In afwijking van het eerste en tweede lid heeft een afscheiding als bedoeld in artikel 2.17, eerste lid, ter plaatse van een al dan niet beweegbaar raam een hoogte van ten minste 0,85 m, gemeten vanaf de vloer.
Wilt u in een muur van uw huis of bedrijfsgebouw een raam maken? Dan hebt u soms een vergunning nodig. U hebt géén vergunning nodig als: het raam in een muur van een aanbouw, uitbouw of bijgebouw komt.
Om de privacy van de eigenaar van een erf te beschermen, bepaalt de wet (art. 5:50 BW) dat het niet geoorloofd is om binnen twee meter van de grenslijn vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken, te hebben.
De standaardmaten voor kozijnprofielen zijn 67 x 90 mm, 67 x 102 mm, 67 x 114 mm en 67 x 139 mm. Ook andere profielen zijn mogelijk. De profielmaten voor ramen zijn 54 x 67, 54 x 78 mm, 54 x 90 en 67 x 90 mm. Ook andere, doorgaans grotere, maten zijn mogelijk.
Registered. Volgens het Bouwbesluit (wetboek waaraan gebouwen dienen te voldoen) moet er tussen een vloer en plafond minimaal 2.6 meter zitten, zowel bij woningen als bij kantoren. Tel daar de dikte van de vloeren en eventueel verlaagd plafond bij op en je hebt de verdiepingshoogte.
Wettelijk vastgestelde hoogte plafonds
In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn.
In 2003 is er in Nederland een wet aangenomen die stelt dat een plafond minimaal 2,60 meter hoog moet zijn. Je zult dus geen nieuwe woningen meer tegenkomen met een laag plafond.
In afwijking van het eerste en tweede lid heeft een afscheiding als bedoeld in artikel 2.17, eerste lid, ter plaatse van een al dan niet beweegbaar raam een hoogte van ten minste 0,85 m, gemeten vanaf de vloer.
De dagmaat is de breedte en de hoogte van de opening van je raamkozijn of deurkozijn.
In Nederland zijn dit standaard maten voor buitendeuren: Breedte: 780, 830, 880 en 930 mm. Hoogte: 2015, 2115, 2315 en 2340 mm. Dikte: 38-40 mm of 54 mm.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
NIet-vergunningsplichtige werken
Heel wat eenvoudige onderhoudswerken zijn niet vergunningsplichtig. Denk bijvoorbeeld aan: het vervangen van ramen (glas en schrijnwerk) het vervangen van beschadigd pleisterwerk.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Gevelwijzigingen zijn alleen vergunningsvrij voor bijgebouwen en niet voor hoofdgebouwen. Of het een constructieve wijziging is of niet, doet hier niet toe. Sommige gemeenten moet je zelfs als je je kozijn in een andere kleur wilt schilderen een vergunning aanvragen.
Horizontaal inmeten
Je meet bovenin, in het midden en aan de onderkant van het te vervangen kozijn. De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
Een veelgebruikte optie voor de afwerking van ramen is het gebruik van een dagkant rond het raamkozijn. Hierdoor ontstaat een dunne schaduwlijn rond het kozijn. De lijn zorgt dat het kozijn van de muur aftekent. Dankanten zijn vaak gemaakt met behulp van gips, metalen of vinylplaten.
Overmeten maat: De afmeting gemeten van de ene buitenzijde van de koepel naar de andere.
artikel 2.18, lid 3, Bouwbesluit 2012 In afwijking van het eerste en tweede lid heeft een afscheiding als bedoeld in artikel 2.17, eerste lid, ter plaatse van een al dan niet beweegbaar raam een hoogte van ten minste 0,85 m, gemeten vanaf de vloer.
Conform het Bouwbesluit is een doorvalbeveiliging in veel situaties verplicht. Dat is het geval bij alle draairamen én vaste ramen met een borstwering lager dan 85 cm, waarbij de verdiepingsvloer hoger moet zijn dan 100 cm ten opzichte van het maaiveld.
Vroeger kostte energie nog niet veel, en was men ook niet energiebewust. Hoge kamers zijn moeilijk te verwarmen, want warme lucht stijgt naar boven. Het kost heel wat energie voordat ook je voeten warm zijn. Je hebt dus minder stookkosten met lage kamers.
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
Hoge plafonds Een authentieke jaren 30-woning heeft plafonds van 3,10 tot 3,20 meter hoog. Bij nieuwbouwwoningen zijn de plafonds lager, namelijk 2,60 meter hoog.