarna gaat het iets minder. Rond de 14.15 jaar zijn ze uitgegroeid. Jongens daarentegen kunnen wel tot hun 17/18e jaar in lengte groeien.
Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat. Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm.
Wat moet ik weten? Een kind wordt als te groot beschouwd als de lengte naar leeftijd en geslacht meer dan twee standaarddeviaties (SD) boven het gemiddelde ligt. Voor het beoordelen van de groei is de lengte van de ouders belangrijk. Deze correleert met de streeflengte van het kind, ook wel target height genoemd.
Nederland heeft de langste bevolking ter wereld. Mannen zijn gemiddeld 184 cm lang, vrouwen 170,6 cm. De langste 2,5 procent van de bevolking is langer dan 198 cm (mannen) of 184 cm (vrouwen).
Skeletleeftijd. Op een röntgenfoto (van de hand en de pols) kan de arts bekijken in hoeverre de groeischijven al zijn dichtgegroeid. Vervolgens kan de arts de skeletleeftijd of botleeftijd bepalen: de leeftijd die past bij het 'rijpingsstadium' van het kind.
Bij de middelste lijn staat 'gemiddeld', bij de andere lijnen staan cijfertjes (+2,5, +2, +1, -1, -2, -2,5, -3). Deze lijnen zijn groeicurven. De nullijn geeft de gemiddelde lengte weer. Als u de meetresultaten van uw kind met elkaar verbindt, krijgt u de persoonlijke groeicurve van uw kind te zien.
De oorzaken van kleine lengte kunnen worden ingedeeld in primaire groeistoornissen (bijvoorbeeld bij syndromen en skeletdysplasie), secundaire groeistoornissen (bijvoorbeeld bij ondervoeding, malabsorptie, groeihormoon deficiëntie) en idiopatische kleine lengte.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Iedereen krimpt elke dag
Welke leeftijd u ook heeft, u verandert elke dag van lengte. Dit heeft te maken met de ruggenwervels. Tussen deze wervels zitten namelijk schijven die vloeistof bevatten. Gedurende de dag wordt deze vloeistof tussen de schijven uitgeperst, door de druk die de ruggenwervels geven.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
De term geslachtsrijp duidt bij organismen die zich seksueel voortplanten (met name bij zoogdieren) de ontwikkelingsfase aan waarin zij in staat zijn tot voortplanting. Bij zoogdieren heeft het vrouwtje een regelmatige eisprong en produceert het mannetje sperma.
Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
De krachtige ingrediënten werken hard om bot-, spier- en kraakbeengroei te stimuleren, waardoor je lengte gestaag kan toenemen. Een veilige en natuurlijke manier om je lengte snel en permanent te vergroten.
Bij meisjes treedt deze op als zij een jaar of 11 zijn en bij jongens als zij een jaar of 13 zijn. Deze groei vindt plaats onder invloed van de geslachtshormonen samen met groeihormoon die door het lichaam worden geproduceerd..
Wat is een groeispurt? Het woord groeispurt zegt het al: je kind groeit binnen heel korte tijd heel snel. Die periode duurt gemiddeld vier jaar en in die tijd groeit je kind zo'n dertig centimeter.