Chilipoeder is een kruidenmengsel. Daar zit o.a. paprikapoeder, knoflookpoeder én cayennepeper in. Cayennepeper dankt zijn naam aan de hoofdstad van Frans Guyana, Cayenne. Het is een zeer scherpe pepersoort, die eigenlijk de gemalen vorm van de zongedroogde rode Spaanse peper (Capsicum frutescens) is.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
Onder de soort Capsicum annuum vallen de volgende vruchten: Spaanse pepers (Anaheim), cayennepepers, chilipepers (Chili serrano), paprika, groene en rode pepers. Deze plantensoort levert zeer verschillende gevormde vruchten die verschillen in grootte, kleur en smaak.
Chilipoeder is de verzamelnaam voor een pikant meervoudig specerijenmengsel waarin 4 tot 20 verschillende specerijen en kruiden, zoals Cayennepeper, komijnzaad en oregano verwerkt kunnen zijn. Lya van Kuyk and 165 others like this. Beide zijn lekker en niet heet hooguit een iet wat pittig.
Pittigheid van de cayennepeper
Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.
Gedroogde chilivlokken zijn het ideale ingrediënt om wat meer diepte toe te voegen aan een gerecht. Koop kleine gedroogde chili's en stop ze in pepermolentje, zodat je altijd overal wat gedroogde chili overheen kunt doen. Superlekker in pastasauzen of in een mac & cheese.
Cayenne zorgt voor een betere spijsvertering. Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller en kan helpen tegen o.a. hoofdpijn en spierpijn. Cayennepeper bevat vitamine B, C, E en K en daarnaast ook minerale zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer. Cayennepeper is ontstekingsremmend.
Conclusie. Volgens fora staat 1 rode peper gelijk aan 1/3 theelepel aan chilivlokken. Natuurlijk verschilt het wat voor peper je gebruikt, hoe groot deze is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor.
Chilipoeder is geen gemalen chilipeper, maar een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden en specerijen (zoals komijn en oregano).
Chilipoeder is een poeder van gedroogde chilipepers, soms aangevuld met andere specerijen. Het wordt gebruikt om gerechten pittiger te maken en komt veel voor in de Aziatische en Latijns-Amerikaanse keuken.
Pittigheid. Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.
Cayenne is een kruid, wat gebruikt wordt voor onder andere cayennepeper. Deze peper wordt gemaakt door een chilipeper te malen en te drogen. Het kruid is genoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, waar het kruid vandaan komt.
Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Wat is het? Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chilipepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chilipeper. Maar let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken.
Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en ook zwarte peper. Maar iedere Cajun kok doet daar zijn eigen favoriete kruiden en specerijen bij. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Hoe smaakt het eigenlijk? De smaak van Chilipoeder of gemalen chillies is natuurlijk scherp en pittig. Daarnaast geven deze pepertjes ook een fris-zure smaak, die eigenlijk alleen pepers kunnen geven. Dit komt door het stofje capsaïcine wat vrijkomt uit de pepers.
De chilipeper die we in het Nederland het vaakst tegenkomen en altijd aanwezig is in de supermarkt, is de Spaanse – ook wel rode peper genoemd. De pittigheid kan een beetje variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 op de schaal van Scoville.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Wat is het? Gedroogde chilipepers zijn chilipepers gedroogd in de zon. Niks meer, niks minder (hoewel drogen in de oven, dehydrator of boven een vuurtje in principe ook mogelijk is). Het soort chilipeper en dus grootte en scherpte kan wel verschillen, maar daarover morgen meer in de post over chilipepers.
Welke je neemt maakt voor de bereiding niet uit: gedroogde chilipepers (geen verse pepers gebruiken) roosteren in een pan zonder olie, fijn malen en je bent klaar. Zelf kleine hoeveelheden maken geeft altijd een betere smaak dan de kant-en-klare poeders en vlokken in de winkel.
Het is scherper dan paprikapoeder, maar ook weer minder scherp dan sommige pepers. Alleen cayennepepers worden hiervoor gebruikt. Sommige vinden de smaak bijzonder scherp, andere vinden het maar flauw van smaak. Scherpte in eten is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak.
Begin driemaal daags met een kwart theelepel cayenne in een glas water. Voer de hoeveelheid na een week op tot driemaal daags een halve theelepel. De optimale dosering bedraagt drie maal daags een theelepel per glas water. Indien dit te sterk voor u is, probeer het dan met capsules bij iedere maaltijd.
De capsaïcine in cayennepepers heeft stofwisselingsverhogende eigenschappen. Het helpt de hoeveelheid warmte die je lichaam produceert te verhogen, waardoor je meer calorieën per dag verbrandt. Het doet dit via een proces dat thermogenese of het thermisch effect van voedsel wordt genoemd.