Wormen bij mensen komen ook voor. Als mens kunt u verschillende soorten wormen krijgen, zoals lintwormen, spoelwormen en aarsmaden. Bijna alle soorten wormen geven klachten als buikpijn, misselijkheid, diarree en jeuk.
Klachten en symptomen bij aarsmaden
Daarnaast kan (vage) buikpijn en soms misselijkheid voorkomen.
Een besmetting of infectie met aarsmaden is vervelend, ze kunnen jeuk veroorzaken rond de anus en door het krabben kan de huid rond de anus ontsteken. Je hoeft een besmetting of infectie met aarsmaden niet te behandelen maar je loopt dan wel het risico dat je jezelf en anderen elke keer weer opnieuw besmet.
Als je aarsmaden hebt, heb je voornamelijk last van hevige jeuk bij je anus. Deze jeuk treedt voornamelijk 's nachts op. Als je gaat slapen, kunnen de vrouwelijke wormen namelijk via je anus je darm verlaten om eitjes te leggen rond van je anus. Dit veroorzaakt de jeuk.
Alleen als er erg veel zweepwormen in de darm zitten, kunt u last krijgen van wat buikpijn of misselijkheid. U kunt mebendazol gebruiken om zweepwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting.
Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
Oorzaken van aarsmaden
Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht.
Wat merkt u van wormpjes (aarsmaden)?
Soms bewegen ze. Soms geven ze jeuk rond de anus en/of vagina, vooral 's nachts. Door krabben kan de huid daar rood zijn of kapot gaan. Wormpjes komen veel voor, vooral bij kinderen.
Meestal hoeft u of uw kind niet naar de dokter als u of uw kind last heeft van wormpjes. Wij raden u aan om wel contact op te nemen met uw huisarts als: U na het opvolgen van de adviezen nog steeds wormpjes heeft.
Het volwassen wijfje legt haar eitjes rond de aars. Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
Aarsmade. De aarsmade (bleekgeel/wit van kleur) is een kleine worm (0,5-1 cm) die vaak bij kinderen voorkomt. De wormen houden zich op in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig.
Mebendazol is werkzaam tegen nematodeninfestaties in het darmkanaal zoals die met Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale en Necator americanus. Soms kan het tot 3 dagen na inname duren alvorens de werkzaamheid intreedt.
De wormpjes zijn tot ongeveer 1 centimeter lang en bewegen soms. Uw kind krijgt jeuk rond de anus (poepgat) of vagina en krabt zich daar. Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken.
Aarsmaden komen bij iedereen voor. Dit betekent dat iedereen dus last kan krijgen van wormpjes of eitjes in de ontlasting. Ongeacht je geslacht of leeftijd. Wel is het zo dat wormpjes vaker voorkomen bij peuters en jonge kinderen.
Meestal nestelen wormen zich in de darm en leven er als parasieten, d.w.z. ze voeden zich ten koste van de mens. Er bestaan ook wormen die zich buiten de darm in verschillende weefsels kunnen vestigen, zoals de spieren, de lever, de hersenen, het oog, de blaas… Dit noemen we wormziekten buiten de darmen.
Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
In je darmen groeien de eitjes uit tot larven en vervolgens tot volwassen wormen. De volwassen wormen kunnen weer eitjes leggen die weer anderen kunnen besmetten. Onvoldoende verhit varkens- of rundvlees of verschillende soorten besmet groenten en fruit kunnen zorgen voor besmetting met wormen.
Maar helaas, zichzelf bevruchten kunnen ze niet. Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult.
Wanneer deze wormen 's nachts hun eitjes achterlaten rond de anus, veroorzaakt dit een hevige krabreflex. Door hieraan toe te geven, komen de eitjes onder de nagels en op de handen terecht. Je zal ze niet zien met het blote oog, maar kan ze wel verspreiden door allerlei objecten aan te raken.
De wormpjes zijn de larven van motmugjes, ook wel rioolvliegjes genoemd, waarvan de de larven in rottende en gistende prut in dakgoten en afvoerpijpen leven. Ze hebben bijna geen zuurstof nodig.
In de darmen van dieren kunnen ze niet overleven.Je kind kan daarom alleen door andere mensen worden besmet. Overigens kun je via de zandbak wel andere, minder voorkomende worminfecties oplopen, zoals spoelwormen.
Symptomen worminfectie / aarsmaden
Ook kan onrustig slapen een klacht zijn die door de aarsmade wordt veroorzaakt. De belangrijkste klacht is echter jeuk rond de anus, omdat de wormpjes, die daarom ook aarsmaden worden genoemd, 's nachts naar de anus kruipen om daar hun eitjes te leggen.
Als grote hoeveelheden van dit medicijn elke dag gedurende een lange periode wordt ingenomen, kunnen haaruitval, bloed-, nier- en leverstoornissen optreden. De bijwerkingen in bloed en leverstoornissen zijn ook gemeld bij gebruik in normale doseringen.