Wie betaalt de kosten van de bouwkundige keuring? Wie de bouwkundige keuring aanvraagt is verantwoordelijk voor de kosten. Als u een huis wilt kopen en een keuring wilt uitvoeren, bent u als koper verantwoordelijk voor de kosten van de bouwtechnische keuring. Als verkoper kunt u natuurlijk ook een onderzoek aanvragen.
Wie betaalt een bouwkundige keuring? In de meeste gevallen betaalt de koper van een huis de kosten voor het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dat is ook wel logisch, want het is ook de koper die er het meeste baat bij heeft dat er een woning wordt gekocht die bouwtechnisch in een goede staat verkeert.
3. Bouwkundige keuring als kopende partij. Het is gebruikelijk dat je als kopende partij een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Op die manier krijg je een goed beeld van de technische staat van de woning, zodat je zelf kunt bepalen of je aan de hand van het te verwachten onderhoud een bod wilt uitbrengen.
In de praktijk wordt vaak afgesproken een directe kosten post tussen de 1000 en 10000 euro. Dit bedrag is door de koper vaak zelf op te geven. Wij zien vanuit stichting NRBI dat dit vaak een bedrag is van rond de 5000 euro directe kosten.
Een erkend bouwkundig rapport is alleen aftrekbaar indien dieze is opgesteld door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur. Een bouwkundig rapport opgesteld door een register bouwkundig inspecteur wordt geaccepteerd door hypotheekverstrekkers en de belastingdienst.
De kosten voor een bouwtechnische keuring liggen gemiddeld rond € 300, maar kunnen, afhankelijk van hoe groot het huis is, oplopen tot zo'n € 600. Wil je een uitgebeide asbestinventarisatie, dan moet je hier vaak apart voor betalen.
Met een bouwkundige keuring geeft de deskundige je een inschatting van de kosten voor reparatie en herstel van de gevonden gebreken. Zo weet je welke onderhoudskosten je nu en in de toekomst kunt verwachten. De uitslag wordt samengevat in het bouwkundig rapport.
Hoe lang duurt de keuring? De tijd varieert nogal van huis tot huis. Als een huis in goede conditie is en er weinig gebreken zijn is het mogelijk de bouwtechnische keuring binnen 1 uur af te ronden. Indien er meer gebreken zijn en/of een huis is groter dan kan de tijd oplopen tot meer dan 2 uur.
Onder direct noodzakelijke kosten wordt verstaan: Kosten die direct moeten worden gemaakt ter voorkoming van verdere schade of vervolgschade of gebreken aan een woning die direct herstel nodig hebben om uitbreiding te voorkomen.
Bouwkundige staat van vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien. Vochtmetingen m.b.t. houtrot en doorslaand- en optrekkend vocht. Staat en toestand van dak, pannen, dakbeschot, goten, zink en schoorstenen. Technische staat en te verwachten levensduur van dakbedekking en dakconstructie.
Onverwachtste torenhoge kosten kun je voorkomen door een bod onder voorbehoud bouwkundige keuring uit te brengen. Bij een voorbehoud bouwkundige keuring gaat de koop alleen door als de kosten voor noodzakelijk achterstallig onderhoud die uit de bouwkundige keuring volgen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
De bouwgebreken die vaak voorkomen zijn houtrot, vochtschade, doorzakkende constructie, ondeugdelijke meterkast, betonrot, asbest, slecht voegwerk en defecte cv-ketels. De eerste paar gebreken zijn vaak zelf wel te herkennen.
De volgende kosten zijn aftrekbaar: Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte. Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit. Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom.
De kosten die je bij de aankoop van een bestaande woning moet rekenen schommelen tussen 10 en 20% van de aankoopprijs. Er kunnen verschillen optreden, naargelang de regio, de grootte van het pand, ….
Wat zit er in de kosten koper in 2023? De kosten koper zijn de bijkomende kosten die je maakt om eigenaar van een huis te worden. Officieel behoren hiertoe alleen de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) en notariskosten (voor het opstellen van de eigendomsakte).
Opstijgend vocht dat duidelijk aanwezig en zichtbaar was tijdens een huisbezoek valt dus niet onder een verborgen gebrek. Daarnaast moet het om een 'ernstig' gebrek gaan. Hierdoor kan je de woning niet 'normaal' gebruiken. Het gebrek was reeds aanwezig bij overdracht van de eigendom.
Wat zijn verborgen gebreken? Verborgen gebreken zijn bouwkundige gebreken die je pas na aankoop van een woning ontdekt. Voorbeelden hiervan zijn onder meer water in de kruipruimte, lekkage van het dak, asbest, betonrot, houtworm, kapotte riolering, ongedierte, verslechterde isolatie en onzichtbare scheuren in muren.
De verjaringstermijn van een verborgen gebrek is dus vijf jaar. Er is belangrijk om te weten dat men een verborgen gebrek ook kan laten verjaren. Zodra u de vorige eigenaar op de hoogte heeft gesteld van het verborgen gebrek, gaat er een nieuwe verjaringstermijn in. Dit is twee jaar.
Hoe lang kan een huis verkocht onder voorbehoud staan? Gemiddeld kan dit 4 tot 6 weken duren. Wanneer sprake is van een voorbehoud verkoop eigen woning kan dit gemiddeld 6 maanden duren. Er is op dat moment sprake van een onherroepelijke koop, de status op funda verandert dan ook automatisch.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.
Tijdens de bouwkundige keuring worden alle aspecten van een woning gecontroleerd op bouwtechnische mankementen. Denk hierbij aan de fundering, riolering, installaties, kozijnen, ramen, muren, vloeren, constructies etc.
Andere voorbeelden van indirecte kosten zijn salariskosten voor management en administratie, kosten voor verzekeringen, huurkosten voor kantoorruimte en kosten voor marketing- en verkoopinspanningen.