Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen
Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water. Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen.
Van februari t/m juli kun je broccoli zaaien. Let daarbij goed op welk ras je kiest, er bestaan zowel zomer- als wintersoorten. Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.
Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen.
Zaai broccoli zaadjes in kweekpotten van 9 cm met vochtige en luchtige potgrond. Plaats de zaadjes ondiep in de bodem met bovenop 0,5 cm grof zand of compost. Bij een temperatuur van 15°C graden ontkiemen ze binnen anderhalve week. Plaats de zaailingen op een koele en schaduwachtige plek buiten (4 tot 5 blaadjes)
Broccoli is een vaste plant
De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.
STANDPLAATS / BODEM / BEMESTING
Broccoli houdt ook niet van een al te warme en zonnige plaats en dat is fijn. Want zo kun je tomaten, courgettes, bonen, etc. fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben.
In de eerste periode is het belangrijk om de broccoli niet te veel water te geven. Dit stimuleert de wortels namelijk om zelf op zoek te gaan naar water, waardoor ze stevig worden. Als de plant na verloop van tijd meer bladeren heeft, kun je de plant ook meer water geven.
Overwintering. In principe is de broccoli een eenjarige plant. Wil je je groentebed tijdens de winter echter niet leeg laten staan, dan kan je van augustus tot september de zogenaamde winterbroccoli planten. Deze groeit erg langzaam tijdens de winter en is klaar om te oogsten in april van het volgende jaar.
Bloeiende groentes
Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen . Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere )broccoli . Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.
Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.
Foto's verspenen
Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden. Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes.
Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit. Plaats de zeef met inhoud in een kom en dek dit alles af met een vochtige doek.
Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m² (N+P+K) 12+10+18. Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden.
Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant, maar pas sinds twintig jaar kent deze groente bij ons in Nederland een stijgende populariteit. Deze groente bestaat echter al veel langer, In Italië wordt broccoli al sinds de 17e eeuw verbouwd. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool.
Je zaait komkommer binnenshuis voor. Ze kunnen namelijk niet tegen kou, maar ook omdat bijvoorbeeld muizen de zaden erg lekker vinden. Bovendien kunnen komkommerzaden ook heel slecht tegen natte grond (de zaden kunnen dan makkelijk rotten voor ze kiemen). De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken.
Broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).
In de zomer kun je paprikazaadjes uit goed gerijpte vruchten halen. Strooi de losse paprikazaadjes op een stukje keukenpapier in een bakje en laat het één tot twee weken drogen. Daarna kun je weer opnieuw beginnen met zaaien!
Wacht je te lang met oogsten dan zullen de bloemknoppen gaan bloeien. Als je de eerst gevormde, centrale broccoli oogst (het zogenaamde hoofdscherm), zullen er vervolgens zijknoppen zijn die uitlopen. Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes.