Het op open zee gewoonlijk slechts geringe verschil tussen eb en vloed wordt groter, wanneer de watermassa's bijvoorbeeld door zee-engten geduwd worden. In de Middellandse Zee zijn er nauwelijks merkbare getijverschillen, omdat het een door landmassa's omsloten water is.
In quasi volledig afgesloten zeebekkens zoals de Middellandse Zee of de Baltische Zee is het tijverschil nog kleiner dan op de wereldoceanen, omdat ze zo ingesloten liggen dat de getijgolf nauwelijks binnen- en buitengeraakt.
Het niveauverschil tussen eb en vloed bedraagt ter hoogte van Zadar ca. 50 cm. In het Noorden bij Triest loopt dit op tot 1 meter, terwijl het verval in het Zuiden bij Dubrovnik slechts 25 cm. is.
Door het ontbreken van getijden (maximum 30 cm) en stroming (maximum 0,5 kn) en door de natuurlijke bescherming die de eilanden bieden is dit vaargebied niet echt moeilijk.
In Turkije hebben we bijvoorbeeld geen stroming of eb & vloed, hierdoor is er dus niet veel meer kennis nodig dan het zeilen op de binnen wateren in Nederland.
Het is momenteel eb in Curacao. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 0.3m er om 17:22 en het laagwater van 0m was er om 00:41. Klik hier om de getijden tijden van Curacao voor deze week te bekijken.
De Middellandse Zee is een hele aparte zee. Een beetje vergelijkbaar met een badkuip waarin het water steeds heen en weer stroomt. De golven in de Middellandse Zee zijn trouwens over het algemeen helemaal niet hoog. Het waait er meestal niet zo hard en ook hebben eb en vloed minder invloed op deze zee.
De maan draait om de aarde en trekt het water op aarde naar zich toe. Daardoor ontstaat vloed. De aarde draait langzaam rond, waardoor de maan steeds een ander stuk water naar zich toetrekt. Als het water niet wordt aangetrokken door de maan, dan wordt het eb.
Getijden Egmond aan Zee , eb en vloed, waterstand
Zoals je ziet, is het hoogwater (1.8m) er geweest om 3:17 am en het laagwater van 0.5m is er om 11:33 pm . De zonsopgang zal zijn om 7:27 am en de zonsondergang is om 7:40 pm.
Getijdenkrachten hebben alles te maken met zwaartekracht of aantrekkingskracht. De aantrekkingskracht van de maan en aantrekkingskracht van de zon merken wij op aarde door eb (laag water) en vloed (hoog water). Het is twee keer per dag eb en twee keer per dag vloed.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Aan de Bay of Fundy zijn de grootste getijdeverschillen ter wereld te zien. Het verschil tussen eb en vloed is daar gemiddeld 15 meter en het grootst gemeten verschil ooit is maar liefst 21,6 (!) meter. Tijdens een 12 uur durende getijdswitch stroomt er ongeveer 115 miljard water in en uit de baai.
Het water wil naar buiten, als in een centrifuge, en zo hebben we dus 2 keer per etmaal vloed en twee maal eb.
Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten. Bij volle maan en nieuwe maan zijn de getijkrachten sterker. Als gevolg daarvan komt het hoogwater in de dagen direct daarna sneller op en bereikt een hogere stand.
Zwem met golven in je rug mee, zodat deze je in de richting van het strand sturen. Golven die terugstromen naar zee zijn te vermoeiend om tegenin te zwemmen dus zodra er golven zijn die richting strand gaan, zwem dan met die golven mee terug naar de kust. Bij eb (afnemend water) zijn de muien het gevaarlijkste.
Twee keer per maand is het springtij
Zeven dagen na volle maan of nieuwe maan staan de zon en de maan haaks op elkaar. De krachten van de hemellichamen werken elkaar dan tegen. Dit noemen we doodtij: tijdens hoogwater stijgt het water niet zoveel, tijdens laagwater zakt het water niet zoveel.
De periode waarin het verschil tussen hoog en laag water het kleinst is, wordt doodtij genoemd. Hoog water is bij doodtij minder hoog dan gemiddeld en laag water minder laag dan gemiddeld. Doodtij treedt ongeveer eens in de 14 dagen op, ongeveer 48 uur na het eerste kwartier en na het laatste kwartier van de maan.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
(Voor de zeer geïnteresseerden: dat de vloedstroom langer duurt dan de ebstroom is het gevolg van een uitloper van de warme golfstroom die vanuit Het Kanaal door de Noordzee naar het noorden stroomt. Deze stroom heeft de naam 'Havard'. Hierdoor is de vloedstroom doorgaans sterker dan de ebstroom.)
Bij springtij is hoog water hoger en laag water lager, maar de tijd waarin dit gebeurt blijft hetzelfde. De stroming zal dus een stuk sterker zijn omdat deze meer verschil moet overbruggen in dezelfde tijd. Twee dagen na volle of nieuwe maan is het springtij. Het is dus twee keer per maand springtij.
Het stijgen van de zeespiegel wordt vloed genoemd. Wanneer het water op zijn hoogst is, noemen we dit hoogwater. Het dalen van de zeespiegel wordt eb genoemd. Wanneer het water op zijn laagst is, noemen we dit laagwater.