Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Een schilderij of tekening is een uniek kunstwerk, het origineel. De enige in zijn soort, van de hand van de kunstenaar, waar er maar 1 van is. Echter een ets, litho of zeefdruk noemen we grafiek en dit is kunst gemaakt in een bepaalde oplage.
Hoewel de productie van je eigen sjablonen op het eerste gezicht ingewikkeld en moeilijk lijkt, is het eigenlijk heel eenvoudig, tenzij je meteen hoge resolutie foto's in kleur wilt afdrukken. We hebben je al de basisprincipes van het maken van je eigen sjabloon geleerd op de pagina 'Zelf zeefdrukken maken'.
De zeefdruk is een druktechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een raam waarin fijn gaas is gespannen. Dit is het zogeheten aluminium zeefdrukraam. Voor elke kleur moet een apart raam gemaakt worden.
Stel dat u een bedrijf hebt waar uw personeel dag in dag uit t-shirts dragen met het logo van uw bedrijf, dan kiest u best voor zeefdruk. Bij deze techniek absorberen de textielvezels namelijk een groot gedeelte van de inkt, waardoor de kleur vast blijft zitten in de vezels en bijgevolg krasbestendig is.
De industriële toepassing van zeefdruk werd in 1928 door drukkerij Levisson in Den Haag, onder de naam Flattone, geïntroduceerd. Bij Levisson werkte men met een speciaal-procedé, het gepatenteerde Selectasine-systeem.
Voor zeefdrukken kunnen vele verschillende materialen gebruikt worden bv. papier, karton, stof (bv. T-shirts), leer, plexiglas, metaal, hout en nog veel meer. Als een algemene regel geldt, hoe minder inkt op het materiaal moet worden afgedrukt, hoe fijner het gaas van het zeefdrukraam moet zijn.
Zeefdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken in de textielindustrie. Bij de deze druktechniek wordt er gebruik gemaakt van een raam waarin heel fijn gaas is gespannen. Dit raamwerk met gaas noemen we het zeefdrukraam. Voor elke kleur die moet worden gedrukt maakt men een apart zeefdrukraam.
Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Uw opdruk wordt op een (transfer)papier aangebracht. Hierna wordt het te bedrukken relatiegeschenk artikel tezamen met de transfer in een pers op hoge temperatuur tegen elkaar aangedrukt. Tijdens dit proces zorgt de druk en de hitte ervoor dat de inkt op het transferpapier los laat en zich hecht op het product.
Wanneer de lithografie zo wordt toegepast, is het te herkennen aan een product met een erg korrelig eindresultaat. Lithografie in de handen van een kunstenaar/meesterdrukker kan daarentegen zeer gedetailleerde nuances tonen.
Gedrukte etsen en tekeningen zijn zelden waardevol. Meestal brengen ze tussen de 50 en de 200 euro op. Zelfs van gerenommeerde namen zijn etsen amper een paar honderd euro's waard.
Maatschappelijke en sociale waarde
Kunst en cultuur zijn van belang voor de samenleving, denk dan bijvoorbeeld aan de betekenis van creativiteit in het onderwijs, de gezondheidszorg en de bijdrage aan sociale cohesie.
In de textiel zeefdruk worden voornamelijk met inkten op waterbasis en kunstofbasis (Plastisol) gewerkt. Plastisol inkt wordt alleen dan gebruikt wanneer een hoge dekking wenselijk is. Vooral zwarte textiel moet worden afgedrukt met inkten die een hoge dekking kunnen bereiken.
Leg de zeefdruk op je stuk textiel en gebruik genoeg inkt. Eerst schuif je de rakel licht over je ontwerp, zodat er overal inkt zit. Hierna druk je de rakel strak over de zeefdruk, zodat je inprincipe de inkt erdoorheen drukt.
Al ons papierwerk zeefdrukken we met watergedragen inkt. Aan kwaliteit doet dit niet onder voor andere inkten. Het papier moet minimaal 120 grams zijn en kan meer dan 2 - 50 mm dik zijn. Wij maken uitsluitend gebruik van gerecycled papier en papiersoorten met een FSC-keurmerk.
Een Zeefdrukker houdt zich bezig met het bedrukken van een bepaald object door de zogeheten zeefdruktechniek te gebruiken. Deze techniek houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van een raam dat boven het te bedrukken materiaal hangt. Op dit raam is een gaas bevestigd wat is ingesmeerd met de inkt die bedrukt moet worden.
Hoe werkt flexodruk? Wanneer gebruik gemaakt wordt van de druktechniek ''flexodruk'', ook wel anilinedruk genoemd, wordt gebruik gemaakt van een flexibele drukvorm. De drukplaatis gemaakt van rubber. Op deze plaat wordt het te drukken bestand geplaatst in reliëf, dit kan bijvoorbeeld een tekst of afbeelding zijn.
Diepdruk is een zeer oude techniek, die afkomstig is uit de kunst van het goudsmeden. Met een burijn werden diverse voorwerpen, wapens en harnassen verfraaid, door een patroon te graveren in koper, zilver of goud. De ontstane groeven werden met een zwarte kleurstof gevuld, zodat ze beter naar voren kwamen.
Geschiedenis. De zeefdruk techniek komt uit Japan, waar de sjabloondruktechniek werd verfijnd door, in plaats van brede verbindingen van het sjabloonmateriaal te laten bestaan, haar of zijde te gebruiken. Hierdoor konden veel fijnere ontwerpen worden gedrukt zonder plekken die opgevuld moesten worden.
Bij een digitale transfer wordt er een opdruk via een kleurenprinter aangebracht op speciaal transferpapier. Daarna wordt de afbeelding geplot (gesneden) op een speciale plotter. De transfer wordt dan op een drager onder een bepaalde druk en hitte van een (hitte) pers op het product geperst.
T-shirts bedrukken of borduren: vanaf € 1,95 per shirt - T-shirts.nl.