lang. Bewaren in de koelkast: 1 dag houdbaar.Bewaren bij -6 ° C: 1 week houdbaar.
Na opening kunnen de producten nog twee dagen gekoeld worden bewaard.Voor veel van onze koelvers producten geldt dat als je ze op de dag van aankoop invriest, je ze tot 6 maanden kunt bewaren.
Ook van bonen en peulvruchten in de droge variant kan je gerust een voorraadje aanleggen. Ze bewaren jarenlang zonder smaak of voedingswaarden te verliezen.
Edamame kun je in de peul enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de boontjes ook uit de peul halen en vervolgens invriezen.
Je kunt de boontjes ook invriezen, rauw of 2 minuten geblancheerd, met peul of alleen de boontjes (zoals je ook bij doperwten doet). Als je naar een wat grotere toko gaat kun je daar sojabonen in de vriezer vinden; ze zijn dan in de peul ingevroren.
Voedings- en gezondheidswaarde van soja
Peulvruchten bevatten veel vezels. In de schijf van vijf staat dan ook het advies om 1x per week peulvruchten te eten, als alternatief voor vlees (2 tot 3 eetlepels bij de warme maaltijd). Qua voedingswaarde en gezondheidseffecten is soja een interessant voedingsmiddel.
Magnetron (700W): verwarm 200 gram bevroren snijbonen met een laagje water 9 minuten in een afgedekte schaal. Halverwege doorroeren. Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren snijbonen toe en kook in 10-12 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak.
Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Als de bonen er nog goed uitzien en ruiken (of nou ja, zoals kidneybonen dat normaal doen), kun je ze prima opeten, ook als de houdbaarheidsdatum al maanden verstreken is.
Seidell: “Klopt, maar om daarvan te profiteren moet je ze wel eerst voldoende verhitten: koken of stomen. In rauwe bonen zit namelijk de natuurlijke gifstof lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, word je misselijk, krijg je buikpijn, koorts en diarree.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Bewaren. Bewaar natuurvoeding op een koele, donkere en droge plek. Het hoeft niet in de koeling. Je kunt ze gemakkelijk in de hersluitbare verpakking bewaren.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Edamame zijn jonge, groene sojabonen die worden geoogst voordat de peulen volledig rijp zijn. Ze worden met de peul gegeten als snack. Sojabonen worden daarentegen geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en worden vaak gedroogd voordat ze worden verwerkt tot producten zoals tofu, sojasaus, sojadrink en sojayoghurt.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Gedroogde zwarte bonen kan je gemakkelijk voor een lange tijd bewaren. Wanneer je de bonen op een koele, droge en donkere plek bewaard kan je ze tot wel een jaar bewaren. Na een jaar wordt over het algemeen de schil wat harder. De bonen kunnen nog wel gegeten worden, maar moeten langer geweekt en gekookt worden.
Iedereen die fan is van droge bonen én slowcooken moet dit weten: rauwe bonen zoals kidneybonen kun je beter niet in de slowcooker bereiden. Rauwe bonen bevatten namelijk een stof die voor het menselijk lichaam toxisch is. Deze stof wordt onschadelijk gemaakt tijdens het koken.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder. Koken in schoon water heeft als voordeel, en dat is niet onbelangrijk voor je omgeving, dat je wat minder winderig wordt van je bonenmaaltijd ;-).
nieuws Na het openen van een pot of blik is de inhoud nog 2 tot maximaal 5 dagen goed. Groenten of vruchten in glas kunt u in de glazen pot in de koelkast bewaren.
Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten zoals tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Veel sojaproducten staan in de Schijf van Vijf.
Gewoon puur, maar er wordt ook sojamelk, sojaolie, tofu en tempé van gemaakt. Het zijn kleine groene boontjes, die groeien in een groene peul. De schil is niet te eten, je eet dus alleen de boontjes eruit. Dit kun je gemakkelijk doen door je tanden om de peul te klemmen en de boontjes eruit te 'ritsen'.
Sojabonen worden vaak verwerkt tot producten als sojadrink, sojatoetjes, tofu en tempé, maar de boon is ook gewoon te eten. Dat gebeurt in Nederland waarschijnlijk niet veel, omdat sojaboontjes en sojapeulen niet overal verkrijgbaar zijn.