Konijnen besmetten zich met oormijt door direct contact met een besmet konijn, en door contact met afgevallen korsten van een besmet konijn welke Psoroptes mijten bevatten. De volwassen mijt leeft aan de oopervlakte van de huid en boort hier gaten.
Oormijt is een klein beestje dat eitjes legt op de huid van uw hond. Deze eitjes ontwikkelen zich in de gehoorgang van de hond en worden na drie weken een volwassen mijt. Ze leven van de oorsmeer en huidcellen van een hond en worden overgedragen door direct contact met andere huisdieren met oormijt.
Bovendien als je niet meteen je konijn laat behandelen kan de ontsteking dieper in het oor gaan. Dit kan uiteindelijk zelfs tot de hersenen, met als gevolg een hersenvliesontsteking. Het beste is om naar de dierenarts te gaan als je vermoed dat je konijn oormijt heeft.
Middenoorontsteking kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie (meestal zijn de bacteriën Pseudomonas aeruginosa en Pasteurella multocida verantwoordelijk) die zich kan verspreiden vanuit de bovenste luchtwegen via de buis van Eustachius, vanuit de gehoorgang, of vanuit het bloed door infecties elders in het ...
Middenoorontsteking. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacteriele infectie of door oormijt. Het konijn schud steeds met zijn hoofd of gaat met zijn poten aan zijn oren krabbelen. Door de pijn zal het konijn minder actief worden en minder gaan eten.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Wanneer deze eitjes uitkomen, wanen ze een weg naar binnen. Dit veroorzaakt een vervelende jeuk en kan binnen 24 uur dodelijk zijn.
Aan de oren kan je zien of een konijn zich op zijn gemak voelt. De lichaamstaal van een konijn kan lastig te herkennen zijn. Een goede plek om te starten zijn de oren. Wanneer de oren namelijk dichtbij elkaar staan, omhoog steken en naar buiten wijzen, lijkt het konijn zich op zijn gemak te voelen.
Hoe behandelen we een konijn met oormijt? Een dubbele behandeling met selamectine in de nek met twee tot drie weken tussentijd is voldoende. Deze behandeling zal de volwassen mijten direct doden, en de mijten die uit de eieren komen na ongeveer twee weken. Korsten mogen niet verwijderd worden.
Een ziek konijn of knaagdier herken je aan een aantal dingen: Passiviteit en lusteloosheid. Wegkruipen en verstoppen. Verminderde eetlust.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Druppels tegen oormijt bij honden
Honden met oormijt worden meestal behandeld met een pipet in de nek, die een werkzame stof bevat die de mijten doodt. Dit is bijvoorbeeld Stronghold of Advocate. Je behandelt dan 2 x met 1 maand tussentijd. Deze pipetten zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar.
Omdat oormijt zo besmettelijk is wordt het lastig te voorkomen. Wel kun je regelmatig de oren van je hond schoonmaken met een milde en effectieve oorreiniger. Hiermee verwijder je in een vroeg stadium oormijten en eitjes en voorkom je complicaties zoals overmatig oorsmeer en oorontstekingen.
Katten met oormijt behandelen
Voordat je de medicijnen aanbrengt in de oren van je kat, moet je de oren eerst grondig schoonmaken. Nadat de oren zijn schoongemaakt dien je de medicijnen toe. Gemiddeld genomen dienen de oren 7 tot 10 dagen behandeld te worden om de oormijt uit te roeien.
Het meest kenmerkende van deze mijt zijn de grote witte schilfers. Meestal heeft het konijn er weinig last van. Soms zien we korstjes en milde jeuk op de rug. Bij heftige besmetting hebben de konijnen meer jeuk en zien we ook kale plekken.
Vroeger moesten we het konijn laten wassen met een vlooienshampoo, echter het is vaak erg lastig om het konijn een aantal weken achtereen te wassen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de vachtmijten goed bestrijden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.
Vachtmijt wordt vaak op jonge dieren ontdekt en is zeer besmettelijk tussen dieren onderling, maar is ook besmettelijk van dier op mens. Als een mens geïnfecteerd is, veroorzaakt dit tijdelijke irritatie in de vorm van kleine rode jeukende bultjes. De besmetting van vachtmijt vindt plaats door direct contact.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Let op: Straf je konijn niet. Je konijn bijt niet omdat hij vals is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Gebruik ook zeker niet je handen om te straffen. Het konijn gaat je handen dan associëren met iets negatiefs.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!