Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Boemboe tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Waarom is bieslook goed voor je gezondheid:
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bieslook mag niet worden gekookt of gestoofd, maar alleen rauw worden gegeten, anders gaat het kruid verloren.
Het vraagt nauwelijks onderhoud en komt ieder jaar als vanzelf opnieuw uit. Bieslook is van dezelfde familie als uien en knoflook. Verse bieslook is lekker bij rauwe bereidingen zoals slaatjes, maar ook bij aardappelsla en als smaakmaker bij zelfgemaakte veganaise.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Bij de meeste mensen staat een dergelijk potje vaak een jaar tot enkele jaren in de keuken, maar houdbaar is het doorgaans slechts 6 maanden. Of het poeder bedroven is valt altijd moeilijk te zeggen. Ook na 6 maanden is het nog bruikbaar maar de geur, de smaak, en de kleur worden minder sterk.
Knip de blaadjes tot ongeveer vier centimeter boven de grond af. Heb je maar enkele blaadjes nodig? Knip ze dan aan de buitenkant van de plant af. Na het oogsten produceert de plant nieuwe bladeren die ja na vier weken weer kunt oogsten.
Was de bieslook, schud droog en snij in repen. Doe ¾ van de bieslook samen met de room bij de soep en pureer. Hak de rest van de bieslook fijn. Breng de soep op smaak met peper en zout, bestrooi met de croutons en de fijngehakte bieslook en serveer.
Het is familie van de ui en van knoflook. De meest bekende soort is Gewone bieslook (Allium schoenoprasum), ook wel pijpgras of uiengras genoemd, met een zachte uiensmaak. Daarnaast is er de naar knoflook smakende Chinese bieslook (Allium tuberosum).
De sprietjes zijn heel gevoelig, dus kook of bak bieslook niet mee omdat dan een groot deel van de smaak verloren gaat. Voeg bieslook dus pas toe op het einde. Bieslook is bijvoorbeeld lekker in een zelfgemaakte eiersalade.
Bieslook is lekker in bijna elk gerecht. Verhit bieslook niet, dan verliest het z'n smaak. Het beste is om kort voor het serveren van het gerecht de bieslook fijn te snipperen en subtiel aan het gerecht toe te voegen.
In de keuken komen vooral de dunne stengels van bieslook van pas als smaakbrenger in allerlei gerechten. Maar ook de blauw-roze-violette bloempjes zijn eetbaar en kan je probleemloos gebruiken als garnituur. Ze smaken fijngesnipperd erg lekker in salades en vinaigrettes.
Bieslook smaak
Bieslook is heerlijk door zuivelspread als broodbeleg, maar je kunt het ook gebruiken: Bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei, soep, ragout. Op een omelet met kastanjechampignons en (rauwe) ham.
Bieslook verlangt een zonnige standplaats en voelt zich het beste thuis in grond die niet uitdroogt. Geef bieslook in de volle grond in droge periodes dus regelmatig water. Ook voor bieslook in potten geldt dat de grond niet mag uitdrogen. Controleer om de paar dagen of de grond nog vochtig is.
Peterselie is een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden. Peterselie kan een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voeg daarom lekker vaak peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak er een frisse groene smoothie mee.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Kurkumapoeder is zeker een jaar houdbaar, althans voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt al na een half jaar terug. Bewaar kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.