Verkoopt u uw Franse woning met winst? Dan moet u over de verkoopwinst (een bijzondere vorm van) inkomstenbelasting betalen: 'taxe sur la plus-value'. Volgens het door Frankrijk en Nederland gesloten belastingverdrag mag Frankrijk die belasting ook heffen van inwoners van Nederland. Het tarief bedraagt 19%.
Vakantiewoning in Frankrijk
Over vakantiewoningen in Frankrijk moet u vermogensbelasting betalen (tenzij waarde lager dan € 750.000). Het tarief over het meerdere bedraagt minimaal 0,55%. Als de woning wordt verhuurd, moet u 20% belasting betalen over de inkomsten.
Bij aankoop van een vakantiewoning in Frankrijk betaalt de koper een belasting die vergelijkbaar is met het Belgische registratierecht of de Nederlandse overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 5,7 procent van de aankoopprijs en maakt onderdeel uit van de gemiddeld 7,7 procent aan kosten koper, die in Frankrijk gelden.
Bij een winst van 50.000 euro tot 100.00 euro moet je nog een extra heffing van 2 procent betalen. Is de winst hoger dan 100.000 euro, dan stijgt het tarief tot maximaal 6 procent (bij winst van 250.000 euro of meer).
Bent u eigenaar van een huis in Frankrijk en wilt u uw huis verkopen dan heeft u de keuze. Of zelf doen of een makelaar inschakelen. U kunt dan gebruik maken van een Nederlandse makelaar of een Franse makelaar. Er bestaat helaas geen nationale website met aangesloten makelaars.
De notariskosten in Frankrijk.
'Frais de notaires' heten de kosten die door de koper betaald moeten worden bij het tekenen van de overdracht. Het zijn de zogenaamde Kosten Koper. De Franse naam is niet helemaal juist omdat ongeveer 75% van dit bedrag naar de belastingafdelingen van diverse overheden gaat.
Bij een transactie van een gemiddelde woning in Frankrijk wordt er 7,7% aan notariskosten bij de verkoopprijs geteld. De notariskosten zijn voor rekening van de koper. In die 7,7% zit alleen al 5,7% aan overdrachtsbelasting, samen met een aantal bedragen voor andere belastingen, het kadaster, etc.
Vermogensbelasting. Frankrijk heft een aparte vermogensbelasting, de 'Impôt sur la fortune immobilière' (IFI). Sinds 2018 is die heffing – ook voor inwoners van Frankrijk – beperkt tot in Frankrijk gelegen onroerend goed verminderd met de aftrekbare schulden. Er geldt een ruime vrijstelling.
De “taxe foncière”(vrij vertaald als de “eigendomsbelasting”): deze belasting betreft het bezit van bebouwde en onbebouwde onroerende goederen.
Vakantiewoning in buitenland
De heffing over de vakantiewoning is (vrijwel altijd) aan het buitenland toegewezen en de Nederlandse Belastingdienst geeft een vrijstelling. U hoeft dus in Nederland geen belasting te betalen over de waarde van de woning in het buitenland.
Wie een tweede verblijf bezit, moet dat jaarlijks aangeven in zijn belastingaangifte, zelfs wanneer het niet verhuurd is. U geeft dan het niet geïndexeerd KI in uw aangifte op. Daarna betaalt u belastingen op het geïndexeerd KI verhoogd met 40 procent.
Bezit u een tweede huis in het buitenland? Dan moet u in het buitenland vaak inkomstenbelasting betalen over werkelijke of forfaitaire inkomsten uit die woning. U moet de woning ook in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting opgeven in box 3. Maar Nederland geeft een vermindering van box 3-belasting.
Veel belasting in Frankrijk en weinig in Ierland
Nederland is zeker niet enige het land waar relatief veel belasting wordt betaald. Koploper in Europa is Frankrijk.
Eigenwoningforfait. Als je in een koophuis woont, moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag optellen bij je belastbare inkomen. Dat is het eigenwoningforfait. Dit bedrag is bij de aangifte over 2023 (die je in 2024 indient) in veruit de meeste gevallen 0,35% van de WOZ-waarde van je woning.
Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo'n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs.
Met een loonwig van 53,0 procent is België nummer één. Het cijfer is nog iets hoger dan in 2021, toen het 52,4 procent bedroeg. De volgende landen op de lijst zijn Duitsland (47,8 procent), Frankrijk (47,0 procent) en Oostenrijk (46,8 procent).
De laagste winstbelasting binnen Europa kennen Cyprus en Ierland, een taxplanning kan dus fiscaal voordelig zijn.
Waar in Europa betaal je minste belasting? Liechtenstein kent met 2,5% het laagste tarief van Europa, op de voet gevolgd door Bulgarije en Roemenië waar ze dividend belasten met 5 %.
Omdat Frankrijk onderdeel is van de Europese Unie kun je zonder visum of verblijfsvergunning in Frankrijk gaan wonen. Hiervoor moet je wel beschikken over de Nederlandse nationaliteit of geboren zijn in een ander EU-land. Het feit dat je voor Frankrijk geen visum nodig hebt, maakt de emigratie relatief simpel.
Als u in het buitenland woont, betaalt u meestal in Nederland inkomstenbelasting over de inkomsten die u ontvangt uit Nederland. De Belastingdienst deelt deze inkomsten (en aftrekposten) in 3 boxen in. In uw aangifte geeft u alleen uw Nederlandse inkomsten op.
In welk landen moet je het meeste belastingen betalen? Denemarken, Frankrijk, België, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland en Zweden zijn de landen waar je de meeste belastingen betaalt.
Ereloon van de notaris
Het ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs. Het percentage is degressief (van 1,3% naar 0,057%): hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. De erelonen van de notaris zijn bij wet vastgelegd en kunnen dus niet onderhandeld worden.
Gemiddeld kan men zeggen dat een appartement met twee slaapkamers ongeveer 400.000 euro zal kosten. En een nieuw appartement met enkele slaapkamer kan worden gevonden voor rond de 300.000 euro.
Momenteel bedraagt het tarief 3 procent bij aankoop van de enige en eigen woning. Het algemeen tarief voor de aankoop van andere dan de eigen woning (vb. een tweede eigendom) is 12 procent.