Voor zelf waterstof produceren heeft u een generator nodigWilt u zelf waterstof produceren in uw bedrijf, dan dient u te beschikken over een waterstofgenerator. Waterstofgeneratoren van Avilo staan garant voor een veilige methode van waterstofproductie in uw bedrijf.
Bij de productie van waterstof via elektrolyse , wordt elektriciteit gebruikt om water te splitsen. Die splitsing vindt plaats in een elektrochemische cel. Daarin wordt water met behulp van elektrische lading omgezet in waterstof en zuurstof.
Kan ik zelf goedkoop waterstof maken en opslaan? Ja, het is in theorie mogelijk om zelf waterstof te maken en op te slaan, maar het vereist specifieke apparatuur en kennis. Waterstofproductie gebeurt vaak via elektrolyse, waarbij elektriciteit wordt gebruikt om water om te zetten in waterstofgas en zuurstof.
Voor het maken van groene waterstof is een duurzame energiebron nodig, zoals zonne-energie, windenergie of waterkracht. De stroom van deze energiebronnen wordt gebruikt om met behulp van elektriciteit water om te zetten in waterstof. Dit staat ook wel bekend als elektrolyse.
Om één kilogram waterstofgas te maken heb je ongeveer 50 kWh aan elektriciteit nodig. Daarnaast is er energie nodig om het geproduceerde gas onder hoge druk op te slaan. Grofweg kan je stellen dat er ongeveer 2x zoveel energie nodig is als dat er in 1 kg waterstofgas is opgeslagen.
Op dit moment ligt de prijs van waterstof 20% tot 40% hoger dan die van aardgas.
De toekomst voor personenauto's ligt bij batterij-elektrisch rijden. Qua energierendement en de kosten van de energie is waterstof niet concurrerend met batterij-elektrisch rijden. Elektrisch rijden is efficiënter, goedkoper en beter beschikbaar.
Waterstof rijden is niet per se voordeliger dan benzine of diesel rijden, want de prijs zit een beetje tussen beide brandstoffen in. Je betaald waterstof namelijk niet per liter, maar per kilo. In een volle tank gaat ongeveer 5 tot 6 kilo en gemiddeld kost waterstof aan de pomp 10 euro per kilo.
De kosten van een stroomaggregaat op waterstof zijn € 40,‐ per draaiuur. Dit is vergelijkbaar met het dagtarief van de huur van een dieselaggregaat. De technologie is relatief nieuw. Deze kosten zullen naar verwachting afnemen als de aggregaten op grotere schaal worden toegepast.
15 liter kraanwater per kilo waterstof
Zoals bekend, hebben elektrolysers water nodig om waterstof (en zuurstof) te produceren. Vuistregel is dat voor de productie van 1 kg waterstof ca 10 liter zuiver water benodigd is. Hierbij gaan we uit van ca 90% efficiency in watergebruik door de PEM cel.
Waterstof moet onder hele hoge druk of bij zeer lage temperatuur worden opgeslagen, wat het gevaarlijk en inefficiënt maakt. De techniek om waterstof wel onder atmosferische omstandigheden op te kunnen slaan was al langer bekend, maar het is nooit gelukt omdat efficiënt te krijgen.
Waterstof is bovendien explosief in een breed concentratiegebied in besloten ruimtes bij aanwezigheid van zuurstof en een ontstekingsbron. De vluchtigheid van waterstof maakt ook dat het de neiging heeft tot lekken in bepaalde deelcomponenten zoals leidingen, drukvaten of opslagtanks.
Waterstof kan worden verkregen uit de fossiele brandstoffen aardgas of steenkool. Waterstofgas kan verkregen worden uit aardgas met ongeveer 80% rendement, of vanuit andere koolwaterstoffen, waarbij het rendement varieert.
Voor het maken van één waterstof molecuul (H2) is één water molecuul (H2O) nodig. Uit tabel 1 blijkt dat één water molecuul ongeveer negen keer zo zwaar is als één waterstof molecuul. Met andere woorden: voor 1 kg waterstof is in theorie ongeveer 9 kg water nodig, dus ongeveer 9 liter.
Verreweg de meeste waterstof is grijs. Dat is een probleem, want bij de productie komt veel CO2 vrij. En daar willen we juist zo snel mogelijk vanaf om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Blauwe en groene waterstof is er nog bijna niet.
Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo'n 10 euro excl.BTW en 12,10 euro incl.BTW. Deze prijs kun je niet vergelijken met de literprijs van benzine of diesel.
Productie van groene waterstof
In 2025 zou een productieprijs tussen de 2,40 en 2,70 euro per kg mogelijk moeten zijn. Een kuub waterstofgas weegt 90 gram, dus 11,1 kuub waterstofgas weegt 1 kg. Daarmee komt de kale productieprijs van waterstof uit op: 2,70 / 11,1 = 24,3 eurocent.
Waterstof kan ook gemaakt worden via elektrolyse van water. In principe kan men daarmee van elektriciteit via waterstof en via brandstofcellen weer terug naar elektriciteit. Dit betekent dat er ongeveer 4 kWh stroom nodig is om via waterstof weer opnieuw 1 kWh stroom te maken.
Waterstof kan fysiek opgeslagen worden als een (gecomprimeerd) gas, cryogene vloeistof of met behulp van andere materialen waaraan het tijdelijk gebonden kan worden. De eerste twee vormen, en met name gecomprimeerd gas, worden vandaag het meeste toegepast.
Bestaande infrastructuur gebruiken
De overgang naar waterstof zal stap voor stap moeten gaan. En dat is niet het enige. Zo zijn de huidige types cv-ketel niet geschikt om op waterstof te draaien. Deze dienen dus aangepast te worden of te worden vervangen.
Met 1 kilogram waterstof kan je ongeveer 100 km rijden. Omgerekend betekent dit dat je momenteel ongeveer 10 eurocent per kilometer kwijt bent. Belangrijk om te weten is dat duurzame waterstof met elektriciteit moet worden gemaakt en voor elke 1 kWh waterstof energie, 2 kWh elektriciteit nodig is.
Goedkoopste auto op waterstof
In Nederland is het mogelijk om twee soorten waterstof auto's te kopen, namelijk de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. De Toyota Mirai heeft een vanafprijs van € 65.000,-. Daarmee is de Toyota Mirai is de goedkoopste auto op waterstof in Nederland.
Waterstof is een belangrijke speler in de transitie naar duurzame energie. Anders dan bij fossiele brandstoffen hoeven we niet bang te zijn dat het opraakt en bovendien stoten waterstofauto's alleen water uit.
Een schokkende studie naar de milieu-impact van waterstofproductie haalde afgelopen week zelfs The New York Times. De studie laat zien dat blauwe waterstof, waarbij je waterstof maakt van aardgas en de CO2 die bij productie vrijkomt afvangt en opslaat, vervuilender is dan het direct verbranden van aardgas.