Spoel de wond goed schoon met lauw, stromend water drinkwater. Als er geen water bij de hand is, mag je ook een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel gebruiken. Verwijder vuil met water en met eventueel een zacht borsteltje. Gebruik een pincet om vuil te verwijderen dat je niet kunt wegspoelen.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Een wond waarbij de huid beschadigd kan op verschillende wijzen ontstaan. Het kan komen door stoten, vallen (waarbij schaafwonden ontstaan) en snijden. Een ding is zeker: hoe een open wondje ook ontstaat het is belangrijk om deze goed te ontsmetten om ontstekingen te voorkomen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Schaafwonden genezen goed omdat het meestal om kleine oppervlakkige wonden gaan. Vaak is de huid binnen een paar dagen weer hersteld. Bij een oppervlakkige schaafwond maakt de bovenste huidlaag (opperhuid) redelijk snel nieuwe huidcellen aan. De huid zal dan mooi genezen en een litteken komt er niet.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Voor het behandelen van een schaafwond gebruik je een goede wondpleister die past bij de plek waar de wond zich bevindt. Voor zowel schaaf- als snijwonden (zie hieronder) gebruik je Leukoplast elastische wondpleisters. De pleisters zijn elastisch, hechtend en uiterst flexibel. Bovendien blijven ze stevig zitten.
Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel om de wond schoon te maken. Dit kan de wond extra irriteren. Als je echter niet kan spoelen met water, kan een ontsmettingsmiddel zoals jodium wel beter zijn dan niets doen. Als er vuil in de schaafwond zit, veeg de wond dan voorzichtig schoon met een zacht en nat washandje.
Een ontstoken wond herkennen
De wond is pijnlijk en opgezwollen. Je ziet pus of vocht in de wond. De omringende huid voelt warm aan. In en rond de wond zie je een rode kleur.
Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Mocht dit niet praktisch zijn, bijvoorbeeld doordat de schaafwond onder de kleding zit, kun je de schaafwond afdekken met een gewone pleister. Die geeft bescherming tegen schurende kleding.
In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Wanneer je ontsmet verander je daarmee de zuurgraad van de huid Dat kan heel goed zijn voor de buitenzijde van de huid. Die is namelijk wat vetter, terwijl veel ontsmettingsmiddelen wat zuurder zijn. Je herstelt het dus. In de huid (wat een schaafwond dus eigenlijk is) heeft het dat effect niet.
Laat de wond opdrogen, zonder deze af te dekken met bijvoorbeeld een pleister. Zo ontstaat er een korst. Als u een diepere schaafwond heeft of een schaafwond die schuurt met uw kleding, kunt u deze beter wel afdekken. Vervang de pleister dan wel twee keer per dag.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Meestal bloedt de wond erg weinig en blijft het bij wat kleine bloedplekjes of -puntjes.Deze bloedpuntjes kunnen wel flink irriteren en pijn doen.
Littekenvorming is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de huid zichzelf herstelt, bijvoorbeeld na een snijwond of schaafwond.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.